back to top

Interaktivnim radionicama u NUB „Derviš Sušić“ Tuzla obilježen Međunarodni dan dječije knjige

Međunarodni dan dječije knjige obilježava se širom svijeta 2. aprila – na rođendan čuvenog pisca Hansa Kristijana Andersena. Na ovaj dan slavi se ljubav prema čitanju,  ukazuje na važnost čitanja i širi se poruka da ljubav prema knjigama treba razvijati od prvih godina života.

U
prostorijama Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla, ovim  povodom se oraganiziraju brojne aktivnosti. Danas je održana radionica sa učenicima IIIa i IIIb OŠ „Mejdan“ iz Tuzle, koji su došli u pratnji učiteljica Aide Huseinović i Semide Ahmetspahić.

U  dvosatnom programu, grupi se obratila Suzana Antunov, rukovodilac Službe za rad s korisnicima, koja im je ispričala zanimljivosti o biblioteci i o knjigama. Radionicu je vodila Zenita Fazlić Jaganjac, bibliotekarka za Odjeljenja za djecu. Nakon čitanja „Male sirene“, djeca su uz pomoć plastelina ili bojica, uprizorili dio bajke koji im se posebno dopao, nakon čega su igrali igru „Izazov“. Na kraju radionice i ovog posebnog druženja, izveden je igrokaz koji su spremili mali gosti.

S obzirom na to da je jedan od zadataka bibliotekara, nastavnika, ali i roditelja, da se promoviše ljubav prema pisanoj riječi, svaki dan je potrebno raditi na tome i djecu dovoditi u biblioteke. Tuzlanska biblioteka u ovom mjesecu sprema još ovakvih radionica, kao i druženja sa piscima. Ove aktivnosti se nastavljaju narednih dana, a nastavnici koji su zainteresovani da se prijave i dođu sa svojim učenicima na ove interaktivne radionice, mogu se javiti ljubaznom osoblju biblioteke i dogovoriti termin dolaska.

Tuzlanska biblioteka posebnu pažnju posvećuje najmlađim čitaocima jer vjeruje u značaj razvijanja ljubavi prema knjizi. Kroz čitanje, dijete stiče znanja, razumijevanje i sposobnost kritičkog razmišljanja. Zato je poznatu izreku „Dijete koje čita, postaje čovjek koji misli“ moguće pronaći u brojnim bibliotekama koje istinski vjeruju u ulaganje u djecu i njihovo obrazovanje.

NUB „Derviš Sušić“ Tuzla

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU