Tuesday, October 26, 2021
NaslovnicaTuzla vijestiVijestiVlada TK: 653.000 KM za pomoć hotelijerstvu i ugostiteljstvu (VIDEO)

Vlada TK: 653.000 KM za pomoć hotelijerstvu i ugostiteljstvu (VIDEO)

-

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Odluku o davanju saglasnosti na Odluku Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK o odobravanju sredstava pomoći privrednim subjektima u djelatnosti hotelijerstva i ugostiteljstva sa Konačnom listom fizičkih i pravnih lica kojima je odobrena refundacija sredstava.

Riječ je o sredstvima u ukupnom iznosu od oko 653.000 KM na ime refundacije uplaćenih poreza i doprinosa na plaću i iz plaće zaposlenika za januar 2021. godine, privrednim subjektima u djelatnosti hotelijerstva i ugostiteljstva sa područje TK, koji se nakon okončanog postupka po Javnom pozivu za dodjelu sredstava pomoći privrednim subjektima nalaze na konačnoj listi fizičkih i pravnih lica kojima je odobrena refundacija sredstava.

Ministar trgovine, saobraćaja i turizma TK Hamza Bešić kazao je na konferenciji za medije da se na javni poziv javilo 396 aplikanata od čega su 23 pravna lica bez poslovnih jedinica i 56 sa 106 poslovnih jedinica.

Po njegovim riječima, sredstva će biti korištena za refundaciju poreza i doprinosa na platu zaposelnika u djelatnostima hotelijerstva i ugostiteljstva, prema određenim šiframa djelatnosti, a u cilju pomoći privrednim subjektima u saniranju ekonomskih šteta izazvanih epidemijom COVID-19.

Za ove namjene iz Budžeta TK izdvojeno je 333.000 KM, čime je obuhvaćeno 1.037 radnika.

Kada su u potanju fizička lica i obrti iznos odobrenih sredstava  je 320.000 KM, čime je obuhvaćeno 1.059 radnika, a na javni poziv je prijavljeno 275 aplikanata.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Pročitajte

(VIDEO) Najaktuelnije danas iz Tuzlanskog kantona

Najaktuelnije vijesti danas iz Tuzlanskog kantona pročitajte u nastavku... Na prostoru Tuzlanskog kantona evidentiran je 201 novi slučaj zaraze korona virusom. Najviše novozaraženih je u Tuzli...