Miralem Pašić – svjetski poznati tuzlanski kardiohirurg

Tuzlak koji ima najveći broj uspješno obavljenih transplantacija srca u svijetu

Miralem Pašić je rođen 5. septembra 1957. godine u Tuzli. Još u osnovnoj školi zanimao se za medicinu. Završio je Medicinski fakultet u Sarajevu 1980. godine.

miralem pašić - svjetski poznati tuzlanski kardiohirurg
Miralem Pašić – poznati tuzlanski kardiohirurg

Nakon završetka fakulteta vraća se u rodnu Tuzlu na hirurgiju kod profesora Božina Radevića. Mnogi profesora Radevića nazivaju ocem kardiovaskularne hirurgije u Bosni i Hercgovini.

Tada je okupio najbolju hiruršku ekipu u bivšoj Jugoslaviji. Danas, članovi najbolje hirurške ekipe priznati su i rade diljem svijeta.

Za brojne doktore profesor Radević bio je hirurški ali i životni učitelj. Emir Kabil, Mario Matinašević, Dešo Mešić i Miralem Pašić su samo neka od doktorskih imena koje je Božin Radević usmjerio da dio obrazovanja i znanja steknu kod najboljih učitelja iz oblasti hirurgije.

Svima je obezbijedio stipendije za dvije godine provedu u inostransvu. Sa Božinom Radevićem surađivao je punih devet godina.

miralem pašić
Miralem Pašić

Miralem Pašić rad u Ulmu i Zurichu

Zahvaljujući stipendiranjem Miralem Pašić otišao je u Ulm 1989. godine, a zatim je svoje iskustvo nastavio graditi u Zurichu. Najviše se interesovao za eksperimentalnu hirurgiju. U Zurichu se bavio i kliničkim i operativnim poslom.

” Radio sam za dva i po čovjeka. Ljudima su se rezultati moga rada svidjeli i oni su se zainteresirali za mene: tako sam u jednom trenutku s iznenađenjem shvatio da me vodeća imena u svjetskoj kardiohirurgiji prepoznaju i oslovljavaju imenom.” – kazao je jednom prilikom.

miralem pašić - svjetski poznati tuzlanski kardiohirurg
Miralem Pašić

U Zurichu njegov doktorat nije priznat, pa je praktički krenuo ispočetka.

Bio je drugi stranac koji je doktorirao na klinici.

Kasnije je postao docent na Univerzitetu u Zurichu, ali svoje profesionalno putovanje, tačnije 1. januara 1995. godine,  nastavlja dalje u Berlinu.

Radio je na velikim evropskim univerzitetima

Miralem Pašić je svoje znanje dijelio na velikim evropskim univerzitetima u Švicarskoj i Njemačkoj. Jedno vrijeme kao profesor radio je i u Tuzli. U periodu od 1994. do 1995. godine bio je pomoćnik  urednika Evropskog društva za kardiotorakalne bolesti.

Također je član Društva za torakalne bolesti, Evropske asocijacije za kardiotorakalne bolesti i Evropskog društva za vaskularne bolesti.

Veliki broj operativnih zahvata na otvorenom srcu

Zajedno sa prof. dr. Emirom Solakovićem radio je na razvoju kardiovaskularne hirurgije u Sarajevu. Skupa su uradili veliki broj operativnih zahvata na otvorenom srcu.  

Danas, Miralem Pašić živi u Berlinu. Radi kao profesor na Univerzitetu Humboldt i zamjenik direktora Klinike za srčanu, torakalnu i vaskularnu hirurgiju ugledne bolnice za bolesti srca Deutsches Herzzentrum Berlin.

Pročitajte i ovo:

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU