Jezero Bistarac Lukavac – Kristalno čisto kupalište okruženo prelijepom šumom

Jezero Bistarac turistički biser u blizini Tuzle

Znate onaj osjećaj kada se nalazite pored čiste vode, oko vas je zelenilo, prirodni krajolik, plaža, sretni, nasmijani ljudi, miris dobre hrane? Upravo takav osjećaj možete imati na Jezeru Bistarac kod Lukavca. Možda očekujete jedno jezero, ali tu će vas dočekati nekoliko “odvojenih” jezera uokvirenih manjim šumama.

Pored Jezera Bistarac se možete potpuno opustiti, a postoje razne aktivnosti koje vam boravak mogu upotpuniti. Osim kupanja u jezeru, možete iskusiti ribolov, kampovanje, probati ukusnu hranu iz obližnjih restorana, napraviti piknik na travi.

Možete imati savršen dan, ili nekoliko dana provedenih na Jezeru Bistarac, gdje ćete napuniti baterije i svježi krenuti u nove radne pobjede, odmorni i fokusirani. Odmor je važan, a potpun odmor možete imati pored vode, u prirodi, otpuštajući sve probleme i obaveze.

Jezero Bistarac je najljepše  u proljeće i ljeto, kada preovladava zelenilo, priroda se budi, sve je nekako veselije. Tada se svi spremaju za boravak u prirodi, kao i za razne aktivnosti.

Jezero Bistarac je odličan izbor za prelijep  vikend koji ćete iskoristiti za druženje sa prijateljima i porodicom.

Gdje se nalazi Jezero Bistarac?

Kada krećete na određene destinacije, vjerovatno se pitate gdje se tačno nalazi, kakvi su putevi, da li se može doći autom do glavnog odredišta i pitanja slična ovim. Za Jezero Bistarac se ne morate mnogo brinuti jer je lokacija vrlo pristupačna.

Jezero Bistarac se nalazi 2 kilometra od centra grada Lukavca. Do njega ćete doći starim, ali asfaltiranim putem u pravcu Tuzle. Ukoliko ste iz Tuzle ili Lukavca ova lokacija vam je zaista blizu, a ukoliko ipak živite dalje, u drugim gradovima Tuzlanskog kantona, ne morate brinuti, jer svega 2 kilometra je nešto stariji put od glavnog puta koji vodi ka jezeru Bistarac.

Jezero Bistarac ćete pronaći na 250 metara nadmorskoj visini, nalazi se u sklopu turističkog kompleksa Ontario.

Na vama je da se spakujete, pripremite za nezaboravan vikend ili odmor na Jezeru Bistarac kod Lukavca. Vaš automobil neće ispaštati jer je put do jezera Bistarac većinom asfaltiran. Sunčani dani su idealni za boravak u prirodi, druženju sa porodicom,  prijateljima, pa se ne morate previše dvoumiti. Ako uskoro planirate doći na ovu lokaciju nećete pogriješiti. Ako vam je pri tom blizu, onda je ovo zaista dobra ideja. Pozovite prijatelje, saopštite porodici i provedite nezaboravan dan ili više njih na jezeru Bistarac kod Lukavca.

Ne zaboravite ponijetu svu potrebnu opremu, pribor za pecanje, dekice, hranu ili šta god vam je potrebno za prelijep vikend u prirodi.

jezero bistarac
jezero bistarac

Bogat sadržaj aktivnosti i rekreacije na jezeru Bistarac kod Lukavca

Kada dođete na jezero Bistarac koje se nalazi u sklopu turističkog kompleksa Ontario, tu je pored još  nekoliko  jezera  zajedno sa glavnim koje je imena Ontario. Ona zajedno čine jednu pravu prirodnu oazu mira. Jezera su okružena manjim šumama, predstavljaju mjesto uživanja i bijega od gradske gužve. Ispred je uređeno parkiralište, koje ćete svakako odm,ah primjetiti po dolasku na ovo prelijepo mjesto.

U sklopu kompleksa Ontario, odnosno jezera Bistarac, nalazi se kupalište, kamp kućice, restorani, dječije igralište, trgovina, sportski tereni, prirodne plaže na kojima su molovi.

Jezero Bistarac ima prirodno prečišćavanje, tako da ne morate brinuti zbog vode – čista je za kupanje, pogodna za ribu ili razne sportove na vodi.

Ovo jezero se nalazi na nadmorskoj visini 250 metara,  te samim tim su prisutni lagani povjetarci u ljetnim danima, te pogodna temperatura jezera u kojem se možete okupati.

Sve ovo garantuje odličan odmor i relaksaciju, te u suštini ne morate nizašta posebno brinuti. Jezero Bistarac je uređeno po mjeri svih koji vole kvalitetan odmor, te svako za sebe može nešto pronaći. Ukoliko imate djecu, tu je dječije igralište, a ako ste ljubitelj ribolova ovo je također pravo mjesto za vas.

jezero bistarac lukavac – kristalno čisto kupalište okruženo prelijepom šumom
Jezero Bistarac Lukavac – Kristalno čisto kupalište okruženo prelijepom šumom

Jezero Bistarac Smještaj

Za ljubitelje kampa, jezero Bistarac kod Lukavca je pravi izbor, jer je kamp smješten na samo nekoliko metara od same obale jezera Bistarac. Kamp je u prirodnom hladu koji je odličan kada su visoke ljetne temparature. Kapacitet kampa na jezeru Bistarac je 120 osoba, odnosno 30 kamp mjesta.

Kompleks jezera Bistarac raspolaže  sa 30 bungalova za iznajmljivanje sa dvokrevetnim, trokrevetnim i četverokrevetnim sobama. Stalno  se radi na tome da se smještajni kapaciteti iz godine u godinu prošire.

Sezona kampovanja svake godine bude otvorena okvirno od polovine aprila pa do početka novembra, ali je moguće da se tačni datumi mijenjaju svake godine, pa je neophodno dodatno provjeriti, pogotovo ako ne živite u okolini Tuzle, te vam treba više sati do jezera Bistarac.

Jezero Bistarac će pružiti kamperima svu neophodnu avanturu, ali i ugođaj. Ukoliko volite spavati u prirodi, buditi se uz jezero ili dočekati zoru i izlazak sunca onda ne smijete propustiti lokaciju kakva je jezero Bistarac kod Lukavaca.

U blizini imate sve što vam je potrebno, od restorana i trgovine pa do dječijih igrališta, izletišta, kupališta.

Ako ste osim kampovanja, ljubitelj ribolova, onda će to biti potpuni doživljaj, gdje ćete se potpuno opustiti i uživati u prirodnom krajoliku uz čisto jezero.

jezero bistarac lukavac – kristalno čisto kupalište okruženo prelijepom šumom
Jezero Bistarac Lukavac – Kristalno čisto kupalište okruženo prelijepom šumom

Jezero Bistarac Ribolov

Ribolov je za mnoge  više od pukog lova ribe. Tada se čovjek najviše opusti, trenira strpljenje, druži se sa prijateljima, uživa u smirujućem uticaju vode i prirode oko njega. Ako tražite idealno mjesto za ribolov upravo je kompleks Ontario, gdje se nalazi jezero Bistarac, odlična lokacija za ribolov.

Mnogo je ljepše kada uz pecanje oko sebe imamo prelijepu prirodu, čistu vodu, i uređeno mjesto. Ako na to dodamo kamp kućice, izletište, i restoran, onda možemo zaključiti da jezero Bistarac nudi kompletni ugođaj bez obzira na vaše potrebe.

Jezero Bistarac često posjećuju ljubitelji ribolova, a postoji mnogo dobrih razloga za to. Tokom cijele godine ovo jezero se poribljava raznim vrstama riba, čak  po nekoliko tona godišnje. Neke od njih su smuđ, ljen, pastrmka, crvenperka, amur, savska deverika, šaran, plotica, som i mnoge druge vrste koje su se prilagodile vodi jezera Bistarac.

Svake godine na  jezeru Bistarac organizuju se sportska ribolovna takmičenja. Dnevna dozvola za ribolov u prosjeku iznosi 10 konvertibilnih maraka, ali u zavisnosti od perioda ili drugih okolnosti može varirati.

Vaša naredna lokacija za pecanje je zasigurno jezero Bistarac kod Lukavca.

Osim nekoliko jezera bogatih ribom, tu su još neke aktivnosti i tereni koje možete iskoristiti dok boravite na jezeru Bistarac.

jezero bistarac lukavac – kristalno čisto kupalište okruženo prelijepom šumom
Jezero Bistarac Lukavac – Kristalno čisto kupalište okruženo prelijepom šumom

Dječije igralište, park i zabava za vaše mališane na jezeru Bistarac

Svako putovanje ili izlet roditelji prilagođavaju djeci, pogotovo ako su manja. Napraviti balans i kombinaciju odomora za sebe, a sa druge strane pronaći na istom mjestu zabavu za djecu  – nekada može predstavljati izazov.

Ukoliko sa sobom vodite djecu na jezero Bistarac, obradovati će vas vijest da postoji igralište za vaše mališane. Tu je zelena površina na kojoj mogu trčati ili se igrati.

Svakako trebate pripaziti jer je u blizini jezero, a postoji napomena u pravilniku kompleksa da je zabranjeno da djeca mlađa od 10 godina borave na jezeru bez roditelja, starije osobe, odnosno staratelja.

Jezero Bistarac cijene

Na kompleksu Ontario, jezero Bistarac, možete vidjeti oglasnu tablu na kojoj su cijene kupanja, ulaza, parkinga, dnevne dozvole za ribolov, najam kamp prikolice, šator plac kao i bungalov ležaj. Tu je između ostalog  na interesantan način prikazana zabrana uvođenja životnja. Napomenut ćemo da cijene mogu varirati, te da ova oglasna tabla ne važi uvijek. Nekada su cijene više, nekada manje, ali uglavnom varira u prosjeku 1 KM jeftinije ili skuplje.

Ako ste planirali da se kupate na jezeru, ulaz košta 2 konvertibilne marke, a ukoliko želite samo boraviti, unijeti hranu, piće ili roštilj, u tom slučaju ulaz košta 3 konvertibilne marke.

Za parking cijena varira, ali po iskustvima nekih potrebno je izdvojiti svega jednu marku za cijeli dan.

Dnevna dozvola za ribolov iznosi 10 konvertibilnih maraka, dok ćete za kamp prikolicu morati izdvojiti u prosjeku 30 konvertibilnih maraka.

Sa druge strane, šator plac košta 5 konvertibilnih maraka, a Bungalov ležaj 17 konvertibilnih maraka.

Jezero Bistarac radno vrijeme i kućni red

Kao i na većini turističkih lokacija, na jezeru Bistsrac postoji kućni red koji se mora poštovati, a pogotovo se treba držati tog reda zbog lične sigurnosti.

Radno vrijeme, odnosno termin od kojeg možete koristiti usluge ovog kompleksa jeste od 08:00 do 20:00 h, ali napominjemo da zavisno od godišnjeg doba i nepredvidivih okolnosti vrijeme rada može biti izmjenjeno trajno ili privremeno.

Tu je napomena da plažu trebate očistiti, odnosno počistiti za sobom, što je svakako dio lične kulture i odgoja.

Jedna od najbitnijih stavki jeste da je zabranjen ulazak i boravak na jezeru Bistarac djeci mlađoj od 10 godina bez prisustva roditelja ili staratelja, odnosno starijih osoba.

Zabranjeno je neplivačima da budu na mjestima koja nisu predviđena za njih, zbog sigurnosti.


Onima koji su plivači i koji skaču u jezero, zabranjeno je skakati sa ivica platfome za skakanje. Prije ulaska u jezero obavezno je tuširanje, što svakako treba svako da uradi.


Na jezeru Bistarac zabranjeno je guranje drugih osoba i bacanje drugih u jezero, kao i namjerno potapanje u jezero Bistarac.

Ono što će mnoge možda rastužiti jeste da nije dozvoljeno povesti životinje na jezero, okolno zemljište i plažu.

Tu je zabrana o bacanju smeća, osim u kante predviđene za to koje se nalaze u okolini. Na kraju tu je zabrana i za loženje vatre ispod drveća.

Dakle, ukoliko se pridržavate ovih pravila, nećete imati problem. Napominjemo još jednom da pazite na sebe i svoje bližnje, te ako ste neplivač, da izbjegavate dio jezera koji nije predviđen za neplivače.

Želimo vam ugodan boravak i odmor u prelijepoj prirodi i jezeru Bistrac kod Lukavca.

Pročitajte i ovo:

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU