Upozorenje naučnice Mirsade Hukić o novim sojevima: ”Platit” ćemo zimsku sezonu

Profesorica Mirsada Hukić, specijalistica mikrobiologije i članica Evropske akademije nauka, upozorila je na N1 da će zimska sezona donijeti veći broj zaraženih u Bosni i Hercegovini jer je bilo mnogo stranaca u našoj zemlji, te da smo se “miješali” po kafićima i planinama

Istakla je u Novom danu i da je virus nepredvidiv i vrlo podmukao, da se brzo mijenja, mijenja svoju ćud, kao i mogućnost prijenosa sa osobe na osobu, tako da je teško dati prognozu da li je kraj pandemije blizu.

“Međutim, ovaj val će se sigurno brzo završiti, do kraja godine, ako je to brzo, a poslije toga se moramo nositi sa virusom. Očito je da se stvaraju nove varijante virusa koje su drugačije, koje ne prepoznaju u potpunosti imuni odgovor stvoren na ovu varijantu virusa, tako da ćemo kao i za virus sezonske grupe, morati svake godine da se vakcinišemo i da uskladimo svoj ritam sa takvom dinamikom virusa“, navela je ova naučnica za N1.

Naglasila je ipak kako smatra da će zbog pandemije korona virusa više biti štete na mentalnom, nego na fizičkom zdravlju. “Fizičke ćemo riješiti prije ili kasnije, ali godinama ćemo morati da popravljamo ovo što je virus učinio vezan za naš socijalni život i što još preživljavamo. Naši su ljudi vrlo dobro odgovorili na ovu situaciju, vjerovatno nas je i prethodni rat naučio disciplini, ali što je puno – puno je. Ovo je veliki pritisak i teško podnosimo, čak i mene to zamara, ali ipak molim ljude da se suzdrže – da poštuju sve propisane mjere“, istakla je te uputila upozorenje građanima:

“Mi smo jedina zemlja u Evropi koja nije nametnula nikakve barijere prilikom ulaska u našu zemlju i ova zimska sezona je vjerovatno pogodovala ulasku novog soja u BiH i sigurno će nam se osvetiti u narednom periodu, ali to ne mogu da optužujem, jer novi sojevi bi svakako došli jer virusi nemaju barijera, oni se šire, imaju svoju dinamiku, ali mislim da ćemo sad imati ozbiljniji porast. Puno je bilo stranaca, miješali smo se po kafićima i planinama i morat ćemo da platimo cijenu toga“.

Naglasila je i da je bitno dizanje kolektivnog imuniteta te kako je rekla, ako ništa bar na godišnjem nivou.

“Svinjska gripa nas je poučila tome kad je buknula pandemija. Bolest je bila teška, a danas je to sezonska gripa protiv koje se vakcinišemo i to je sad normalna situacija, tako će i ovdje biti. Moramo dići imunitet na način da štitimo one koji se ne mogu vakcinisati ili one koji su imunološki kompromitovani, odnosno što je narod govorio ‘nije se vakcina primila’ – bit će i toga. Da bi se pandemija zaustavila, mora postojati kolektivni imunitet, nema drugog načina, a onda moramo više ulagati u nauku. Kad je prošle godine cijeli svijet ulagao u nauku u BiH to nije bio slučaj. Samo entuzijasti su radili trošeći svoja sredstva. Moramo raditi na sekvencioniranju virusa da bi to mogli poslati u banku virusa gdje će se kreirati nove vakcine, u koje će biti uključeno više sojeva. Vakcina će se još razvijati i već velike kompanije uzimaju u obzir ove mutacije virusa jer su neminovne. Kad se virus izolovao, bili su svi sojevi isti genetski, a sad je preko 450.000 različitih varijanti virusa“, komentarisala je naučnica Hukić za N1.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU