back to top

Damir Pirić – tuzlanski producent i režiser

Damir Pirić tuzlanski je producent i režiser

Damir Pirić rođen je 1976. godine u Tuzli. Diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti Tuzla, odsjek Produkcija (Film, TV, Radio, Pozorište). Master studije iz oblasti “Strateški menadžment i marketing” završio 2017. godine.

Trenutno radi u kompaniji Terra Firma kao producent multimedijalnog sadržaja, a i asistent – stručnjak iz prakse je na Akademiji dramskih umjetnosti Tuzla, odsjek Produkcija.

Stalni je saradnik kulturnih institucija i privrednih subjekata u BiH i regiji. Pored režije, montaže i produkcije više studentskih kratkih filmova, nekoliko dokumentarnih i jednog igranog filma, režiser i producent je više od 30 muzičkih spotova, te brojnih Internet, TV i radio reklama, najava i jinglova.

Jedan je od dugogodišnjih saradnika Manifestacije Bijenale umjetnosti minijature BiH (sekretar Bijenala i Grafički dizajner), koja ima za cilj da se tom manifestacijom sačuva minijatura i na taj način podsjeti na njen značaj u likovnom stvaralaštvu BiH, pa i šire.

Osnivač je i gitarista tuzlanskog rock benda Bad Seasons.

Rad na dokumentarnim filmovima

Njegov dokumentarni film ROCK’N’WAR prikazan je na mnogim festivalima i dobitnik nagrada publike na festivalima Dok’n’Ritam u Beogradu (Srbija) i dokuMfest u Zenici.

2020. godine završen je dvogodišnji rad na dokumetarnom filmu  ‘Protest u zemlji karijesa”. Film u 84 minute donosi priču o bendu Protest koji je nastao početkom devedesetih, a koji još uvijek aktivno djeluje na muzičkoj sceni.

2021. godine je počeo snimanje dugometražnog dokumentarnog filma o sarajevskom bendu FOXY HEAD radnog naziva “Foxy Heads – Sarajevski kauboji”

link za Teaser trailer:

Režiser je i prvog bosanskog kung fu filma ‘Gorčina osvete’. Film „Gorčina osvete“ inspiriran je legendarnim likom i majstorom borilačkih vještina Bruce Lee-em, te predstavlja doprinos 40 godišnjici smrti Bruce Lee-a.

Priča u ovom filmu je sastavljena od motiva, dijaloga i akcija koje podsjećaju na kineske kung fu filmove o nepoznatom junaku koji dođe u selo, spasi ga i ode u planinu. Glumačku ekipu najvećim dijelom čime članovi Kung Fu Wu Shu Centra za obuku u Bosni i Hercegovini.

FILMOGRAFIJA

2021 – FOXY HEADS – Sarajevski kauboji – Dugometražni dokumentarni film – (režiser, producent, montažer, scenarista)

2020 – PROTEST U ZEMLJI KARIJESA – Dugometražni dokumentarni film – (režiser, producent, montažer, scenarista)

2017 – NAJGORI NA SVIJETU – Dugometražni dokumentarni film – (režiser, producent, montažer)

2016 – SAN O KRUGOVIMA – Dugometražni dokumentarni film – (montažer)

2015 – STUPICA NEVIDLJIVOG DJETETA – Dugometražni dokumentarni film – (asistent režije, montažer)

2015. – ROCK’N’WAR… ILI SAMO ZATO ŠTO JE PETAK – Dugometražni dokumentarni film – (montaža, producent, režija, scenarij)

OSTALI FILMOVI

2016 – KLJUČ USPJEHA JE U AKTIVNIM GRAĐANIMA, dokumentarni

2014 – BASNA O BOSNI, dokumentarni (montažer)

2013 – GORČINA OSVETE

2012 – VIVE ŽENE, dokumentarni

2012 – PUT ŽIVOTA, dokumentarni (montažer)

2010 – KUĆA NA KRAJU GRADA, dokumentarni

2009 – NAŠE PRIČE, dokumentarni

2008 – NAPRAVLJENI OD ZVIJEZDA, dokumentarni

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU