Narodno pozoriše Tuzla: Nismo ”nagradili” glumca zbog seksualnog uznemiravanja, već poštovali Zakon

Nakon pisanja medija o glumcu tuzlanskog Narodnog pozorišta optuženog za seksualno uznemiravanje kolegice, zašto je dobio ”blažu disciplinsku mjeru” a ne otkaz, sa ciljem istinitog informisanja javnosti oglasilo se i Narodno pozorište Tuzla svojim saopštenjem za javnost, kojeg prenosimo u nastavku:

”Od prvog anonimnog pominjanja na Facebook stranici “Nisam tražila” reagovali smo instantno i odmah svoje saznanje proslijedili u kantonalno Tužilaštvo, odnosno podnijeli smo krivičnu prijavu protiv NN osobe. Kada smo od strane vanjske saradnice dobili zvaničnu prijavu na uznemiravanje od strane uposlenika Narodnog Pozorišta Tuzla odmah smo dopunili prijavu Tužilaštvu sa novim saznanjima, uključujući i identitet uposlenika koji je prijavljen i rijetka smo bh. ustanova (od svih koje su pomenute u anonimnim svjedočanstvima) koja je podnijela krivičnu prijavu.

Isti dan formirana je disciplinska komisija i započeo je interni proces, u skladu sa Pravilnikom o radu Narodnog pozorišta Tuzla. Komisija sastavljena od tri člana iz reda uposlenika uz maksimalnu posvećenost započela je rad. Kolegici koja je izvršila prijavu pružili smo nedvojbenu podršku sa željom da se proces sprovede profesionalno i uz apsolutno uvažavanje i poštovanje, na čemu nam se kolegica, po okončanju procesa i lično zahvalila.

Tokom disciplinskog postupka je utvrđeno da se teža povreda radne obaveze dogodila u maju 2019. a disciplinski postupak je pokrenut u februaru 2021. odmah po saznanju o tom događaju. Član 100 Zakona o radu propisuje da se mjera otkaz o radu može izreći najkasnije godinu dana od učinjenja povrede radne obaveze. Dakle, zbog činjenice da je od dana konkretnog dogadjaja, pa do dana saznanja, odnosno pokretanja disciplinskog postupka proteklo više od godinu dana mjera otkaza ugovora o radu nije mogla biti izrečena zbog zakonske zastare. Izricanje disciplinske mjere otkaza bilo bi u tom slučaju nezakonito i disciplinski postupak bi bio poništen.

Osim navedenog, komisija je utvrdila obzirom na težinu djela koje se stavlja na teret, te obzirom na sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti da će izrečena mjera pismenog upozorenja pred otkaz zadovoljiti svrhu kažnjavanja, te djelovati preventivno kako prema počiniocu tako i u cijelom kolektivu. A važno je istaći da je i vanjska saradnica prilikom svog iskaza pred komisijom navela da bi takvu kaznu smatrala adekvatnom, što se nalazi u zvaničnom zapisniku.

Dakle, ne radi se o “nagrađivanju” počinioca već o poštivanju Zakona o radu FBiH.
Svojim brzim djelovanjem pokazali smo svoje opredjeljenje da rješavamo ovaj i svaki drugi slučaj koji se eventualno pojavi.

Dok su mnoge ustanove odbijale uopšte komentarisati navode sa društvenih mreža mi smo se uhvatili u koštac sa problemom. Odmah smo podnijeli krivičnu prijavu protiv našeg uposlenika i u najbržem roku sproveli disciplinski postupak što treba pokazati opredjeljenje i jasan stav Narodnog Pozorišta Tuzla po ovom pitanju”, saopšteno je iz Narodnog pozorišta Tuzla.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU