Ekologija u Živinicama i značaj očuvanja rijeke Gostelje

ekologija u živinicama i značaj očuvanja rijeke gostelje Živinice, prelijepo mjesto smješteno u srcu Bosne i Hercegovine, krije brojne prirodne bisere koji često ostaju nezapaženi. Među njima, rijeka Gostelja, čija ekološka važnost nije uvijek bila u prvom planu. No, zahvaljujući entuzijazmu mladog ekologa, Mirnesa Brkića, koji je nedavno postao magistar biologije, ova rijeka dobiva zasluženu pažnju.

Mirnes Brkić, rođen 17. januara 1990. godine u Kršićima, Živinice, oduvijek je bio zaljubljen u prirodu i životnu sredinu svog rodnoh kraja. Odlučio je posvetiti svoje obrazovanje i profesionalnu karijeru ekologiji kako bi doprinio očuvanju okoliša u svom lokalnom području. Danas, sa ponosom možemo reći da je Mirnes postao priznat stručnjak u oblasti ekologije, a njegova magistarska teza “Procjena ekološkog statusa rijeke Gostelje na osnovu sastava zajednica makrozoobentosa” svijetli kao primjer njegovog predanog rada.

U fokusu Mirnesove teze bila je rijeka Gostelja, koja protiče kroz Živinice i okolna naselja. Gostelja je tokom vijekova bila izvor života za mnoge lokalne zajednice, pružajući vodu i resurse potrebne za razvoj. Međutim, s vremenom su se pojavili izazovi u očuvanju ove rijeke, posebno u njenom donjem toku.

U donjem toku rijeke Gostelje, gdje se nalazi veći broj kuća, radionica i rudnik uglja RMU Đurđevik, ekološki problemi su postali očigledni. Zagađenje vode postalo je ozbiljan problem koji je zahtijevao pažnju i rješenje. Mirnes Brkić je odlučio da se posveti ovom izazovu kako bi utvrdio stvarno stanje rijeke Gostelje i predložio mjere za njeno očuvanje.

Rezultati njegove magistarske teze su impresivni. Brkićeva istraživanja su pokazala da je gornji tok rijeke Gostelje i dalje relativno čist i ekološki očuvan, ali da se problemi javljaju u njenom donjem toku. Utvrdio je da su uticaji domaćinstava, radionica i posebno RMU Đurđevik glavni uzroci zagađenja u ovom dijelu rijeke. Ovo otkriće je značajno jer naglašava potrebu za ekološkim svjesnošću i zaštitom prirodnih resursa u tom području.

Mirnes Brkić nije samo magistar biologije; on je također otac jedne predivne kćerke i posvećeni suprug. Kao tehnički sekretar i jedan od osnivača eko udruženja „Za naš ljepši grad“ Živinice, možemo reći da njegova predanost ekologiji nije samo profesionalna, već i lična. On je primjer mladih ljudi koji prepoznaju važnost očuvanja prirode za buduće generacije.

Njegova magistarska teza i istraživanja na rijeci Gostelji svijetla su tačka u ekološkim naporima Živinica. Njegova strast prema prirodi i posvećenost očuvanju rijeke Gostelje podsjeća nas da je važno da se svi mi, kao zajednica, trudimo da sačuvamo prirodne ljepote našeg kraja.

Kroz Mirnesov rad, nadamo se da će se podići svijest o značaju očuvanja rijeka i ekološke održivosti u Živinicama i šire. Njegova teza jasno ukazuje na to da rijeka Gostelja, iako čista u gornjem toku, treba posebnu pažnju kako bi ostala dragocjeno prirodno blago za buduće generacije./N.Č./

www.zivinice.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU