back to top

SKPC Mejdan Tuzla – Hram dvoranskih sportova u BiH

Može se reći da u Tuzli postoji Grad u Gradu, mnogi ga zovu tuzlanski Mejdan.

Nije neskromno zvati ga hram sporta, jer u njemu trenažni proces obavljaju 34 sportskih kolektiva/selekcije sa više od 2000 sportista, gdje se održi preko 10.000 sati trenažnog procesa, a godišnje preko 300 sportskih priredbi i 800 sati takmičenja prati 150.000 posjetilaca/gledalaca, simpatizera sporta. SKC Mejdan Tuzla centar sporta u Gradu Soli.

O SKCP Mejdan Tuzla

Javno preduzeće Sportsko Kulturno centar Mejdan Tuzla (JP SKC Mejdan Tuzla) je počeo sa radom 1984. godine i od tada je postao jedan od „brendova“ i zaštitinih znakova grada Tuzla. Mejdan je orjentir za putnike, sastajalište građana grada Tuzla, mjesto za ljubitelje sporta i rekreacije, mjesto gdje se sklapaju održavaju kulturne  i privredne manifestacije, ostvaruju i sklapaju poslovni kontakti.

Izgrađen je na takvoj lokaciji gdje svaki posjetilac grada Tuzla ili građanin grada Tuzla teško da ga može zaobići a zauzima površinu od cca 16.500 m2.

skpc mejdan tuzla (bih)
SKC Mejdan

U Mejdanu su stasale mnoge naše generacije svjetskih poznatih sportista Damir Mršić, Senad Muminović, Svetlana Kitić, Mara Lakić a mnogi sugrađani i danas jedva čekaju sportske događaje kako bi pružili podršku našim sportistima i time pokazali kako je velika ljubav za ovaj grad a i državu Bosnu i Hercegovinu.

Omiljeno je sportsko borilište naših reprezentativnih sportova a tu prvenstveno mislimo na košarkašku i rukometnu reprezentaciju, za koje je Mejdan „hram sporta“ i „neosvojiva trvđava“ za protivničKe ekipe. Konstantna je podrška navijača i simpatizera sporta koji svaki puta ispune dvoranu do posljednjeg mjesta po čemu smo i prepoznatljivi ne samo na području Bosne i Hercegovine nego na regionu, a i šire.

Sportski klubovi koji gravitiraju imaju status visoko rangiranih premijer ligaša, takmiče se u najvišim rangovima sportskih nacionalnih asocijacija. Usluge sportskog djela  centra koristi trideset jedna sportska selekcija. Na godišnjem nivou održi se između 300 i 350 sportskih manifestacija, posjećenost tih manifestacija je na zavidnom nivou,  a utakmice Omladinskog košarkaškog kluba „Sloboda“ Tuzla su najposjećenije na regionu, što je potvrdio i bord ABA 2 lige. Također prosječno se održi deset do petnaest  privredno kulturnih manifestacija u obliku koncerata, privrednih sajmova ,prodajnih izložbi i dr. Mejdan u prosjeku na godišnjem nivou posjeti preko 150.000 posjetilaca, zbog ovog možemo slobodno reći da, iako mu to nije primarna djelatnost,  ima veliki turistički značaj za grad Tuzlu.

JP SKPC Mejdan Tuzla ili jednostavno Mejdan Tuzla je ponos grada Tuzla i mjesto gdje se građani često i vrlo rado sastaju, druže i što je najvažnije ponosni su na ovaj objekat.

U dispoziciji SKPC Mejdan Tuzla formirano je pet grupe prostora koje mogu funkcionisati samostalno, odvojeno jedna od druge ili zajednički kao jedna cjelina za odgovarajuće programske aktivnosti.

Jednu grupu čini univerzalna gradska dvorana( velika dvorana) sa pratećim sadržajem. Drugu grupu čini sportska dvorana ( mala dvorana) sa pratećim sadržajima. Treću grupu čini sala za borilačke sportove i teretana. Četvrtu grupu čini kuglana sa ugostiteljstvom. Peta grupa je izložbeno-poslovni prostor koje povezuje pješačka ulica.

Sportski prostori koriste se za:

 • trenažni proces i takmičenje sportskih organizacija: u košarci,odbojci, rukometu,
 • boksu, džudou, karateu, kuglanju, hrvanju, malom fudbalu i ritmičkoj gimanstici,
 • sportske manifestacije,
 • organizovanu sportsku rekreaciju,
 • obuku djece, učenika i studenata,
 • sportske aktivnosti individualaca.
 • Korisna površina svih dvorana iznosi 6.000m2.

Velika dvorana ili veliki Mejdan  

Površina 3300 m2(borilište 46 x 33 m) gledalište, holovi, prateći prostori.Polivalentna funkcija.

Namjenjena  za sportske aktivnosti, trening, kulturno-umjetničke i zabavne priredbe (ma maksimalnog kapacitet 7000 gledalaca).

Komforni uslovi praćenja sportskih, estradnih, zabavnih i kulturnih programa, aktivnosti i skupova, Kapaciteta 5000 sjedećih i 1500-2000 mjesta na parteru ovisno o postavci.

rukometni klub – sloboda tuzla » skpc mejdan
Velika dvorana SKC Mejdan Tuzla

Sportska oprema i uslovi korištena su prema najvišim sportskim standardima (FIBA; IHF/EHF), prostrane uređene svlačionice i komunikacije, ozvučenje, osvjetljenje, klimatizacija, višenamjenski sportski semafori, video nadzor LED RGB displeji, novinarske kabine..

Prateći prostor: prostrani zapadni i istočni hol sa ugostiteljskim prostorom na ulazu za službena lica, garderobama i tehničkim etažama.Dvorana uz holski prostor ima 10 ulaza/ izlaza i mogućnost pražnjenja dvorane za 5 minuta, kao i mogućnost razdvajanja vježbališta i terena pokretnim zavjesama.

Mala dvorana

Površina 1400 m2 (borilište 44 x 24 m) gledalište sa holovima, tehničkim prostorima i komunikacijama.Kapacitet:istočna tribina 800 gledalaca, teleskopi sjever i jug po 100 gledalaca.Komforni uslovi praćenja sportskih, kulturnih i drugih programa i skupova.

Ozvučenje, osvjetljenje, sportska oprema i uređenje, svlačionice, semafor, ventilacija i grijanje, prateći prostor, hol, sanitarije, video nadzor, novinarske kabine.

košarkaška sezona u bih počinje bez publike u dvoranama | rtv slon
Mala dvoarana u SKC Mejdan Tuzla

Ostali prostori

TRENING SALA

Površina 240m2 specijalno opremljena za treninge borilačkih sportova, sa improvizovanim ringom i mogućnošću razdvajanja vježbališta pokretnom zavjesom.

TERETANA-TRIM KABINET

Površina 220 m2, moderno opremljena, namjenjena za pripreme sportista, kao i za rekreaciju građana( aerobik,fitnes …).

KUGLANA

Automatska sa 6 staza, totalizatorom i semaforom.Površina 800 m2(borilište 500 m2), gledalište sa pratećim komunikacijama, svlačionicama, ugostiteljskim  uslugama, klimatizacijom i ventilacijom.Kapacitet 200 gledalaca.

skpc mejdan: građanima omogućeno besplatno korištenje kuglane | rtv7 | medijski servis grada tuzle
Kuglana u sklopu SKC Mejdan Tuzla

POSLOVNI PROSTORI

Poslovni prostori se nalaze na dvije etaže u pješačkoj ulici, A hol, B hol, veličina do 10 do 300 m2.

PARKING PROSTORI

 1. VIP parkinga sa rampom, kapacitet 20 mjesta
 2. Parking istok, kapacitet 150 mjesta
 3. Parking sjever, kapacitet 100 mjesta

Misija i vizija

Javno preduzeće u trajnoj saradnji sa osnivačem Gradom Tuzla posvećeno je sprovođenju sportsko rekreativnih, edukativnih, kulturnih i privrednih programa, kroz korištenje postojećih kapaciteta, u cilju promocije zdravlja, sporta, rekreacije, edukacije, razvoju kulture i privrede.

Jačanje pozicije Centra na nivou jedinice lokalne samouprave Grada Tuzla, zatim Tuzlanskog kantona  i na nivou Bosne i Hercegovine.

”Naša vizija je da preduzeće svojim uslugama omoguči da postane centar okupljanja svih starosnih kategorija naših sugrađana Grada Tuzla, Tuzlanskog kantona  ali i ostalih zainteresovanih korisnika. Da bude prepoznatljivo po nivou kvaliteta usluga i stručnosti kadrova. Da budemo prepoznatljivi nosioci podrške i razvoja reprezentativnih sportskih selekcija Bosne i Hercegovine u dvoranskim sportovima”, istakli su iz ovog preduzeća.

HISTORIJAT SPORTSKIH DEŠAVANJA

U Centru Mejdan održane su brojne domaće i međunarodne sportske, kulturne i privredne manifestacije, a prva značajna programska aktivnost desila se  1985. godine –Evropsko prvenstvo u košarci za kadetkinje.

Retrospektivom najznačajnijih sportskih događaja koji su se odigrali u Mejdanu,neophodno je pomenuti prijeratni uspjeh košarkašica „Jedinstvo-Aida“ ,koje su dostigle najviše evropske rezultate,zatim uspjesi KK „Sloboda-Dita“, RK „Sloboda-Solana“ itd.

U ratnom periodu, godine 1993. održala se ratna Olimpijada „War Olimpic Game“ i 1995. godine Državno prvenstvo u rukometu,što je simboliziralo otpor destrukciji i ratnim dešavanjima.

U bogatoj riznici  sportskih dešavanja u poslijeratnom periodu važno je pomenuti samo neke međunarodne,regionalne i domaće  sportske manifestacije kao što su : 1997.godine  rukometna utakmica BiH-Poljska, 1998.godine odbojkaški susret reprezentacija BiH-Danska, Memorijalni Cup u sjedećoj odbojci princeze Dajane od 2003.godine  do 2007.godine

2001.-2005.god. god JP SKPC Mejdan bio je domaćin košarkaških utakmica Kupa Radivoja Koraća,  Jadranske lige i klubova kao sto su : Makabi Izrael, Montecatini Italija, Galatasaraj Turska, Cibona ,Zadar, Union Olimpija i Krka Slovenija, Budućnost.

2000.god. održan je Međunarodni ženski rukometni turnir sa učesnicama: Hipo bank -Beč, Oltolhim Valkea – Rumunija, Kaltemberg – Split, Kometal – Makedonija, Budućnost – Podgorica, Podravka – Koprivnica, Robit – Olimpija –Ljubljana, te domaćin Jedinstvo Tuzla. 2002. god počeo Memorijalni bokserski turnir Aco Stanković sa takmičarima iz BiH i okruženja, zatim boks revija Rudarski gong iste godine. 2006. god. Salko Zildžić odbranio svjetsku titulu u kik- boksu.2014. god. Balkansko prvenstvo u wu -shu borbama. Nisu zaboravljeni ni invalidi domovinskog rata…

Mejdan je bio domaćin 2000. godine svjetskoj sili u sjedećoj odbojci Iranu …održan meč BiH – Iran. Održano više državnih prvenstava u kuglanju za invalidna lica. 2004. godine održan Wili Brikman Cup -košarka u kolicima. Odbojkašice BiH bile domaćin u Mejdanu 2006. god u kvalifikacionom turniru za Europsko prvenstvo ekipama Hrvatske , Rumunije i Bjelorusije. Od 2000. godine tradicionalno se odrzava karate turnir TK Open sa preko 1000 takmičara iz zemlje i okruženja..2008.godine održana košarkaška utakmica između reprezentacija BiH- i Izraela, 2011. godine Davis Cup BiH – Estonija.

U vremenskom periodu 2015.-2016. godine. Mejdan je bio domaćin muškoj rukometnoj reprezentaciji BiH, koja je osvojila prvo mjesto u grupi i izborila baraž za Europsko prvenstvo u Francuskoj. Također je bio domaćin ženske košarkaške reprezentacije BiH u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo i već odigrala dvije utakmice BiH- Turska i BiH – Rumunija…

U posljednje vrijeme dvorana Mejdan je dom rukometne i košarkaške reprezentacije BiH. Treba istaći užarenu atmosferu kada bilo koja selekcija BiH dolazi u Grad Soli, jer kako su sami igrači kazali da je ambijent u Mejdanu zaista nevjerovatan.

SKPC Mejdan Tuzla – Centar kulture i estrade

Istoriju kulturno-zabavnih događanja, koja su bitno odredila JP SKPC Mejdan, karakterišu brojne manifestacije u kojima su učestvovali mnogi estradni i drugi umjetnici. Pozornica „Mejdana“ ugostila je sve, vrijedne pažnje,estradne izvođače sa prostora ex Jugoslavije.Prijeratno  vrijeme obilježila je najpoznatija muzička grupa „Bijelo Dugme“ koja je dvije noći za redom nastupila pred tuzlanskom publikom.Brojni festivali zabavne i narodne muzike, Izbor za mis Jugoslavije 1986.godine. itd.

Kulturno-umjetnički programi čine jedinstvenu cjelinu funkcionisanja Centra i svojom programskom raznovrsnošću daju mu posebnu dimenziju

Poslednjih dvadesetakgodina zapažene nastupe pred tuzlanskom publikom imale su poznate estradne zvijezde poput Olivera Dragojevića, Tonija Cetinskog, Severine,Zdravka Čolića, Gibonija, Nine Badrić, grupe Miligram, Colonije, Legende, Zabranjeno pušenje, nastup najpoznatijih muzičara iz cijelog regiona na koncertu „Indexi i prijatelji“, Dino Dvornik, Bajaga i instruktori, Marija Šerifović, i brojni drugi .

face.ba | jedina neovisna medijska kuca
Rasprodani koncerti u SKC Mejdan Tuzla

Svjetski poznata irska grupa „Lord of the Dance“ predstavila se tuzlanskoj publici sa izvođenjem tradicionalnog irskog plesa 2008.godine.Carski Ruski Balet u dva navrata gostovao je u Mejdanu sa izvođenjem najpoznatijih baletskih predstava „Labuđe jezero“ 2014.godine i „Orašar“ 2016.godine.Gosti iz Rusije su pred tuzlanskom publikom izveli klasičnu verziju ‘’Labuđeg jezera’’P.I.Čajkovskog , obrađenu u tri čina, pričajući tako najljepšu baletnu priču, fantaziju o dobru i zlu, ljubavi, zemlji, pticama.

„Orašar“ je posljednje od tri baletna djela velikana svjetske muzike Petra Iljiča Čajkovskog i jedno od najljepših djela klasične baletne literature. “Orašar”predstavlja jedno od Petrovih najpopularnijih i najviše izvođenih djela.

Sajamske manifetsacije

Centar “Mejdan“ bavi se organizacijom međunarodnih i domaćih sajamskih manifestacija od samog početka rada 1984.godine, po čemu Tuzla postaje poznata kao “Sajamski grad”. Sajmovi su središta poslovno-društvene kulture koji omogućavaju okupljanje velikog broja ljudi radi ostvarivanja budućeg zajedničkog interesa.Prva sajamska manifestacija održana je 1986.godine pod nazivom „1.jugoslovenska izložba poliuretana“.Potom slijede mnogobrojni prodajni sajmovi u organizaciji OZEBiH-a.

Mejdan je bio dugi niz godina, od ratnih do 2008.godine, domaćin Međunarodnim privrednim susretima „Promo“.Poslijeratni uspjeh obilježit će i realizacija specijalizovanih sajmova  „Sajam sporta i prijateljstva“ „Međunarodni sajam obrtništva“,  „Međunarodni sajam ekologije,zdrave hrane i hortikulture“ , „Sajmovi zapošljavanja“, „Sajmovi organske hrane“, „Dječiji sajam „,“Sajam malog biznisa“. JP SKPC „Mejdan“ organizator je tradicionalnih sajmova promotivno-prodajnog karaktera koji su vremenski orijentirani (Proljetni sajam, Jesenji sajam, Novogodišnji sajam).

S obzirom na potencijale Grada, ali i cojelokupnog kantona u  Mejdanu se od 2012.godine uspješno  održava međunarodni  specijalizirani sajam energetike ˝Energa“.Ovo je važna manifestacija za regiju, jer na jednom mjestu objedinjuje energiju, rudarstvo i prateću industriju, što predstavlja viziju moderne energetike, koja je sigurna razvojna šansa za Bosnu i Hercegovinu.Dječiji sajam 2015“, velika revijalno-sajamska manifestacija, koja se prvi put održava u Tuzli, simboličnim otključavanjem „čarobnih sajamskih vrata“ otvorena za sve posjetioce Sajma.

SKC Mejdan iznutra

Kada se spusti zavjesa, pogase reflektori i završi još jedna priredba, a Vi širokim stepeništem, odšetate preko platoa Sportskog kulturnog i privrednog centra Mejdan, da bi ubrzo kod svojih kuća odsanjali utiske i uzbuđenja koja je donijela još jedna lijepa priredba, u Mejdanu se nastavlja život.

Ispod tribina velike dvorane, semafora, holova, pješačke ulice, isprepletene su mreže mašinske, grejne instalacije, klimatizacije, vodovoda-kanalizacije, energetska instalaciona postrojenja, zaštitne instalacije, instalacije slabe struje:telefonske, protivpožarne, ozvučenja, semafora, antenskog sistema, radio i televizije, satnog mehanizma, video nadzora.

Ako je Mejdan grad u gradu Tuzli onda su svi ovi sistemi podzemni grad: veliki složen i jedinstven kao objekat čiji život zavisi od vitalnosti – ispravnosti i očuvanosti kablova, cijevi, ventila, sklopki, kompresora, aparata, motora, podstanica, pumpi.ejdan radi svaki dan.Zaposlenici rade od 07,00 sati do 07,00 sati sljedećeg jutra i otvore 9 kapija objekta, upale preko 5000 svjetlosnih tijela, pokrenu 20 klima komora, očiste, usisaju, oribaju 16000 m2 površina.Instalirana elektro snaga objekta iznosi 2 MGW, što je ravno elektro energiji koju proizvede hidroelektrana na brani jezera Modrac, a potroši tuzlansko naselje Zlokovac.

tuzla 29.06.2018. & antwerp 02.07.2018. – bhfanaticos
SKC Mejdan Tuzla

Samo u velikoj dvorani Centra razvučeno je 10 km kablova. Dok boravite u Mejdanu, bez prestanka rade 100 različitih motora koji pokreću klimatizaciju, pumpe, ventilatore. Svaki dan u objektu se troši 30 m3 vode, od čega se trećina zagrijava.

Prije 30 godina i malo više vrsni projektanti, arhitekte, tehničari,mašinci, električari, zidari postavljali su sisteme koji su još uvijek pouzdani, funkcionalni i bezbjedni. A danas se postojeći sistemi nadograđuju, inoviraju, osavremenjuju i to sve uz podršku osnivača ovog Preduzeća, grada Tuzla. Poznato je da je grad Tuzla centar energetske efikasnosti i korištenja obnovljenih izvora energije u BiH.

Preporučujemo i ovo:

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU