back to top

U Srebreniku po prvi put u Bosni i Hercegovini promovisan kompletan Kur’an na Brajevom pismu

U prepunoj Plavoj sali Doma kulture u Srebreniku sinoć je po prvi put u Bosni i Hercegovini promovisan kompletan Kur’an na Brajevom pismu.

Salkan Delić, profesor Islamske vjeronauke, od rođenja slijep, najzaslužniji je za ovaj projekat i na ovaj način ostvario je svoj dječački san.

Salkan Delić je iz Previla kod Srebrenika i rođen je slijep. Međutim, to ga nije spriječilo da ostvari velike uspjehe.

Vozi bicikl, bez problema koristi laptop i mobitel, pratio je nastavu u školi, uči Kur’an napamet… Završio je Behram-begovu medresu u Tuzli, bio je prvi učenik u obrazovnim institucijama Islamske zajednice kojem je uskraćen vid,završio je u Islamski pedagoški fakultet u Zenici.

Spremajući ispite na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici sa svojim prijateljem ponovo dolazi na ideju za štampanje Kur’ana po tedžvidu, a koji bi bio prilagođen za slijepe osobe, prije svega u Bosni i Hercegovini i Balkanu. U februaru 2022. godine počeo je veliki projekat u koji je uloženo mnogo truda. 

– Samim tim da smo godinu i po dana radili, govori o velikom zalaganju u ovom projektu. Trebalo je uložiti mnogo truda kako sa moje strane koji sam pisao na Brajevoj mašini, ali i ljudi koji su mi diktirali odnosno koji su tu bili u ovom projektu, koji su mi pomagali. Bilo je dosta situacija u kojima se dešavalo da mašina preskače, da se pokvari i ne može se popraviti, nekada smo morali ponavljati neke stranice. Sve to je zahtjevalo visok nivo koncentracije i maksimalnu opreznost, jer riječ je o Božijem govoru – kaže Delić.

U projekat štampanja Kur’ana na Brajevom pismu pored Delića uključeni su imami sa područja medžlisa Islamske zajednice Tuzla i Srebrenik. Pored Delićevog kolege Šemse Zakomca u projektu su učestvovali Nihad-ef. Ibrišević, Safet-ef. Esmić, hfz. Eldar-ef. Ćatibušić, Alija-ef. Mehmedović, Semir-ef. Bećirović i mr. Mirsad-ef. Djedović. 

www.radiosrebrenik.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU