Učenici u Tuzlanskom kantonu ponovo u školskim klupama (VIDEO)

Nove mjere stupaju na snagu od subote, 17. aprila

Epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona još uvijek je složena, dnevni broj pacijenata pozitivnih na Covid-19 još je visok, a više od 230 pacijenata je hospitalizirano na Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla, kazao je ministar zdravstva TK Božo Jurić.

  • Cijeneći složenu epidemiološku situaciju nismo značajno odstupali od većine mjera koje su do tada bile na snazi – dodao je Jurić, govoreći o zaključcima koje je danas usvojio Krizni štab Ministarstva zdravstva TK.

Usvojene su dvije nove mjere i preporuke, a jedna od njih je da će se nastava na univerzitetima, visokoškolskim ustanovama, u srednjim i osnovnim školama realizirati kao prije uvođenja online nastave, dok predškolske ustanove i ustanove za rad s djecom s posebnim potrebama nastavljaju s radom.

  • Imajući u vidu da se bliži kraj školske godine, odlučeno je da se učenici vrate u školske klupe, uz provođenje svih mjera – pojasnio je ministar Jurić, dodajući da će nastava u školama obustaviti ukoliko dođe do porasta broja oboljelih nastavnika ili učenika.

Druga mjera u odnosu na raniji period je da se dozvoljava izvođenje hladnog operativnog programa u općoj anesteziji u svim javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama bolničkog nivoa na području TK do nivoa od 30 posto redovnog operativnog programa.

Ove mjere stupaju na snagu od subote, 17. aprila.

Do daljnjeg na snazi ostaju naredbe i preporuke Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK donesene u ranijem periodu, koje se odnose na ugostiteljske objekte i javni prijevoz te obustavu posjeta domovima za stare i iznemogle osobe.

Također, na snazi ostaje i obustava izvođenja praktične nastave za sve učenike i studente koji je pohađaju u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama na području TK osim za studente XII semestra Medicinskog fakulteta što se odnosi na klinički staž.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU