Tuzla(Video) Arhiv TK obilježio 9. maj, Dan pobjede...

(Video) Arhiv TK obilježio 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana |

JU Arhiv Tuzlanskog kantona značajnu pažnju poklanja obilježavanju bitnih datuma iz bogate i burne prošlosti Bosne i Hercegovine.  U tom smislu Arhiv Tuzlanskog kantona je obilježio deveti maj, Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana. Obilježavanje je upriličeno postavkom prigodne izložbe na temu: Bosna i Hercegovina u Drugom svjetskom ratu kroz historijske izvore Arhiva Tuzlanskog kantona. Izložba je postavljena na Trgu Slobode u Tuzli, 9. maja, sa početkom u 1200 sati. Prigodnim govorom o značaju obilježavanja 9. maja obratio se vd direktora Arhiva Tuzlanskog kantona, mr. Omer Zulić, koji je također prenio i pozdrave ministra u Vladi Tuzlanskog kantona za kulturu, sport i mlade, gospodina Damira Gazdića, koji iz objektivnih razloga nije mogao prisustvovati. O izložbi, koncepciji i sadržaju izložbe govorio je mr. Adnan Tinjić, jedan od autora. O značaju obilježavanja 9. maja govorio je Dr. sc. Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle, koji se prigodnim govorom obratio prisutnima, te istakao značaj obilježavanja ovog bitnog datuma za Bosnu i Hercegovinu.

Obilježavanju 9. maja, osim brojnih građana, te radnika ustanova kulture sa područja Tuzlanskog kantona, prisustvovali su i učenici JU Građevinsko-geodetska škola Tuzla, JU Gimnazija „Meša Selimović“ Tuzla, JU Gimnazija „Ismet Mujezinović“ Tuzla.

Zainteresirani građani koji nisu stigli pogledati izložbu na Trgu Slobode, isto mogu učiniti u holu Arhiva Tuzlanskog kantona (Franje Ledera broj 1), gdje će izložba biti postavljena od 10. do 22. maja 2023. godine, svakim radnim danom od 800 do 1600 sati.


rtv7.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img