Vlada TK: Najavljen projekat Via Panonica koji će unaprijediti turizam TK (VIDEO)

Projekat iz oblasti turizma Via Panonica bio je tema sastanka premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića i predstavnika Centra za promociju europskih vrijednosti Europlus iz Doboja.

Ovom prilikom prezentiran je turistički projekat koji ima za cilj identifikaciju te izgradnju i promociju turističkih potencijala, kako TK, tako i dijela sjeveroistočne Bosne.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP).

Premijer TK smatra da projekat Via Panonica može donijeti rezultate u podizanju konkurentnosti turističkog sektora, koji je najviše oštećen u pandemiji.

– Moramo se prilagođavati novom dobu. Ovim projektom ćemo turističku ponudu predstaviti na jedan novi način. Osnažujemo ponudu sjeveroistočne Bosne i projektom Via Panonica pokušavamo da turizam TK uklopimo u savremene tokove – kazao je Hodžić nakon sastanka.

Na ovom projektu bit će uključen veliki broj sudionika, resorna ministarstva Federacije, Republike Srpske, Distrikta Brčko, Turističke zajednice kantona, gradova, općina, dodao je.

Spomenuti projekat može dovesti do značajnog razvoja turizma u sjeveroistočnoj Bosni, mišljenja je Goran Božić, projekt menadžer u Centru za promociju europskih vrijednosti Europlus, koja je začetnik ideje spomenutog projekta.

Tuzlanski kanton sa svojom prirodnom pozicijom, kao središte ove regije i sa Tuzlom kao najvećim urbanim centrom ovog dijela države, nosioc je svih aktivnosti, dodao je.

Cilj projekta je da se stvore preduslovi, da se razvije turistička privreda ovog zapostavljenog dijela BiH, koji je bogat turističkim potencijalima, navodi Božić.

Jedan od ciljeva ovog projekta je da se u saradnji s Vladom TK i Turističkom zajednicom TK izradi strategijski okvirni dokument, koji će definisati pravce razvoja turizma u TK, a i cijelog sjeveroistočnog dijela BiH.

Naglasio je da je razgovarano s potencijalnim donatorima o podršci oporavku turizma poslije pandemije COVID-a, tvrdeći da će se nastojati obezbijediti dodatna sredstva koja će pomoći da se aktivnosti po ovome projektu implementiraju.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

DRUGI UPRAVO ČITAJU