Tuzla vijestiVijestiUKC Tuzla Svjetski dan multiple skleroze posvetio preminulom dr. Adnanu Burini

UKC Tuzla Svjetski dan multiple skleroze posvetio preminulom dr. Adnanu Burini

Svjetski dan borbe protiv Multiple skleroze se obilježava u mjesecu maju. Proteklih godina Klinika za neurologiju UKC-a je na različite načine obilježavala taj dan, organiziranjem predavanja o bolesti koja uglavnom zahvata mlade ljude, pokušavali im približiti bolest i probleme koje ona nosi, učili ih kako živjeti sa tom bolešću.

– Naš tim je uvijek bio pun poleta i želje da život osoba s ovom bolešću učinimo lakšim, da se izborimo da i u ovoj siromašnoj zemlji dobiju terapiju prema svjetskim smjernicama, da budemo u korak s razvijenijim. I postigli smo puno, dijagnoza se brže postavlja, terapija je mnogo dostupnija našim pacijentima. Nažalost uvijek ima i onih kod kojih je tok bolesti fulminantniji, progresivniji ili kod kojih terapija slabije reaguje – izjavila je za Fenu prof.dr. Mirjana Vidović.

-Oglašavanje-

Ove godine način obilježavanja će biti u drugačijem tonu zbog preranog gubitka mr. med. Adnana Burine, ljekara neurologa koji je preminuo od posljedica koronavirusa. Veliki doprinos u liječenju neuroloških bolesti dao je ovaj pleminiti ljekar koga će pamtiti kako kolege, tako i pacijenti kao predanog poslu i struci.

– Ovih majskih dana 2021. godine sve me podsjeća samo na njega. On je bio prvi u svim aktivnostima koje je Klinika organizirala za ovaj dan. Tih, nenametljiv a opet ljekar koji je bolje od svih nas shvatao kroz šta sve prolaze ljudi koji se nose s ovom bolešću, kao da je živio paralelno sa svojim i njihove živote. Zbog toga su ga pacijenti voljeli, poštovali i vjerovali mu. Na žalost svih nas, život, sudbina ili nešto treće se poigralo s našim Adnanom da nas prerano napusti. Znamo da smo svi prolazni i da dolaze “neki novi klinci” koji će krenuti tvojim i našim putevima Adnane. Mi koji smo imali sreću da radimo s tobom i uz to budemo i pravi prijatelji znamo koliko si oplemenio naše živote – kazala je profesorica Vidović.

Popularno ovih dana