Tomislav Trojak – čuveni bh. fotograf

Najviše volio fotografisati sportske događaje

Tomislav Trojak bio je jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih fotografa. Rođen je 1944. godine. u Tuzli. Svoj cijeli život i radni vijek posvetio je fotoaparatu i kreiranju fotografije.

U bogatom fotografskom opusu posebno se ističu fotografije sa utakmica i sportskih takmičenja.  

Tomislav Trojak volio je isticati da su mu ” najslađe prodesionalne zadaće bile Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine i naslov evropskog prvaka Jedinstva Aide 1989. godine u Firenci. ”

Surađivao sa mnogim časopisima u regionu

Bio je saradnik mnogim listovima. Radio je u Frontu slobode, a zatim za sarajevski čuveni list Oslobođenje u kojem je bio većinu svog radnog vijeka. Bio je također i saradnik mnogim drugim listovima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

tomislav trojak

Fotoaparat mu spasio život

Za vrijeme rata Trojak je bio u uredništvu Armije ljiljana ( list 2. korpusa Armije BiH) gdje je napravio bogati fond fotografija.

” U periodu od 1992. do 1996. godine bio je pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine radeći u pres-centru za ratni časopis Armija ljiljana. Svojim je aparatom zabilježio sva ratišta na području zone odgovornosti 2. korpusa Armije RBiH, a 20. septembra 1995. godine za vrijeme fotografiranja borbi na području planine Ozren, uslijed granatiranja, teško je ranjen. Život mu je spasio fotoaparat koji je uvijek nosio oko vrata. Tatu je pogodilo mnogo gelera, a jedan veći, koji je mogao biti koban, zabio se u fotoaparat koji mu je bio u predjelu srca i tu se zaustavio. To ga je spasilo”, izjavio je Igor Trojak

Posljednjih godina radio je u Dnevnom avazu, Avazovom sportu i zagrebačkim Sportskim novostima, kao i za Tuzlanski list.

tomislav trojak

Umro je 12. septembra 2015. godine.

Nagrada Tomislav Trojak

Tomislav Trojak je dobitnik mnog pohvala i nagrada za svoj rad.

Na inicijativu poznatog tuzlanskog fotoreportera Darka Zabuša pokrenuta je dodjela Nagrade koja nosi Trojakovo ime.

Udruženje građana ”Centar kreativnih aktivnosti” iz Tuzle je organiziralo u februaru 2018. godine prvu dodjelu nagrade za najbolju sportsku fotografiju Bosne i Hercegovine. Zvanično, prvi natječaj za Nagradu Tomislav Trojak raspisan je 9. januara 2018. godine.

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU