GradačacTragovima bosanske pismenosti” .

Tragovima bosanske pismenosti” .

U prostorijama Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Gradačac u srijedu 15.02.2023. godine bit će otvorena izložba starih rukopisa i tekstova Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti u realizaciji Bošnjačke zajednica kulture „Preporod“ u Bosni i Hercegovini, Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Prisutnima će se u 11 sati obratili autori izložbe dr. Erma Ramić-Kunić, naučna saradnica Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, dr. Alen Kalajdžija, naučni saradnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednica kulture „Preporod“ u Bosni i Hercegovini i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Riječ je o dokumentarnoj izložbi o povijesti pismenosti na bosanskom jeziku od srednjeg vijeka, pa sve do novijeg vremena, zaključno s početkom austrougarskog perioda. Pokazuje duboku povijesnu ukorijenjenost i dugu tradiciju bosanskog jezika, ali i pismenosti na bosanskom jeziku, čiji se začeci javljaju upravo u dalekom srednjem vijeku, dok se njezin razvoj odvija tokom svih narednih stoljeća.

tragovima bosanske pismenosti” .

Radio Gradačac / BZK “Preporod” Gradačac


radiogradacac.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU