back to top

Kula Zmaja od Bosne: Starogradska ljepotica krije mnoge tajne

Kula Zmaja od Bosne krije mnoga neotkrivena mjesta

Za kulu Zmaja od Bosne svi su čuli, ali postoji još mnogo neotkrivenih stvari, kao i tajnovitih mjesta unutar samog kompleksa. Ova kula je zaštićeni nacionalni spomenik, a okružena je prelijepim krajolikom i rado je posjećeno mjesto. Stanovništvo Gradačca često ovu kulu nazivaju starogradska ljepotica.

Historijski događaji, portret Husein kapetan Gradaščevića, tajni prolazi i unutrašnjost, restoran bosanske hrane i suvernirnica  – samo su neki od razloga zašto treba istražiti i posjetiiti ovo mjesto.

Kula Zmaja od Bosne građena skoro stotinu godina

Izgradnja kule u Gradačcu  trajala je  više od sto godina, a navodi se da je proces započeo Murat kapetan, brat Huseina kapetana Gradaščevića, zajedno sa svojim ocem.

Gradačačka kula povezana je za porodicu Gradaščević, iako ne postoje dokazi da je kapetan Husein Gradaščević učestvovao u izgradnji kule u Gradačcu, ona ponosno nosi njegovo ime.

Bitno je spomenuti da se njihova porodična kuća nalazila upravo nedaleko od kule.

Prema nekim podacima početak izgradnje kule Zmaja od Bosne  bio je  oko 1765. godine, a kompleks je dovršen 1821. godine. Prvi pisani dokaz o  kuli Zmaja od Bosne imamo u prvoj polovini 18. stoljeća i to od jednog kapetana iz Slavonskog Broda koji u svom putopisu kaže da se „za vedrijih dana može vidjeti kula u Gračcu”.

U prvoj polovini  18. stoljeća bila je jaka utvrda okružena jarkom i opremljena sa čak 15 topova, što je svakako zanimljiv podatak.

I dan danas ova utvrda nosi ime Kula Huseina Kapetana Gradaščevića ili kula Zmaja od Bosne čije ime ne može unišititi vrijeme.

Ko je ustvari bio Husein Kapetan Gradaščević – Zmaj od Bosne?

Husein-kapetan Gradaščević  ili kako je u narodu nazvan Zmaj od Bosne, najstariji je i najpoznatiji borac za autonomiju i slobodu Bosne i Hercegovine, a rođen je nedaleko od kule, u porodičnoj kući.

U 19. stoljeću bio je jedna od najprepoznatljivijih figura u Bosni. O njegovom značaju govorili su historičari, pisci i romantici, a i dan danas je tema mnogih knjiga i istraživanja sa neizostavnim spomenom na kulu u Gradačcu, odnosno kulu Zmaja od Bosne.

Status heroja u historiji Bosne i Hercegovine zaslužio je svojim životnim djelom, borbom za autonomiju i hrabrost, a navodi se da je bio upravo jedan od glavnih zagovornika autonomije Bosne.

Mnogi se pitaju kako je kapetan Gradaščević dobio nadimak Zmaj od Bosne. Narod je Huseina kapetana Gradaščevića doživljavao kao sveca, i dobijao je mnoge nadimke prije i poslije borbi, među kojima je i Zmaj od Bosne – a često se i potpisivao tako.

U mnogim historijskim trenucima bio je  glavna figura i izabran je na čelo Pokreta za autonomiju, ali ipak je u jednoj ključnoj borbi poražen. Naime, Husein – kapetan Gradaščević poražen je  nedaleko od Sarajeva, nakon čega je prinuđen da pobjegne na teritoriju Habsburške monarhije, a zatim u Beograd i na kraju u Istanbul, gdje je umro 17. augusta 1834. godine.

Prema nekim informacijama sahranjen je upravo u Istanbulu.

kula zmaja od bosne: starogradska ljepotica krije mnoge tajne
Kula Zmaja od Bosne: Starogradska ljepotica krije mnoge tajne

Unutrašnjost kule Zmaja od Bosne krije mnoge tajne

 Unutrašnjost kule svakako je interesantna a njene zidove ukrašava jedini portret Huseina kapetana Gradaščevića koji je nastao samo na  osnovu jednog crteža te ferman kojim je Gradačac proglašen kapetanijom.

Neki dijelovi kule Zmaja od Bosne su oduvijek bili tajnoviti. Podzemlje kule u Gradačcu krije mnogo “tajni”  poput srednjovjekovnog grada, hodnika, kazamata građenih u osmansko doba.

Ono što je poznato jeste da se unutar kilometar dugih zidina ističe 18 metara visoka kula, a ispod kule nalazi se zatvoreni sistem tunela, koji je služio za odbranu od potencijalnih neprijatelja.

Cijeli kompleks  Starog grada izgrađen je na mjestu gdje je bila gradačačka palanka 1756. godine.

Poznato je i da tu postoji izgrađen  vodovod po naredbama Murat-kapetana.

Kula Zmaja od Bosne  visoka  je 18 metara, široka sedam i po, a debljina zidova koji je okružuju je metar. To i ne čudi jer je kula građena kao vojni kompleks, sistem odbrane grada, u kojem je bila smještena vojska i gradska administracija.

Kompleks Starog Grada, odnosno kule Zmaja od Bosne čini nekoliko kapija, koje se nazivaju još i karaule ili kapi-kule. Tu je i  trospratna kula sa čardakom, sahat kula, te danas zgrada Gradske biblioteke, radiostanice i muzeja.

Čardak gradačake kule otkriva pogled na okolinu od 360 stepeni.

Kada je lijepo vrijeme  sa kule Zmaja od Bosne  otkriva se pogled na pet gradova – Odžak, Bosanski Šamac, Orašje, Brčko i Modriču. To znači da su vojnici imali kompletan pregled okoline – ukoliko neka vojska krene, na vrijeme bude uočena što je svakako bilo od velike koristi.

Kada je na vlast došao Husein kapetan Gradaščević – kula je obnovljena, te je blizu nje odlučio sagraditi sahat-kulu, te džamiju Husejniju.

To nije sve, jer je unutar kule postojala Sultan Fatih Mehmed-hanova džamija. Ovu džamiju je prema historijskim navodima koristila posada u kuli, kao i ostali stanovnici kule Zmaja od Bosne.

Ova džamija je na žalost mnogih napuštena 1878. godine zbog toga jer su austrougarska vlast i vojska zatvorile kapije grada. Navodi se da je kamen sa džamije služio za gradnju Reuf-begove (Nove gradske) džamije te pravoslavne i katoličke crkve u Gradačcu.

kula zmaja od bosne: starogradska ljepotica krije mnoge tajne
Kula Zmaja od Bosne: Starogradska ljepotica krije mnoge tajne

Kula Zmaja od Bosne pretrpjela  je velika oštećenja tokom rata

Kula Zmaja od Bosne teško je  oštećena tokom rata i pretrpjela  je ogromnu štetu usljed granatiranja. Najveći problem danas su njene zidine koje su oštećene tokom napada.

Tu je i sahat kula koja je također pretrpjela velike štete, kao i stepenice, pa iz tog razloga je zabranjeno zadržavanje unutar sahat kule kao i hod po stepenicama. Mehanizam sata je nefunkcionalan zbog svih oštećenja, a zbog stanja u kakvom se nalazi kula nije moguće do njega doći kako bi se situacija popravila.

Obnova kule Zmaja od Bosne traje godinama

Prva obnova kule Zmaja od Bosne  poslije rata izvršena je 2001 godine, a povremeno i poslije toga.

Bez obzira na to i dan danas postoje oštećenja i potrebna su velika novčana sredstva da bi ova kula u Gradačcu bila u punom sjaju. Zidine su popunjene ciglama, a pisano je i o tome da cigle nisu stabilne, što svakako ukazuje na potencijalnu opasnost.

Poznato je da su zidovi išarani grafitima, a pomoćne kule su u ruševnom stanju.

Bez obzira na to, više je njenih pozitivnih stvari i razloga zašto turisti posjećuju ovo mjesto, a i stanovnici Bosne i Hercegovine.

Kula Zmaja od Bosne danas važi za jednu od rado posjećenih lokacija

U unutrašnjosti kompleksa  kule turistima je dostupna suvernirnica i restoran u kojem se priprema ukusna bosanska hrana. Osim toga tu je i prelijep pogled i danas je to rado posjećeno mjesto koje važi za prelijepa porodična okupljanja, dobro druženje ili izlazak za vikend.

U restoranu, koji se nalazi na vrhu kule Zmaja od Bosne, odakle se vide cijeli Gradačac i okolina, služe se bosanska jela sa roštilja.

Karakterističan desert su hurmašice od pekmeza pravljenog od jabuka iz gradačačkih voćnjaka i bosanska kahva servirana u bakrenom posuđu.

Do restorana u kuli vodi mnogo stepenica, ali svakako da vrijedi jer možete uživati u vrhunskoj hrani kao i pogledu.

U kuli Zmaja od Bosne nekoliko soba služe kao apartmani u kojima gosti mogu prespavati. Vrijedi spomenuti I Bosansku sobu koja se može iznajmiti za razne svečanosti.

kula zmaja od bosne: starogradska ljepotica krije mnoge tajne
Kula Zmaja od Bosne: Starogradska ljepotica krije mnoge tajne

Gradačac je  zasigurno najpoznatiji  po kuli Huseina kapetana Gradaščevića

Kula Huseina Gradaščevića ili kula Zmaja od Bosne glavno je obilježje ovog grada na sjeveru Bosne i Hercegovine.

Ona dominira krajolikom Gradačca na najvišoj tački na ovom prostoru gdje završava Posavska ravnica i počinju se uzdizati bosanska brda.

Gradačac i kulu Zmaja od Bosne vrijedi posjetiti.

Pročitajte i ovo:

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU