U Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona sinoć je otvorena Izložba umjetničkih slika i instalacija “Šibovi” koja je rezultat potpisanog sporazuma o saradnji JU BKC TK i Fakulteta lijepih umjetnosti iz Banje Luke

U sklopu izložbe, koja je postavljena u Velikoj galeriji BKC TK u Tuzli,  predstavljeno je 60 slika i instalacija, među kojima jedna skulptura i mozaik koji su rezultat rada profesora i studenata fakulteta, a najvećim dijelom se radi o likovnim djelima priznatih umjetnika iz regiona, nastalim u okviru likovne kolone “Šibovi”, koju Fakultet lijepih umjetnosti iz Banje Luke organizuje već pet godina, saopćeno je iz Javne ustanove BKC TK.

– Ovo što vidimo je dio našeg pedagoškog rada, koji za cilj ima to da naši studenti pored teoretskog i praktičnog rada koje usvajaju kroz redovna predavanja, dobiju jedno iskustvo kroz učešće na kolinijama zajedno s umjetnicima srednje generacije iz cijelog regiona, koji su vrlo uspješni u svom radu. Tu vrstu iskustva nije moguće dobiti kroz udžbenike, a izuzetno je važno za stvaranje karijera naših studenata nakon završenog fakulteta – istakla je Nataša Petrašević Žole, akademska vajarka i dekan Fakulteta lijepih umjetnosti Nezavisnog univerziteta iz Banje Luke.

U okviru izložbe svoj instalaciju „Food and art“ predstavila je Selma Prelić iz Lukavca, studentica ovog fakulteta, koja je napravila zanimljivu kombinaciju mrtve prirode i tradicionalne hrane.

– Radila sam u kulinarstvu koje me kao i dekoracija hrane mnogo zanimalo. Studiranje na likovnoj akademiji mi je pomoglo da spojim tu svoju ljubav prema umjetnosti i kuhanju. Uživam da kuham, a posebno me inspirišu stari recepti za pripremanje hrane koje pokušavam da modernizujem, dodajući im nove ukuse i izglede prezentirajući ih u kombinaciji sa starim ramovima, cvijećem i zelenilom – rekla je Selma Prelić.

Mirela Ibrahimović Mehanović, direktorica JU BKC TK je istakla zadovoljstvo zbog ostvarene saradnje sa spomenutim fakultetom, koja je rezultirala izložbom kao prvim korakom u planiranoj saradnji.

– Drago nam je što smo uspjeli napraviti konekciju i sa umjetnicima i iz tog dijela naše države. Do saradnje je došlo na osnovu preporuke našeg dugogodišnjeg saradnika Branislava Lukića Luke. Izložba koju nudimo našim posjetiljima je samo jedan segment dogovorenih aktivnosti, a naredni će biti zajednička realizacija naučnih skupova koji će tretirati aktuelne teme iz oblasti kulture i umjetnosti – kazala je direktorica JU BKC Tuzlanskog kantona.

Izložbu, koja će posjetiteljima BKC TK-a biti dostupna do sredine juna, otvorio je akademik Enver Mandžić, a na otvaranju je svoje stihove govorio tuzlanski književnik Nihad Mešić River. (Fena)

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare