Thursday, October 21, 2021
NaslovnicaTuzla vijestiVijestiVlada TK izdvojila 360.000 KM za zdravstvenu zaštitu životinja (VIDEO)

Vlada TK izdvojila 360.000 KM za zdravstvenu zaštitu životinja (VIDEO)

-

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Program mjera zdravstvene zaštite životinja na području TK za 2021. godinu, kojim se određuju mjere za sprječavanje, otkrivanje, kontrolu i suzbijanje zaraznih i parazitnih oboljenja kod životinja na području tog kantona i način finansiranja u 2021. godini.

– Ovaj Program urađen je u skladu sa Zakonom o veterinarstvu FBiH prema kojem je utvrđeno da se u budžetu FBiH osiguravaju sredstva za zaštitu zdravlja životinja za suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti – kazao je na konferenciji za medije ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK-a Vahidin Smajlović, dodavši da je pomenutim Zakonom predviđeno da se i na nivou kantona osiguraju potrebna sredstva za te svrhe.

Sredstva za realizaciju Programa utrošit će se za finansiranje dijela troškova za vještačko osjemenjivanje krava, vakcinaciju protiv svinjske kuge, naknadu za eutanazirane životinje, troškove provođenja mjera zdravstvene zaštite životinja po naređenju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK, troškove provođenja mjera vještačkog ispitivanja na brucelozu i tuberkulozu muških životinja starijih od 12 mjeseci i mjera veterinarskog javnog zdravstva i troškove eutanazije i rezerve u 2021. godini.

Za realizaciju navedenog Programa iz budžeta TK izdvojeno je 366.000 KM, od čega će se 204.000 KM bit će utrošeno kao potpora sufinansiranju dijela vještačkog osjemenjavanja krava.

Smajlović navodi da je cilj ove mjere da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima, da se poboljšaju pasminska svojstva kod krava, te da se spriječi širenje zaraznih i spolno prenosivih bolesti.

Za eutanazije zaraženih životinja ovim Programom je predviđeno 40.000 KM, od čega je 50 posto sredstava namiruje s federalnog nivoa, a ostatak iz kantonalnog.

Nova mjera koja je uvedena ove godine  je sufinansiranje dijagnosticiranja tuberkuloze i bruceloze kod muških životinja u tovu, starijih od 12 mjeseci za što je izdvojeno oko 43.000 KM.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Pročitajte

Dječiji festival ‘Vezeni most’ otvoren u Tuzli

Međunarodni dječji festival "Vezeni most" danas je počeo u Tuzli, a u naredna tri dana publika će imati priliku uživati u bogatom programskom sadržaju. -...