back to top

Vrijedna donacija Dispanzeru za predškolsku djecu

U JZNU Dom zdravlja “Dr Mustafa Šehović” pri  Dispanzeru za predškolsku djecu I  patronaži se svakom novorođenčetu sprovode I savjetuju preventivne mjere: rane hemoragične bolesti, antirahitičnu profilaksu, metabolički skrining na hipotireozu i fenilketonuriju, skrining kukova, skrining sluha, imunizacija, praćenje rasta i razvoja.  Uz dijagnostiku i liječenje vrši se kontinuirana edukacija majki o prirodnoj ishrani – dojenju.

Zahvaljujući tek vrijednoj uručenoj donaciji od strane Udruženja “Srce za djecu” Dispanzeru za predškolsku djecu,   omogućeno nam je da novorođenčadima neinvazivno mjerimo I pratimo povišene vrijednosti bilirubina, koje se do sada  radilo u labaratoriji invazivnim putem – punkcijom krvi iz vene novorođenčeta. Samim tim preventivna pedijatra u JZNU Doma zdravlja Tuzla dobiva I dodatnu skrining uslugu koja za novorođenče neće biti invazivna, a koja će pomoći pedijatrima u svakodnevnom radu na procjenama dalje obrade I dijagnostike.

Manifestacija povišene koncentracije bilirubina u serumu na koži i bjeloočnici naziva se žuticom. U novorođenčadi se međutim  žutica pojavljuje kada se  koncentracija TSB-a  prijeđe 5,0 do 7,0 mg/dL (86 do 119 mol/L). Određeni stupanj žutice razvije se u 60 % do 70 % novorođenčadi, kod  prijevremeno rođenih incidencija prelazi 80 % . Općenito, neonatalna žutica se smatra prijelaznim fenomenom bez primjetnog kliničkog utjecaja koji se odnosi na nezrelost jetre, crvenih krvnih stanica i gastrointestinalnog trakta. Međutim, hiperbilirubinemija u novorođenačkom razdoblju može biti povezana s teškim bolestima kao što su hemolitička bolest, metabolički i endokrini poremećaji, anatomske abnormalnosti jetre i infekcije. Akutna neuropatija povezana s bilirubinom uzrokovana opasnim porastom razine ukupnog bilirubina u serumu često može napredovati u kronično neurološko stanje okarakterizirano kao kernikterus.

Transkutani bilirubin – mjerenje bilirubina transkutanim bilirubinometrom jeste moćno i neinvazivno sredstvo za procjenu bilirubina s bliskom korelacijom s mjerenjem TSB-a u različitim populacijama.

Ured za odnose s javnošću Doma zdravlja Tuzla

rtv7.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU