Najpoznatiji TuzlaciMara Lakić - legenda bosanskohercegovačke i ex-yu...

Mara Lakić – legenda bosanskohercegovačke i ex-yu košarke

Jedna od najboljih članica ženske košarkaške reprezentacije

Jedna od pionira u bosanskohercegovačkoj ženskoj košarci je Mara Lakić. Njena priča počinje u Gradačcu gdje je rođena 18. augusta 1963. godine.

Jedna od najboljih članica ženske košarkaške reprezentacije Jugoslavije i BiH započela je svoju karijeru u osnovnoj školi Petar Kočić.

” Košarku sam počela igrati u Osnovnoj školi Petar Kočić u Gradačcu. Tamo nije bilo košarkaškog tima, ali je bila specifična situacija da smo imali jako dobrog nastavnika fizičkog vaspitanja, Milovana Markovića. Treniralo se, radilo se, gotovo svakodnevno i to na jednom zavidnom nivou. Imala sam tu sreću da mi je Milovan Marković bio nastavnik od petog do osmog razreda. U Gradačcu je odbojka bila jaka, ali, eto, ja sam više voljela košarku. I tako se rodila ljubav, a nekako se i čovjek rodi s tim talentom. Imala sam koš ispred kuće u Srnicama i svako jutro igrala basket. Znači, non-stop sam bila u košarci. A u šestom razredu mi je nastavnik Marković rekao: ‘Maro, ti si predodređena da budeš vrhunska sportiskinja.’ Meni je to tad bilo smiješno.”  – izjavila je Mara jednom prilikom u razgovoru za list Slobodna Bosna.

U Tuzlu se sa petanest godina preselila više zbog košarke a ne zbog škole.

” Čim sam došla u Tuzlu, 1978., počela sam igrati za seniorski tim. Znači, sa petnaest godina! Nekad se, jednostavno, dese neke stvari koje i niste planirali. Ja ni u Jedinstvu, a ni u reprezentaciji Jugoslavije nisam prolazila selekcije kao moje vršnjakinje – od pionirske, preko kadetske i juniorske do seniorske.” ističe Mara

Većinu karijere provela je u KK Jedinstvo Aida, te je do sa ovim klubom osvojila titulu prvaka Jugoslavije 1988. godine.

Potencijal i talenat u mladoj Mari Lakić prepoznali su poznati evropski košarkaški klubovi pa je tako igrala u Švicarskoj, Italiji, Turskoj i Njemačkoj.

mara lakic

Zaslužna za ekspanziju ženske košarke u Tuzli

U Marinoj karijeri posebno se izdvaja 1985. godina kada je održano Evropsko kadetsko prvenstvo za žene u dvorani Mejdan. Tada se prvi put osjetio veliki interes za žensku košarku ne samo u Tuzli već u cijeloj BiH.

Mara je zasigurno bila jedna od zaslužnih košarkašica koje su zainteresirale tadašnju bh. javnost za žensku košarku.

” Dvorana je bila stalno puna. Evropski zvaničnici nisu mogli vjerovati da utakmice kadetkinja gleda pet, šest hiljada ljudi. Tada je, u biti, i počela ekspanzija ženske košarke u Tuzli.” – ističe Mara Lakić

Srebrena medalja na Olimpijskim igrama

Mara Lakić je ubrzo postala jedna od nezamjenjivih članova tadašnje jugoslavenske reprezentacije. Osvajanje srebrene medalje na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine ubraja se u njene najznačajnije medalje.

Dok je bila dio jugoslavenske reprezentacije osvojila je dvije srebrene medalje na Svjetskom prvenstvu 1990. godine i Evropskom prvenstvu 1991. godine.

Posebno je značajna zlatna medalja na Mediteranskim igrama 1993. godine koju je osvojila dok je igrala za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Trenerska karijera

 Profesionalnu karijeru Mara završava 1998. Godine i tada se odlučuje više posvetiti porodici. Nakon 11 godina pauze u košarkaškom svijetu odlučila se okušati u trenerskim vodama.

Mara je na terenu bila precizna, nezaustavljiva i prodorna. Naravno, to se odrazilo i na njenu trenersku karijeru. Posebna energija kada bi Mara igrala košarku sada se može još uvijek osjetiti dok podučvala mlade nade ženske košarkaške scene.

Život van košarkaškog terena

U pauzama između pripremanja i treniranja mlade košarkaške bh. reprezentacije Mara provodi vrijeme sa najbližim i najmilijim osobama u njenom životu.  Pored košarke, voli da kuha i uživa u uređivanju bašte i cvijeća.  Njena kćerka Melisa bavi se košarkom i podjednako je uspješna kao majka Mara.

mara lakić - legenda bosanskohercegovačke i ex-yu košarke
Mara i njena kćerka Melisa

Jedna od najvećih legendi bosanskohercegovačke ženske košarke Mara Lakić je primjer i danas svim mladim djevojkama da je moguće uspjeti u sportu.

Pročitajte i ovo:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.7 / 5. Vote count: 21

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU