eNovostiTuzla vijestiVijestiUtvrđen prijedlog strategije...

Utvrđen prijedlog strategije razvoja TK za period 2021-2027

Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila Prijedlog strategije razvoja TK za period 2021.-2027. godina.

Ovaj dokument predstavlja integrisani multisektorski strateški dokument, kojim se definišu javne politike i integralno usmjerava razvoj kantona i jedinica lokalne samouprave.

-Oglašavanje-

Ukupno planirana sredstva za realizaciju u planskom periodu iznose oko 812 miliona KM, od čega iz je budžetskih sredstava planirano oko 394 miliona KM ili 48,59 posto, dok je iz ostalih izvora planirano oko 417 miliona KM ili 51,41 posto.

Premijer TK Kadrija Hodžić izjavio je na konferenciji za medije da je Strategija urađena po principima metodološkog strateškog planiranja.

-Ova strategija na najsveobuhvatniji način do sada podrazumijeva programiranje razvoja do 2027. godine. Pokreće 812 miliona KM koje bi bile upućene kao podrška strateškim principima, strateškom razvoju. Smatramo da je ulaz u novo doba, koje će se po svemu razlikovati od onoga što smo do sada imali – mišljenja je Hodžić.

Strategija je pripremljena uz potporu Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), koji predstavlja zajednički projekt Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP). Usklađena je sa relevantnim strategijama viših nivoa vlasti u BiH, obavezama proizašlim iz procesa evropskih integracija te Ciljevima održivog razvoja usvojenim od Ujedinjenih nacija.

Procesom izrade ove strategije koordiniralo je Ministarstvo privrede TK, uz osigurano učešće institucija TK, poslovnog, nevladinog sektora i dr.

Pomoćnica ministra privrede TK Erna Kusturica izjavila je da Strategija razvoja TK sadrži prioritete prostornog razvoja kantona i razvojne pravce definirane u strateškim dokumentima Federacije BiH i dokumentima relevantnim za proces integracije BiH u EU.

Prijedlogom strategijom razvoja je, kako je navela, definisano da će se ostvarenje razvojne vizije Tuzlanskog kantona realizovati kroz tri strateška cilja, razrađena u 12 prioriteta i 48 mjera.

-Ta tri strateška cilja se odnose na dinamičan i održiv ekonomski razvoj u povoljnom poslovnom okruženju, razvijen inkluzivni i prosperitetni društveni sektor sa jednakim pravima za sve građane i resursno efikasan i održiv infrastrukturni razvoj – naglasila je.

Ocijenjeno je da su projekti iz oblasti saobraćaja od najvećeg prioriteta.

Ministarstvo privrede će za svaku godinu implementacije koordinirati izradom Akcionog plana koji će obuhvatiti trogodišnje razdoblje, na osnovu kojih će se na godišnjem nivou praviti procjena potrebnih finansijskih sredstava za implementaciju aktivnosti predviđenih Strategijom razvoja TK.

DRUGI UPRAVO ČITAJU