Istaknuti TuzlaciHelena Klakočar - vrsna crtačica stripa

Helena Klakočar – vrsna crtačica stripa

Njeni radovi u vrlo kratkom vremenu obišli su cijeli svijet

Malo ko zna da je Bosna i Hercegovina ponudila svijetu neke od najboljih cratča stripa. Među njima se nalazi Tuzlanka Helena Klakočar.

Rođena je u Tuzli 1958. godine. Kada je napunila sedam godina sa porodicom se preselila u Maribor. U Mariboru je završila osnovno i srednjoškolsko obrazovanje.

Svoje obrazovanje je nastavila u Zagrebu na Umjetničkoj akademiji gdje bila na korak do ostvarenja sna da bude crtačica stripa.

” Sa sedam godina željela sam biti prodavačica u knjižari, misleći da ću moći koristiti sve one papire, bojice i krede. Moj je otac bio liječnik, mama farmaceutski tehničar i nisam imala pojma da postoji zanimanje ”umjetnik”. Kad sam saznala, oduševila sam se, premda sam imala u trećem gimnazije dilemu oko studija biologije. ”

Prva izložba sa 16 godina

Imala je samo 16 godina kada je održala prvu izložbu radova koja se održala u Galeriji AULA u Prvoj Gimnaziji u Mariboru.

Njeni radovi su postali uspješni, a osim crtanja stripova bavila se i dizajniranjem plakata i kreiranju animiranih filmova. Helena Klakočar bila je jedno vrijeme i umjetnički organizator u Zagrebu.

Prepoznatljiva je po radovima u kojima isiče svoja politička i društvena zapažanja, kao i autobiografske priče.

Pa su tako omiljene teme koje obrađuje u stripovima u znaku razotkrivanja nepisanih zakona, apsurd migracija, građanski posluh i neposluh.

Dobila je stipendiju zaklade Fonds BKVB iz Amsterdama i kasnije od Centra de la livre iz Pariza. Uz pomoć stipendiranja nastavila je svoj put umjetničkog izražavanja koji je bio sve više prepoznatljiv.

Također, bila je voditeljica multimedijalne grupe Zzot i programe Galerije SC-a. Grupe umjetnika u kojima je bila počasna članica su Migrative art iz Belgije i Divlje oko iz Zagreba. Izložbe Helene Klakočar javnost je imala priliku da vidi na mnogim festivalima, galerijama.

Poznata je po predavanjima iz narativne umjetnosti, kao i brojnim drugim radionicama.

helena klakocar

Imigrantski život u Nizozemskoj

Zajedno sa mužem i djetetom seli se u Nizozemsku 1992. godine. Tako je nastavila svoj dnevnik o imigrantskom životu u Nizozemskoj pod nazivom Friesland/Nemirno more 2.

Trenutno živi na relaciji Zagreb – Amsterdam – Pula.

Jedan od najvećih priznanja u karijeri je kada je na najvećem evropskom festivalu stripa u Angoulemeu za Nemirno more dobila nagradu Alph-Art za najbolji strip stranog autora.

Nemirno more je 2000. godine prvo izašao na francuskom. U Hrvatskoj je prvi put  kao samostalna knjiga stripa objavljena tek petnaest godina kasnije.

Na najvećem europskom festivalu stripa u Angoulêmeu, za strip “Nemirno more” koji je prvo izašao na francuskom, dobila je 2000. nagradu Alph-Art za najbolji strip stranog autora te France Info 2000., što je, uz Grand prix za “Tupka” Nedjeljka Dragića na festivalu u Montrealu 1971. najvažnije priznanje koje je ikad dobio neki od hrvatskih strip autora.

Među najznačajnijim nagradama ističe se i na Radio France – Info-u za djelo ”Nemirno more”

Sarađuje sa mnogim udrugama poput Stvarnost u Amsterdamu (u sklopu promocija, radionica za djecu i odrasle, kao i izložbe) i udruga Banche Imprese iz Italije.

Ženski strip na Balkanu

U knjizi Ženski strip na Balkanu može se detaljno pronaći Helnini stipovi. Također, njeno lik i djelo bili su dio izložbe Jane Adamović posvećenoj ženama u sedmoj umjetnosti ”Ona se budi” / ” BD Egalite” koja je bila postavljena U francuskim institutima za kulturu u Zagrebu, Beogradu i Ljubljani.

Na spomenutoj izložbi obuhvaćeni su radovi autorica stripa iz Francuske i regiona.

Najnoviji crtani roman naziva se ”Zid Mediteran” koji je obljavljen 2019. godine i radnja se odvija na produ BŠ – 72 i glavni lik Andrija Mohoroviči spašava izbjeglice na Mediteranu u sklopu misije Triton.

Važno je istaknuti da u svojim djelima često koristi dokumentarne zapise, stvarne događaje gdje se otkrivaju nevidljive pozadine sistema i kompleksnih odnosa.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU