Violinski virtuozi Vladimir Marković i Yeonju Jeong nastupaju u Tuzli

Akademski profesori i solisti zavidne reputacije Vladimir Marković i YeonJu Jeong će nastupiti u subotu, 28. augusta u 20 sati u velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra

Riječ je o profesorima na nekoliko muzičkih akademija, koji već dugi niz godina svoje znanje nesebično šire na mlade violiniste širom regije.

Vladimir Marković je svoje violinsko obrazovanje započeo u rodnoj Prištini, nastavio u školi za muzičke talente u Ćupriji, a već sa 14 godina postao je student Muzičke Akademije u Novom Sadu. Poslije samo nekoliko mjeseci odlazi u Moskvu, gdje nastavlja svoje školovanje, a1986. godine upisuje Čajkovski Konzervatorij.

Kao solista je sarađivao je sa brojnim svjetskim dirigentima, a veoma je značajan i njegov pedagoški rad sa violinistima svih generacija. Danas radi kao profesor na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu.

YeonJu Jeong je rođena u Seulu (Južna Koreja) 28. jula 1982. godine. Počela je da svira violinu sa pet godina. U dobi od devet godina, osvojila je prvu nagradu na Nacionalnom studentskom muzičkom takmičenju u rodnoj Koreji. Po završetku studija u rodnoj zemlji 2006. godine primljena je kao stažista na dvije godine na Državni konzervatorij Čajkovski u Moskvi u klasi profesora Sergeja Kravčenka, a gdje je 2011. godine stekla titulu aspiranta (Doktorski studij) iz muzičke umjetnosti, također u klasi profesora Sergeja Kravčenka.

YeonJu Jeong 2011. godine dolazi iz Moskve u Sarajevo. Iste godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu biva izabrana za asistenta, a od 2012. na istoj ustanovi djeluje u zvanju docenta, te je stalni član aMAS ansambla Muzičke akademije u Sarajevu. Njeni studenti osvojili su niz nagrada i priznanja na takmičenjima i prihvaćeni su u program internacionalne razmjene studenata.

Na koncertu će kao klavirski saradnik nastupiti profesorica klavira iz Tuzle Ena Ovčina, te učenica odsjeka za violinu u Srednjoj muzičkoj školi “Čestmir Mirko Dušek” Nadina Bečić. Podršku u organizaciji pružili su Bosanski kulturni centar Tuzla i Srednja muzička škola.

Svoje virtuozno sviranje violine Marković i Jeong će predstaviti kroz djela Hendla, Masnea i Šostakoviča. Koncert će se održati uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU