back to top

Walter Neugebauer – čuveni crtač stripa rodom iz Tuzle

Jedan od najvećih legendi stripova u regionu

Walter Neugebauer rođen je u Tuzli 1921. godine. Walterov otac bio je poznati zagrebački fotograf iz Gundulićeve ulice. Kažu da njegov otac nikada nije uspio sebi objasniti zbog čega se njegovi sinovi ne bave nekim drugim, građanski pristojinim zanimanjem. Zanimljivo je da je Walter radio sa svojim bratom Nobertom koji je pisao tekstove.

Ljubav prema crtanju počela je još u djetinjstvu. Walter je često govorio da je zbog toga često imao nevolje u školi. Nije bio mnogo uspješan u školi, a zahvaljujući izuzetnom talentu počeo je zarađivati sa 13 godina. Nakon završene osnovne i srednje škole dalje obrazovanje nije nastavio.

” Prvi put sam tresnuo na maloj maturi, poslije na velikoj.Vidim, neće to nikako valjati i privatno položim veliku maturu. Dalje nisam išao: što da tražim na Akademiji, kad sam više zarađivao nego njen dekan. Pokušao sam dolaziti, ali su me poprijeko gledali, i odustao sam! ” – jednom priliko je rekao Walter.

Trbuhom za kruhom, Wlter odlazi u Minhen 1958. godine. Kada bi se vratio u Zagreb mnogi bi ga zapitkivali : “Je li tačno da je svoje prve stripove donosio urednicima u kratkim hlačama?”. On bi smiješeći se odgovarao: “Čudna mi čuda, tada se u kratkim hlačama išlo do velike mature, a ja sam počeo suradnju u novinama s 13-14 godina!”.

walter neugebauer

Prvi objavljeni rad i knjiga

Walterom prvi objavljeni rad bio je strip o Nasrudin hodži objavljen u časopisu ”Oko” .  Samouvjereno je predao rad u redakciji časopisa ”Oko” i tadašnji urednik Rašiću se svidio strip i odlučuje ga objaviti.

Walter i brat Nobert su bili odušeljeni zbog nove poslovne prilike i honorara. Tada se za jednu szranicu plaćalo oko 50 dinara.

Redakcija časopisa ”Oko” je dijelila zgradi sa uredništvom dnevnika ”Novosti”. Zbog toga je Walter zapazio je prvog reportera Franju M. Fuisa i Andriju Maurovića koji je postao legenda domaćeg stripa.

Prva knjiga stripova Waltera Neugebauera na hrvatskom jeziku objavljena je  1992. godine i to nakon njegove smrti. Zapravo to je bila zbirka Miškecove zgode i nezgode koju je priredio Veljko Krulčić.

Ova zbirka stripova promovisana je u Društvu književnika Hrvatske na Jelačićevom trgu u Zagrebu.

Veseli vandrokaš – Walterom prvi list

Sa samo 17. godina Walter Neugebauer pokrenuo je svoj prvi list pod nazivom ”Veseli vandrokaš”.

List je imao 16 stranica i vrlo brzo zabilježio je veliki uspjeh i popularnost. Za mladog Waltera tada su govorili da nije bio samo talentirani crtač stripova već odličan grafičar koji je poznavao sve tehničke mogućnosti štampe.

” U “Seljačkoj tiskari” u Frankopanskoj 12 dobili smo prostoriju za redakciju, tako da smo doista počeli izgledati žurnalistički, kao istinska redakcija. Svu administraciju je preuzela uprava tiskare. Radili smo fest! U toj se tiskari štampao i “Hrvatski dnevnik”, pa sam automatski radio i za dječju rubriku toga lista. Kako sam se odranije stalno vrzmao po tiskari, upoznao sam svu tiskarsku i cinkografsku tehniku jer me je to zanimalo, tako da sam bio neko vrijeme i tehnički urednik dnevnih novina koje su se zvale “Zagrebački list” i isto su se ovdje tiskale.” – Walter Neugebauer o prvim godinama Veselog vandrokaša.

walter neugebauer

 Stripovi koji savršeno opisuju današnje društvo i svijet pogledajte ovdje.

Želja za kreiranjem crtanog filma

Nakon završetka Drugog svjetskog rata Walter Neugebauer i dalje aktivno crta. Iako je bio vrlo mlad, želja za kreiranjem vlastiog crtanog filma nikada nije bila veća i jača.

Zajedno sa Fadilom Hadžićem, glavni urednik humorističnog Krempuha, počinje raditi na propagandnom crtanom filmu pod nazivom ”Veliki miting” .

walter neugebauer

Film je dovršen 1951. godine, te autor scenarija bio je Mirko Trišler.  Glavni akter u filmu bio je Judin koji je izmišljao razne spletke i ”patke” protiv Jugoslavije, koji šalje reportera Patkina u tu državu.

Crtani film ”Veliki miting” prvi put je prikazan na zagrebačkom trgu i trajao je 22 minute.

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU