TuzlaciDamir Pirić - tuzlanski producent i režiser

Damir Pirić – tuzlanski producent i režiser

Damir Pirić tuzlanski je producent i režiser

Damir Pirić rođen je 1976. godine u Tuzli. Diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti Tuzla, odsjek Produkcija (Film, TV, Radio, Pozorište). Master studije iz oblasti “Strateški menadžment i marketing” završio 2017. godine.

Trenutno radi u kompaniji Terra Firma kao producent multimedijalnog sadržaja, a i asistent – stručnjak iz prakse je na Akademiji dramskih umjetnosti Tuzla, odsjek Produkcija.

Stalni je saradnik kulturnih institucija i privrednih subjekata u BiH i regiji. Pored režije, montaže i produkcije više studentskih kratkih filmova, nekoliko dokumentarnih i jednog igranog filma, režiser i producent je više od 30 muzičkih spotova, te brojnih Internet, TV i radio reklama, najava i jinglova.

Jedan je od dugogodišnjih saradnika Manifestacije Bijenale umjetnosti minijature BiH (sekretar Bijenala i Grafički dizajner), koja ima za cilj da se tom manifestacijom sačuva minijatura i na taj način podsjeti na njen značaj u likovnom stvaralaštvu BiH, pa i šire.

Osnivač je i gitarista tuzlanskog rock benda Bad Seasons.

Rad na dokumentarnim filmovima

Njegov dokumentarni film ROCK’N’WAR prikazan je na mnogim festivalima i dobitnik nagrada publike na festivalima Dok’n’Ritam u Beogradu (Srbija) i dokuMfest u Zenici.

2020. godine završen je dvogodišnji rad na dokumetarnom filmu  ‘Protest u zemlji karijesa”. Film u 84 minute donosi priču o bendu Protest koji je nastao početkom devedesetih, a koji još uvijek aktivno djeluje na muzičkoj sceni.

2021. godine je počeo snimanje dugometražnog dokumentarnog filma o sarajevskom bendu FOXY HEAD radnog naziva “Foxy Heads – Sarajevski kauboji”

link za Teaser trailer:

Režiser je i prvog bosanskog kung fu filma ‘Gorčina osvete’. Film „Gorčina osvete“ inspiriran je legendarnim likom i majstorom borilačkih vještina Bruce Lee-em, te predstavlja doprinos 40 godišnjici smrti Bruce Lee-a.

Priča u ovom filmu je sastavljena od motiva, dijaloga i akcija koje podsjećaju na kineske kung fu filmove o nepoznatom junaku koji dođe u selo, spasi ga i ode u planinu. Glumačku ekipu najvećim dijelom čime članovi Kung Fu Wu Shu Centra za obuku u Bosni i Hercegovini.

FILMOGRAFIJA

2021 – FOXY HEADS – Sarajevski kauboji – Dugometražni dokumentarni film – (režiser, producent, montažer, scenarista)

2020 – PROTEST U ZEMLJI KARIJESA – Dugometražni dokumentarni film – (režiser, producent, montažer, scenarista)

2017 – NAJGORI NA SVIJETU – Dugometražni dokumentarni film – (režiser, producent, montažer)

2016 – SAN O KRUGOVIMA – Dugometražni dokumentarni film – (montažer)

2015 – STUPICA NEVIDLJIVOG DJETETA – Dugometražni dokumentarni film – (asistent režije, montažer)

2015. – ROCK’N’WAR… ILI SAMO ZATO ŠTO JE PETAK – Dugometražni dokumentarni film – (montaža, producent, režija, scenarij)

OSTALI FILMOVI

2016 – KLJUČ USPJEHA JE U AKTIVNIM GRAĐANIMA, dokumentarni

2014 – BASNA O BOSNI, dokumentarni (montažer)

2013 – GORČINA OSVETE

2012 – VIVE ŽENE, dokumentarni

2012 – PUT ŽIVOTA, dokumentarni (montažer)

2010 – KUĆA NA KRAJU GRADA, dokumentarni

2009 – NAŠE PRIČE, dokumentarni

2008 – NAPRAVLJENI OD ZVIJEZDA, dokumentarni

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU