Tuzla vijestiUhapšeno sedam osoba u TK: Djecu tjerali da prosjače (FOTO)

Uhapšeno sedam osoba u TK: Djecu tjerali da prosjače (FOTO)

Prisiljavali veći broj djece da prosjače

U akciji pripadnika Sektora kriminalističke policije MUP-a TK i Tužilaštva na šest lokacija na području Lukavca, Gračanice i Kalesije obavljeni su pretresi te je uhapšeno 7 osoba koji su osumnjičeni za organizovanu trgovinu ljudima, odnosno za organizovano iskorištavanje djece radi prisilnog prosjačenja.

Uhapšeno sedam osoba u TK: Djecu tjerali da prosjače (FOTO)
Uhapšeno sedam osoba u TK: Djecu tjerali da prosjače (FOTO) 3
-Oglašavanje-

”Šaban Salčinović je osumnjičen da je organizirao i rukovodio grupom u kojoj je bilo još šest osoba, a koji su u periodu od 2017. do kraja 2020. godine prisiljavali veći broj djece uzrasta od 4 do 14 godina da prosjače. Djecu su budili u ranim jutranjim satima i bez obzira na vremenske prilike prevozili ih na različite lokacije u više od 25 mjesta na području TK, FBiH i RS-a, nadzirali ih tokom prosjačenja, te su djeca članovima ili organizatoru grupe morali predavati dnevne iznose novca od 40 do 150 KM”, kazao je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK.

Uhapšeno sedam osoba u TK: Djecu tjerali da prosjače (FOTO)
Uhapšeno sedam osoba u TK: Djecu tjerali da prosjače (FOTO) 4

Istražitelji MUP-a TK će nakon kriminalističke obrade dostaviti Tužilaštvu izvještaj protiv ovih lica, te će biti predati u nadležnost Tužilaštva.

Nakon ispitivanja osumnjičenih će se odlučiti koje dalje mjere prema njima će predložiti postupajući tužilac.

Popularno ovih dana