back to top

Zbor u centru Tuzle: Građanima obećana javna garaža i popločavanje dijela rijeke Jale

U organizaciji Fronta slobode održan je još jedan zbor građanki i građana Tuzle, a u okviru teme “Grad za ljude ili grad za automobile” stanovnici mjesnih zajednica Stari grad i Centar su u fokus stavili probleme nedostatka parking prostora, ali i uzurpiranja javnih površina, što im otežava normalno funkcioniranje.

Od nadležnih su zatražili uspostavljanje pojedinih autobusnih linija, izgradnju novih i održavanje postojećih dječijih igrališta, veću pažnju prilikom orezivanja drveća, sanaciju deponija, rekonstrukciju javne rasvjete, pojačanu higijenu ulica, kao i produženje biciklističke staze.

“Pod temom ‘Grad za ljude ili grad za automobile’ smo obrađivali javni prijevoz, nedostatak i problem parking mjesta u spomenute dvije mjesne zajednice, zelene površine, igrališta, javni prostor i generalno urbanističko uređenje uže gradske jezgre. U pripremi zbora smo obavili razgovore s građanima i predstavnicima mjesnih zajednica te smo shodno njihovim problemima formirali temu i pozvali nadležene kako bismo dobili adekvatne odgovore”, izjavio je član operativnog tima Fronta slobode Josip Ventić.

Konstruktivan dijalog između građanki, građana i predstavnika Zavoda za urbanizam grada Tuzle i gradske Službe za prostorno uređenje i planiranje doveo je do davanja odgovora na određena pitanja. Među njima je i ono koje se odnosi na rješavanje problema nedostatka parking mjesta, što u konačnici dovodi i do uzurpacije javnih površina, predviđenih za normalno funkcioniranje stanovništva.

Naselje Behe građani su naveli kao lokalitet na kojem je u najvećoj mjeri izražen problem zauzimanja javne površine, a riječ je o djelimičnom obuhvatu Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. 

Kako su kazali iz Službe za prostorno uređenje i planiranje grada Tuzle, rješavanje problema je predviđeno izgradnjom javne garaže na četiri etaže, za koju je u toku izrada glavnog projekta. 

Prema najavama, početak radova se očekuje u skorijem periodu, a kapacitet objekta je nešto više od 200 mjesta za parkiranje vozila, što bi zadovoljilo potrebe područja na kojem će se nalaziti.

S druge strane, problem nedostatka mjesta za parkiranje vozila u Mjesnoj zajednici Stari grad djelimično bi u dogledno vrijeme mogao biti riješen popločavanjem određenih lokaliteta korita rijeke Jale, što bi rasteretilo aktuelna parkirališta koja se nalaze u sastavu stambenih zgrada.

Akcentirano je i to da se u svim područjima ne može udovoljiti zahtjevima građana, jer iako postoji volja za novim površinama predviđenim za parkiranje vozila, realizacija nailazi na problem neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Isti je slučaj i sa uređenjem fasada u centralnom dijelu grada.

“Naša služba uglavnom radi po zahtjevima stranaka, u smislu izdavanja urbanističko-tehničke dokumentacije za buduće i planirane radove te za legalizaciju. Također, mi podnosimo i inicijative građana za izradu detaljne planske dokumentacije, a koja se radi u skladu sa zakonom. Konkretno ne radimo na realizaciji projekata, ali smo uvijek otvoreni sa strankama jer smo u funkciji građana. Učestvujemo u cjelokupnom radu Gradske uprave, u sagledavanju problematike i pokušavanju rješavanja problema jer smo ipak i mi građani te želimo da nam je svima bolji i ljepši život”, kazala je Gordana Jakovac-Bajraktarević, šefica Odjeljenja za prostorno planiranje, razvoj i zaštitu okoline pri Službi za prostorno uređenje i planiranje grada Tuzle.

Stanovnici Mjesne zajednice Centar osim važnosti uklanjanja formiranih deponija smeća, misle i na najmlađe te je jedno od postavljenih pitanja kada bi mogla uslijediti izgradnja dječijeg igrališta, koje bi bilo naslonjeno na naselje Kojšino.

Šefica Odjeljenja za izradu prostorno-planskih dokumenata pri Zavodu za urbanizam grada Tuzle Indira Sofić je u svom odgovoru navela da je još ranije planirano formiranje površine za najmlađe, ali da njegova realizacija trenutno nije moguća.

“Igrališta su prvobitno planirana na dijelu na kojem se nalazi uređena zelena površina, a koja ima jake ožiljke još uvijek aktivnih slijeganja terena. Regulacioni plan je prezentiran, prema kojem bi sportski tereni bili naslonjeni na Muzičku školu. Međutim, regulacioni plan je zaustavljen i njega nije moguće realizirati zbog restitucije i neriješenih imovinsko-pravnih odnosa”, pojasnila je Sofić.

Nedostatak direktne autobusne linije od Skvera prema naselju Kojšino, tačnije do Kazneno-popravnog zavoda Kozlovac još jedan je od zahtjeva stanovnika Mjesne zajednice Centar. Kako su istaknuli, u tom dijelu Tuzle živi izuzetno veliki broj građana koji nemaju mogućnost prijevoza.

U tom kontekstu, govoreći o ekološkim aspektima, ekspertica dr.sc. Džemila Agić je navela da spomenute dvije mjesne zajednice nose teret svih gradskih procesa. Ukazavši na važnost uvođenja autobusne linije, Agić je još jednom potcrtala da javni gradski prijevoz mora biti konkurencija automobilu jer niti jedan grad nikad ne može napraviti dovoljno parkinga za sva lična vozila kada bi se samo oni koristili.

“U kontekstu kvaliteta zraka, mora se reći da vi živite u centru grada i to nikada neće biti kao na nekoj periferiji, ali se mora nastojati u stvaranju uslova za kvalitetan život. Ovo nije samo problem Tuzle, već svih gradova i naseljenih mjesta. Mi ne moramo gledati kako je u Londonu, Parizu, Ljubljani i Zagrebu, već se samo trebamo fokusirati na naš centar grada”, istaknula je Agić.

Do poboljšanja kvaliteta života građana, kako to kažu iz Mjesne zajednice Centar, dovelo bi i produženje biciklističke staze. Međutim, kako su odgovorili iz Službe za prostorno uređenje i planiranje, realizacija ranije zamišljenog projekta po kojem bi biciklisti imali svoju trasu do objekta Bingo City Centera, trenutno nije moguća zbog imovinsko-pravnih odnosa.  

Stanovnici Mjesne Zajednice Stari grad ukazali su i na važnost redovne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije područja u kojem žive, kao i poštovanja federalnih propisa o buci u vremenu održavanja javnih manifestacija u centru grada jer izlasci iz zakonskih okvira u tom kontekstu narušavaju njihov kvalitet života.  

Osnovni cilj ovoga zbora se ogledao u uspostavljanju komunikacije između građana i donosioca odluka, uz predstavljanje planova nadležnih za mjesne zajednice Stari grad i Centar. Iz produktivne diskusije sa građanima proizašle su razne inicijative koje su članovi Fronta slobode zabilježili te će ih u vidu zahtjeva uputiti prema donosiocima odluka.

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU