Crne Rijeka:Obilježeno tri decenije od pogibije dijela komande 210.Viteške brigade

crne rijeka:obilježeno tri decenije od pogibije dijela komande 210.viteške brigadeNizom aktivnosti ovih dana, a je tako bilo i danas, obilježena je 30. godišnjica pogibije dijela komande 210.viteške brigade. Tog kobnog dana 1993.godine na Nišićkoj visoravni, u mjestu Crna Rijeka, stradala je komanda 210.viteške brigade, među kojima je bio i Nesib Malkić, komandant i heroj oslobodilačkog rata.

Zajedno sa komandantom Nesibom Malkićem, na ratnom zadatku izviđanja terena za ratnu operaciju, poginuli su i njegovi saborci Sead Paravlić, Nevres Šišić, Nermin Forčaković i Fikret Andelić, dok je nekoliko članova komande teže ranjeno.

Stradali su od agresorske granate koja je ispaljena sa okolnih brda, dok su petorica njihovih saboraca ranjena.

Kraj spomen obilježja stradalim starješinama Armije BiH danas su brojne delegacije položile cvijeće, te odale počast učenjem fatihe i minutom šutnje.Prije početka ceremonije intonirana je državna himna BiH.

Kada je to bilo najpotrebnije oni su pokazali da su među najboljim ljudima, koji su ustali u odbranu svoje države Bosne i Hercegovine i to u najteže istorijsko vrijeme po našu zemlju. Bili su neustrašivi i hrabri, spremni dati ono najdragocjenije što imaju-svoje živote.To im nikada nećemo zaboraviti!

Prostamid - Za zdravu prostatu

Na mjestu stradannja dijela komande 210.Viteške brigade čas istorije održao Enes Gurda, jedan od saboraca koji je tog dana bio zajedno sa članovima brigade i preživio je uz teže ranjavanje.

„Trebali smo da izvršimo snimanje terena i da napravimo najbolji plan i prijedlog radi što lakšeg uvođenja naših jedinica u zoni izvođenja borbe. Došli smo na ovo područje oko 16:25, prva neprijateljska granata je pala oko 250 metara od nas, međutim slijedeća granata je pala tačno između nas. Nažalost Nesib, Sead, Nevres, Nermin i Fikret zauvijek su ostali ovdje, dok je nas pet saboraca preživjelo ranjavanje.  Bio je ovo težak gubitak, bitno je istaći da je ovo jedan tragični događaj koji je potresao brigadu.Imali smo do tada fantastične uspjehe na svim ratištima u BiH. Bili smo brigada koja je išla gdje je bilo najteže. Pozitivna stvar jeste da brigada nije poklekla poslije ovog događaja, brigada je brzo formacijski popunjena i nastavila je svoj borbeni put”, rekao je, između ostalog, Enes Gurda.

Heroj Nesib Malkić ukopan je u Dubravama Gornjim, Nevres Šišić u Đurđeviku, a Nermin Fočaković, Fikret Andelić i Sead Paravlić na Gradskom mezarju Živinice, te su im proteklih dana posjećeni mezarluci, proučena fatiha i položeno cvijeće.

Herojska djela poginulih branitelja BiH često su inspiracija učenicima osnovnih i srednjih škola, koji su učestvovali na konkursu za literarne radove, te su onim najboljim uručena priznanja.

 

www.zivinice.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU