TuzlaVlada u Tuzli odustala od privatnog investitora, sami...

Vlada u Tuzli odustala od privatnog investitora, sami će obnoviti zapaljenu zgradu SodaSo |

Zgrada SodaSo u Tuzli koja je zapaljena u demonstracijama 2014. godine, mogla bi biti rekonstruisana u naredna 24 mjeseca. Resorno kantonalno ministarstvo objavilo je javni poziv za izbor najboljeg ponuđača za izradu glavnog projekta, koji će između ostalog utvrditi i vrijednost investicije.

Masovne demonstracije koje su se odvile 2014. godine iza sebe su ostavile spaljenu zgradu SodaSo koja i danas predstavlja pravo ruglo u centru Tuzle. Nakon brojnih peripetija zgrada je u cijelosti prešla u vlasništvo Vlade Tuzlanskog kantona te su se stvorili uslovi za njenu rekonstrukciju, koja bi u najboljem slučaju mogla biti završena za 24 mjeseca.

Adaptacija građevine smještene u tuzlanskom naselju Slatina, odnosno priprema projektnog zadatka u ingerenciji je Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, koje vrši izbor najpovoljnijeg ponuđača u nekoliko segmenata. U 2020. godini ovo ministarstvo odabralo je stručnu instituciju za izradu proračuna stabilnosti objekta.

“Stručna institucija izvršila je proračun stabilnosti objekta, a u izvještaju je definisana stabilnost nosivih elemenata, odnosno konstrukcije. Kako je navedeno, nosivi elementi konstrukcije nisu pretrpjeli značajna oštećenja te je moguće izvršiti rekonstrukciju i adaptaciju objekta SodaSo, što je dalo jasan pokazatelj da se krene u realizaciju daljih aktivnosti”, kaže za Klix.ba Anela Ajšić, kantonalna ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice.

Nakon stručne analize koja se odnosila na stabilnost objekta izrađeno je i idejno rješenje, a paralelno je ishodovana urbanistička suglasnost za rekonstrukciju, dogradnju i adaptaciju objekta, kao i urbanistička dozvola za uređenje okolnog terena. Također, urađeno je i snimanje ažurne geodetske situacije.

“Na osnovu geodetskog snimka zatraženo je cijepanje parcele na kojoj se nalazi objekat, a vezano za mogućnosti daljeg projektovanja i adaptacije buduće zgrade Vlade TK. Shodno tome, nama su dostavljene tri parcele površine koja je veća od hiljadu kvadratnih metara, s tim da Vlada TK ima posjedovanje samo na parceli na kojoj se nalazi objekat, a nephodno je da se izvrši i kupovina zemljišta u vlasništvu Grada Tuzle. Prošle godine Gradsko vijeće Tuzle je dalo saglasnost za prodaju, izvršena je neposredna pogodba, ustanovljena je cijena zemljišta i sada je potrebno da Skupština TK ovlasti kantonalnu vladu i predstavnika koji će izvršiti potpisivanje kupoprodajnog ugovora”, pojašnjava nam Ajšić.

U međuvremenu raspisani javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izradu glavnog projekta je obustavljen zbog žalbi, a nova javna nabavka je objavljena prije nekoliko dana. Kako nam je potvrdila Ajšić, prema ranijoj ideji, zgrada SodaSo trebala je biti rekonstruisana putem javno-privatnog partnerstva, međutim od toga se odustalo.

“Izradom i revizijom glavnog projekta uslijedit će izdavanje građevinske dozvole, izbor izvođača radova te sami tok rekonstrukcije. Realizacija svih aktivnosti zavisi od toka javnih nabavki te je teško govoriti o datumu potpunog završetka rekonstrukcije, međutim, ukoliko se sve bude odvijalo predviđenom dinamikom, mi očekujemo da će sve biti završeno za 24 mjeseca”, navodi Ajšić.

U obnovljenu zgradu SodaSo predviđen je prelazak okviro 260 vladinih zaposlenika, a na ovaj način će se ostvariti i određene uštede, s obzirom na to da se trenutno izdvajaju značajna finansijska sredstva za zakup prostorija u kojima se nalaze ministarstva i službe.

“Zaista postoji velika potreba za rekonstrukcijom zgrade SodaSo, a na takav način i Vlada TK će dobiti svoju konačnu adresu. Trenutno se većina ministarstva i ured vlade nalaze na nekoliko lokacija, što predstavlja otežavajuću okolnost i za građane. Riječ je o važnom objektu i prioritetnom projektu, a kao takvog ga je nova skupštinska većina, odnosno vlada stavila u prioritetne mjere za realizaciju”, zaključila je sagovornica portala Klix.ba.

Prema idejnom rješenju, zgrada SodaSo pratit će savremene standarde, u prizemnom dijelu s prednje i zadnje strane će biti proširena u odnosu na trenutne dimenzije, uz dodavanje teretnog lifta i protivpožarnih stepenica. Također, predviđeno je uređenje okolnog prostora na kojem će biti smješten i parking.

/Klix.ba

rtvtk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU