Tuzla vijestiVakcinisano 27.000 građana TK, stiže 3.000 doza Pfizer vakcina

Vakcinisano 27.000 građana TK, stiže 3.000 doza Pfizer vakcina

Stručnjaci iz cijelog svijeta svakodnevno ukazuju na značaj imunizacije. Kada je u pitanju COVID-19 vakcina jeste prvi izbor, ali i najbolji način da se izborimo sa koronavirusom, ističu u kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo

U Tuzlanski kanton do sada je prema izvještaju pomenutog Zavoda stiglo više od 34.000 vakcina protiv COVID-19. Prvu dozu primilo je oko 27.000 građana, dok je drugom dozom vakcinisano više od pet hiljada. Kako nam je potvrdio epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK Blaško Topalović doze za revakcinaciju su obezbijeđene.

-Oglašavanje-

– Prilikom isporuke, uz prethodnu obavijest od strane Federalnog zavoda mi uvijek dobijemo informaciju i koju količinu određene vakcine imamo na raspolaganju, tako da se uvijek planira da pored prve doze da se tim osobama u određenom vremenskom intervalu osigura i druga doza vakcine, dodao je Topalović.

S obzirom da u našoj zemlji, pa tako ni u Tuzlanskom kantonu, još uvijek nije počela masovna imunizacija određeni broj naših sugrađana vakcinu je aplicirao u susjednim zemljama. Iz Zavoda za javno zdravstvo još jednom su apelovali na te građane da se jave svojim porodičnim ljekarima radi evidentiranja.

– Naravno da bismo mogli kasnije pratiti eventualne promjene ili odraditi određena istraživanja. Ali je vrlo bitno da, kao što se svaka promjena zdravstvenog stanja evidentira u lični zdravstveni karton pojedinca, da se uz dokaz da su se vakcinisali prijave odnsosno tu obavijest dostave svom porodičnom doktoru, kazao nam je epidemiolog Topalović.

U Bosnu i Hercegovinu jučer je stigao šesti kontigent od 10.530 doza Fajzer vakcina iz mehanizma Evropske unije. Naš sagovornik smatra da bi Tuzlanskom kantonu trebalo pripasti između 2.500 i 3.000 doza.

– Naravno, vidjet ćemo kakav je plan, ali prema dosadašnjem načinu isporuke mi predviđamo da bi to bila značajna pošiljka i za naš kanton. Opet podcrtavam vrlo je bitno da se što veći broj ljudi, građana vakciniše nekom vakcinom prtiv kovida. Nebitno kojeg proizvođača, zaključio je Topalović.

Upravo nas vakcina štiti od težih oblika bolesti ali i od smrtnih ishoda, poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo TK, piše RTVTK.

Popularno ovih dana