back to top

Panonsko jezero – Blago u srcu Tuzle

Panonsko jezero je jedina slana jezera u Europi.

Ovaj kompleks dobitnik je “UNWTO ULYSSES AWARD”, što predstavlja najveće priznanje Svjetske turističke organizacije Ujedunjenih nacija koja se dodjeljuje za inovacije u oblasti turizma.

Tuzla je jedini grad u Europi koji ima slana jezera te edini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i sama plaža nalaze u strogom centru grada. 

Kompleks Panonskojezero čine čak tri jezera različite veličine i dubine, te Slani slapovi.

Također se u sklopu Panonskih jezera nalazi i  Arheološki park neolitsko-sojeničko naselje te Muzej geološka postavka pod nazivom “Pannonica”, zatim dječiji zabavni park te mnogi drugi ugostiteljski, kulturni i zabavni sadržaji.

panonsko jezero
Panonska jezera

Prema zvaničnim podatcima u posljednjih 15 godina Panonska jezera posjetilo je više od 3,7  miliona turista iz cijelog svijeta.

Prirodno bogastvo u srcu Tuzle

Kada se, prije nekoliko miliona godina, Panonsko more povlačilo sa velikog dijela europskog tla, ispod Tuzle je ostavilo milione tona naslaga kamene soli i slane vode.

Zahvaljujući ovom prirodnom bogatstvu, a uz podršku domaćih stručnjaka, slana voda je izvučena na površinu zatim pretvorena u Panonska jezera.

To su jezera u kojima se nalazi mineralima bogata slana voda, koja se slanim bunarima crpi ispod zemlje.  Pored užitka u kupanju u vodi, ova voda ima i ljekovita svojstva, posebice u liječenju steriliteta, reumatskih i disajnih oboljenja.Voda u jezerima neprestano kruži tako što prolazi kroz nekoliko pješčanih filtera.

Turistička ponuda kompleksa Panonskih jezera je obogaćena Slanim slapovima i Fitness centrom i teretanom na otvorenom prostoru sa trideset profesionalnih sprava za rekreaciju. Turistički proizvod kompleksa Panonika je Dječiji zabavni park sa svjetskim standardima uređenja i dizajna zabavnih sprava.

Slani slapovi daju poseban ugođaj

Slani slapovi su jedinstveni za ovo područje, inhalacionog zdravstvenog centra na otvorenom prostoru. To je instalacija sa pet kaskada i dva bazena za kupanje pri čemu inhaliranje isparenja slane vode veoma pogoduju relaksaciji od stresa, bolestima disajnih organa, glavoboljama i opštem poboljšanju zdravlja, a moguća je i masaža vodom koja pada sa slapova.

panonsko jezero - blago u srcu tuzle
Slani slapovi u kompleksu Panonskih jezera

Tobogani

Največa atrakcija za djecu na Panonskim jezerima su dva vodena tobogana. Riječ je o plavom spiralnom toboganu i crvenom pravolinijskom valovitom toboganu. Plavi tobogan se nalazi na donjoj etaži jezera, a crveni tobogan na gornjoj etaži trećeg jezera.

Centar za fitness Open Air

“OPEN AIR” fitness centar se nalazi na otvorenom i to na dvije lokacije kompleksa Panonskih jezera.

Prva lokacija je na prvom Panonskom jezeru uz šetnicu, dok je druga lokacija na istočnoj strani kompleksa uz dječiji park, odmah poslije ulaza u prvo jezero na desnoj strani.

Na svakoj od lokacija nalazi se po 10 sprava, tako da na jednoj lokaciji možete vježbati cijelo tijelo i sve mišićne grupe.

Fitness centri na otvorenom imaju prednost u odnosu na zatvorene i zagušljive fitness centre. Aktivnost se odvija na čistom zraku i uz prisustvo velikih količina kiseonika, a koji nam je potreban za efikasnije vježbanje. Fizičko vježbanje utiče na jačanje kardio-vaskularnog i lokomotornog sistema, a time direktno utičemo na podizanje imuniteta.

Prije vježbanja konsultujte se sa vašim porodičnim ljekarom ili specijalistima sportske medicine. Za najbolje rezultate preporučuje se redovno vježbanje, 3 puta sedmično 30 do 45 minuta. 

Solarno drvo za sve posjetioce

Solarno drvo svim posjetiteljima nudi mogućnost besplatnog punjenja mobilnih telefona, tableta i svih ostalih elektronskih uređaja.

Panonsko jezero osvojilo brojne nagrade

Kompleks Panonskih jezera, kao jedina slana jezera u Europi, sa svojom turističkom djelatnošću (atraktivnost, čistoća vode i okoliša, dobra i jeftina usluga, lokacija, veliki broj posjetilaca) presudno je uticao na donošenje odluke o nagradi Gradu Tuzla u izboru za najbolji turističku grad u BiH.

Zlatna ruža za prošle tri sezone kao i nagrade Zlatna Ugostiteljska Kruna (idejno rješenje Arheološkog Parka-Neolitsko sojeničko Naselje-Panonsko jezero) u kategoriji posebnog  njegovanja odnosa prema tradicionalnim kulturno-istorijskim vrijednostima BiH.

Kao kruna uspjeha 2012. godine Grad Tuzla i slana jezera dobitnici su druge prestižne nagrade UNWTO ULYSSES AWARD, najvišeg priznanja Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija za inovacije u javnim politikama i upravljanju, za projekat „Valorizacija prirodnog naslijeđa – Panonska slana jezera u Tuzli“ koja se dodjeljuje za inovacije u oblasti turizma.

panonsko jezero - blago u srcu tuzle
Arheološki Park Neolitsko sojeničko naselje

U 2013. godini Grad Tuzla i Panonska jezera nagrađeni su nagradom Međunarodne turističke nagrade ZLATNI INTERSTAS 2013 za izuzetan doprinos razvoju turizma grada Tuzle i značajan doprinos razvoja turizma BiH u cijelosti.

I za vrijeme pandemije korona virusa, Panonska jezera pronašla su način da svojim posjetiocima omogući pristup i uživanje u svim pogodnostima.

Uz redovnu kontrolu broja posjetilaca i pravilno raspoređene ležaljke i suncobrane, Panonska jezera držale su se zdravstvenog protokola. U prilog tome ide i činjenica da je voda u jezerima bogata hlorom što sprečava širenje korona virusa.

Kompleks Panonskih jezera u Tuzli predstavljaju pravo bogatstvo za sve posjetioce i s razlogom su među najposjećenijim kupalištima u regionu.

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU