TuzlaciMiralem Pašić - svjetski poznati tuzlanski kardiohirurg

Miralem Pašić – svjetski poznati tuzlanski kardiohirurg

Tuzlak koji ima najveći broj uspješno obavljenih transplantacija srca u svijetu

Miralem Pašić je rođen 5. septembra 1957. godine u Tuzli. Još u osnovnoj školi zanimao se za medicinu. Završio je Medicinski fakultet u Sarajevu 1980. godine.

miralem pašić - svjetski poznati tuzlanski kardiohirurg
Miralem Pašić – poznati tuzlanski kardiohirurg

Nakon završetka fakulteta vraća se u rodnu Tuzlu na hirurgiju kod profesora Božina Radevića. Mnogi profesora Radevića nazivaju ocem kardiovaskularne hirurgije u Bosni i Hercgovini.

Tada je okupio najbolju hiruršku ekipu u bivšoj Jugoslaviji. Danas, članovi najbolje hirurške ekipe priznati su i rade diljem svijeta.

Za brojne doktore profesor Radević bio je hirurški ali i životni učitelj. Emir Kabil, Mario Matinašević, Dešo Mešić i Miralem Pašić su samo neka od doktorskih imena koje je Božin Radević usmjerio da dio obrazovanja i znanja steknu kod najboljih učitelja iz oblasti hirurgije.

Svima je obezbijedio stipendije za dvije godine provedu u inostransvu. Sa Božinom Radevićem surađivao je punih devet godina.

Miralem Pašić rad u Ulmu i Zurichu

Zahvaljujući stipendiranjem Miralem Pašić otišao je u Ulm 1989. godine, a zatim je svoje iskustvo nastavio graditi u Zurichu. Najviše se interesovao za eksperimentalnu hirurgiju. U Zurichu se bavio i kliničkim i operativnim poslom.

” Radio sam za dva i po čovjeka. Ljudima su se rezultati moga rada svidjeli i oni su se zainteresirali za mene: tako sam u jednom trenutku s iznenađenjem shvatio da me vodeća imena u svjetskoj kardiohirurgiji prepoznaju i oslovljavaju imenom.” – kazao je jednom prilikom.

miralem pašić - svjetski poznati tuzlanski kardiohirurg
Miralem Pašić

U Zurichu njegov doktorat nije priznat, pa je praktički krenuo ispočetka.

Bio je drugi stranac koji je doktorirao na klinici.

Kasnije je postao docent na Univerzitetu u Zurichu, ali svoje profesionalno putovanje, tačnije 1. januara 1995. godine,  nastavlja dalje u Berlinu.

Radio je na velikim evropskim univerzitetima

Miralem Pašić je svoje znanje dijelio na velikim evropskim univerzitetima u Švicarskoj i Njemačkoj. Jedno vrijeme kao profesor radio je i u Tuzli. U periodu od 1994. do 1995. godine bio je pomoćnik  urednika Evropskog društva za kardiotorakalne bolesti.

Također je član Društva za torakalne bolesti, Evropske asocijacije za kardiotorakalne bolesti i Evropskog društva za vaskularne bolesti.

Veliki broj operativnih zahvata na otvorenom srcu

Zajedno sa prof. dr. Emirom Solakovićem radio je na razvoju kardiovaskularne hirurgije u Sarajevu. Skupa su uradili veliki broj operativnih zahvata na otvorenom srcu.  

Danas, Miralem Pašić živi u Berlinu. Radi kao profesor na Univerzitetu Humboldt i zamjenik direktora Klinike za srčanu, torakalnu i vaskularnu hirurgiju ugledne bolnice za bolesti srca Deutsches Herzzentrum Berlin.

Pročitajte i ovo:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU