Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici usvojila je Odluku o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za raspodjelu sredstava sa potrošačke jedinice – Podrška mladima.

Za realizaciju pet predviđenih oblika podrške mladima planirano je ukupno 330.000 KM.

Ministar za kulturu, sport i mlade TK Zlatan Muratović izjavio je da je ove godine planirano da kantonalna vlada podrži mlade osobe subvencioniranjem kamata na kredite za stambeno zbrinjavanje, subvencioniranje troškova za smještaj i boravak djece u predškolskim ustanovama, finansiranjem i sufinansiranjem projekata omladinskih udruženja.

Ove godine bit će realiziran i novi projekt koji se odnosi na omladinsko poduzetništvo.

Riječ je o saradnji s Investicijskom fondacijom “Impak“ u pogledu realizacije i daljeg razvoja programa podrške poduzetništvu na području manje razvijenih lokalnih zajednica TK.

Ovaj projekt podržala je i Vlada Švicarske, a radi se o inkubatorima poslovnih ideja na području TK sa ciljem pružanja podrške očuvanju postojećih poduzetnika, te pružanja podrške samozapošljavanju nezaposlenih mladih osoba, odnosno osnivanju njihovih poslovnih subjekata.

Projekt će biti realiziran u saradnji sa JU Službom za zapošljavanje TK i lokalnim zajednicama, koje imaju manji stepen razvoja: općine Čelić, Teočak, Sapna i Doboj Istok.

Muratović je istaknuo da Odluka o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za raspodjelu sredstava za podršku mladima definiše jasne i transparentne kriterije, a Javni poziv za dodjelu spomenutih sredstava bit će raspisan uskoro.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare