Uprkos poteškoćama s nabavkom peleta, u svim školama u TK u ponedjeljak nastavak školske godine | RTVTK

Zbog ranijeg odlaska na zimski raspust, školska 2022/2023. godina ove je sedmice nastavljena u Katoličkom školskom centru “Sveti Franjo “ u Tuzli, a  u ponedjeljak bi u školske klupe trebali i osnovci i srednjoškolci u preostalih  119 škola.

„Prema podacima koje Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona ima sve osnovne i srednje škole su spremne za početak drugog polugodišta. Učenici će u ponedjeljak početi sa pohađanjem nastave“ kaže resorni ministar Ahmed Omerović.

Najviše neizvjesnosti za nastavak školske godine izazivao je problem sa obezbjeđenjem peleta. Naime, u toku zajedničkog postupka javne nabavke ovog energenta za javne ustanove, a među njima i za 30-ak škola, koji je provodio Ured za zajedničke poslove Tuzlanskog kantona, Vlada Federacije donijela je Odluku o ograničavanju cijene pelete. Zbog kolizije u koju je s tom došla Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača u Tuzlanskom kantonu moralo se odustati od zajedničkog postupka javne nabavke peleta.

„Nakon toga i nakon što su se stekli određeni uslovi – usvojen Budžet Tuzlanskog kantona za 2023. godinu i škola donijela Plan javne nabavke, mi smo pokrenuli otvoreni postupak javne nabavke peleta i evo očekujemo da će taj postupak završiti negdje početkom marta“ kaže direktor jedne od najvećih škola u Tuzlanskom kantonu, Mješovite srednje škole Živinice Edis Čičkušić.

Sredstva za nabavku peleta nisu upitna kaže ministar Omerović.

„Mi smo u rebalansu budžeta koji je bio najesen u periodu oktobar-novembar povećali sredstva u skladu sa tadašnjim stanjem na tržištu. Takav princip smo prenijeli i u budžet koji je usvojen krajem decembra. Dakle, mi imamo osigurana sredstva. Ona su naravno u znatnoj mjeri morala biti povećana, kako bismo mogli pratiti situaciju koja se odnosi na kretanje cijena peleta na tržištu BiH. Sredstva su osigurana, samo je stvar provođenja postupka javne nabavke, jer nije uspio postupak zajedničke nabavke koji provodi Ured za zajedničke poslove Tuzlanskog kantona“ riječi su ministra Omerovića.

Do okončanja pojedinačnih postupaka nabavke peleta škole se snalaze i spremne su za nastavak školske godine. U Mješovitoj srednjoj školi u Živinicama, koju pohađaju 1 193 učenika, do sada su se grijali zahvaljujući zalihama od prošle godine i određenim količinama peleta koje su nabavili u decembru direktnim sporazumom.

„U narednom periodu, do okončanja postupka ove javne nabavke, evo zahvaljujući našoj susjednoj školi Gimnaziji, neke dvije do tri sedmice u drugom polugodištu imat ćemo nesmetano odvijanje nastavnog procesa i normalno zagrijavanje prostorija. Oni su nam pozajmili određene količine koje nam mogu biti dvije do tri sedmice, a ovaj preostali period do okonačanja postupka javne nabavke, nadamo se da ćemo uz pomoć resornog Ministarstva pronaći način da li na zajam ili neki drugi način da obezbijedimo dovoljne količine peleta, kako ne bismo bili primorani da organizujemo nastavu putem on-line platforme naše škole“ zaključuje direktor MSŠ Živinice.

„Za određene poteškoće koje se mogu pojaviti postoji više mehanizama da škola riješi tu situaciju. Jedna od tih mogućnosti je i on-line nastava. Postoji mogućnost da se skrati nastava ako bi došlo do nepredviđenih kvarova na sistemu centralnog grijanja, određenog nedostatka itd. U tom trenutku škola može skratiti nastavu, ali za period koji je potreban za popravku. Učenici mogu pohađati nastavu i on-line jer smo imali u ranijem periodu iskustva s tim“ kaže ministar Omerović.

Iako su mnogi ove zime imali problema i sa nabavkom uglja u resornom Ministarstvu ističu da škole u Tuzlanskom kantonu nemaju poteškoća s drugim energentima.

rtvtk.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU