VijestiVlada TK osniva Ured za borbu protiv korupcije...

Vlada TK osniva Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom (VIDEO)

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Uredbu o osnivanju Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom TK.

Ovom Uredbom prvi put se formira institucionalni tijelo, koje će se boriti protiv korupcije i raditi na sprječavanju korupcije, izjavila je na press konferenciji nakon sjednice Vlade TK, ministrica pravosuđa i uprave TK, Una Harčin.

Ovaj oblik Ureda formiran je po uzoru na isti Ured u Kantonu Sarajevu, koji je pri,jer dobre prakse, ističe Harčin, dodavši da TK prvi put ima formirano tijelo, koje će provoditi aktivnosti na prevenciji i sprječavanju korupcije.

 Šef ureda će se birati putem javnog konkursa, a jedan od uvjeta će biti i prethodno iskustvo u borbi protiv korupcije.

Ministarstvo pravosuđa i uprave TK će normativno uspostaviti rad Ureda, u kojem će interno biti raspoređeni  državni službenici.

-To znači da neće doći do novih zapošljavanja, samim tim znatno će se i ubrzati formiranje Ureda, koji će u vrlo kratkom roku postati operativan- navodi Harčin.

Ured će voditi niz registara kao što su e-registar javnih nabavki, e-registar zaposlenih u javnom sektoru, e-registar subvencija i podsticaja kao i druge registre.

Po riječima ministrice Harčin, Ured će voditi državni službenici koji  shodno zakonu moraju biti odvojeni od politike i raditi isključivo u interesu građana, jasno  depolitizira Ured i čini ga nezavisnim u svom djelovanju, a što je dodatno propisano i Uredbom o osnivanju Ureda.

Ured će biti mehanizam za provođenje Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

DRUGI UPRAVO ČITAJU