back to top

Za obnovu šest stoljeća stare Gradine potrebno 4,5 miliona KM


Prije dvije godine krenuli su radovi na spašavanju zapuštenog i blokiranog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, stare Gradine u srednjovjekovnom gradu Sokolu kod Gračanice.

Zahvaljujući mještaninu Ibrahimu Dautoviću, ljudima u MZ Soko i Gradu Gračanici, riješeno je pitanje prilaza Gradini, a entuzijasti Sokola su od rastinja očistili plato Gradine te je ove godine izgrađena i zaštitna ograda. Sada je urađen i projekt kako bi se Gradini vratio sjaj.

Tako je bivši predsjednik MZ Mirzet Topčagić, sada predsjedavajući GV Gračanica, projekt obnove Gradine koji je uradio predao Gradskoj upravi u Gračanici. Sada slijedi njegova revizija, a za to su potrebna sredstva kako bi se radovi nastavili.

Mi smo već uradili dosta posla na sanaciji najvažnijeg simbola Gračanice, naše Gradine. Prilazni put odavno je bio kamen spoticanja, sad je to riješeno. Grad Gračanica i Federalno ministarstvo za kulturu, sport i mlade osigurali su 47.000 KM za glavni projekt. Slijedi revizija projekta, a onda se kreće u restauraciju, konzervaciju i arheološke radove”, kazao je Topčagić.

Dodao je da je to redoslijed poslova, s obzirom na to da se radi o nacionalnom spomeniku BiH.

Godinama propadao

“Nacionalni spomenik Gradina u srednjovjekovnom gradu Sokolu kod Gračanice dugo je bio izložen zubu vremena i godinama propadanja. U Gradskom vijeću sam podnio inicijativu da se u budžetu Grada za narednu godinu nađe stavka za reviziju glavnog projekta i nadam se da tu problema neće biti”, kazao je Topčagić.

Kompletna sanacija Gradine u Sokolu koštat će oko 4,5 miliona maraka i radit će se u fazama u narednih 10-15 godina.

Potrebno mnogo novca

Prema riječima Topčagića, kada se odobri projekt, krenut će s inicijativama prema međunarodnim fondovima kao što su IPA, Prekogranična saradnja, fondovi EU za sanaciju nacionalnog spomenika. Kako je kazao, potrebno je dosta novaca da bi se spomenik obnovio i nada se da će za njihove molbe međunarodni fondovi imati sluha.

akta.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU