Univerzitet u Tuzli : Strmoglav pad na novoj Webometricsovoj rang listi

Univerzitet u Tuzli : Strmoglav pad na novoj Webometricsovoj rang listi

Tuzlanski kanton iz godine u godinu ipak, kao da gubi interesovanje čak i da se nada. Dok čitav svijet ulaže u obrazovanje mi nazadujemo rapidno bez imalo stresa u institucijama koje bi trebalo da počivaju i njeguju znanje, piše radiokameleon.ba.

Januarsko izdanje Webometricsove ranking liste svjetskih univerziteta bilježi značajne promjene u odnosu na ranking iz jula 2020. kada su u pitanju bosanskohercegovačke visokoobrazovne institucije. Univerzitet u Sarajevu, uprkos padu od stotinjak mjesta, i dalje je ubjedljivo najbolje rangiran. Značajan rast bilježi Univerzitet u Banja Luci koji je poboljšao svoj ranking za 1233 mjesta i sada je 2649. na svijetu. Strmoglav pad bilježi Univerzitet u Tuzli, čak za 574 mjesta, tako da je sada slabije plasiran i od nekih privatnih univerziteta npr. sarajevskog IUS-a.

Nova ranking-lista u najvećoj mjeri odražava uspješnost pojedinih univerziteta u prilagođavanju rada pandemijskim okolnostima, ali je rezultat i nekih kvalitativnih razlika koje su u posljednje vrijeme došle do izražaja.

Univerzitet u Banja Luci tako se može pohvaliti značajnim povećanjem broja publikovanih radova svojih djelatnika u referentnim svjetskim časopisima (Excellence Rank), dok je Univerzitet u Tuzli i po tom kriteriju vrednovanja nazadovao za više od 300 mjesta. A to nije nikakvo čudo ako se ima u vidu činjenica da Univerzitet u Tuzli zbog zastarjelosti i neodržavanja opreme već više od dva mjeseca nema efektivne internet veze.

univerzitet u tuzli
Univerzitet u Tuzli : Strmoglav pad na novoj Webometricsovoj rang listi

Juli 2020.

univerzitet u tuzli
Univerzitet u Tuzli : Strmoglav pad na novoj Webometricsovoj rang listi

Januar 2021.

Web stranica untz.ba ili danima ne radi ili joj se izuzetno teško pristupa, e-mailovi također ne rade, a stranice nekih fakulteta su praktično ugašene. Koliko sve to otežava samo studiranje u okolnostima koje podrazumijevaju intenziviranu online komunikaciju, ne treba ni isticati. Danas web stranica untz.ba radi, dok je skoro cijeli semestar bila nedostupna za studente.

Zanimljivo je da o svemu ovome tuzlanska akademska zajednica i mediji šute. Uzevši sve rečeno u obzir, bez imalo ironije može se reći da je plasman UNTZ na 3681. mjesto čak i solidan.

Problem je u tome što će se slobodan pad nastaviti ukoliko se ne preduzmu hitne mjere. Postojeći menadžment imao je dovoljno vremena da riješi bar dio akutnih problema, piše radiokameleon.ba.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU