02.12.2021
10 C
Tuzla

Selim Bešlagić – istaknuti tuzlanski političar

-

Veliki uspjeh postigao je 1990. godine na prvim demokratskim izborima u Tuzli

Selim Bešlagić je najviše poznat po tome što je bio gradonačelnik Tuzle. Rođen 23. februara 1942. godine  u Tuzli. Svoje osnovno i srednjoškolsko obrazovanje je završio u rodnom gradu.

Obrazovanje nastavlja na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, a postdiplomski studij je završio na Univerzitetu u Zagrebu iz oblasti građevinskih materijala.

Jedno vrijeme je radio u Fabrici cementa u Lukavcu, kao i u nekoliko instituta iz oblasti građevinskih i tehnoloških nauka.

Politikom aktivno se počinje baviti 1990. godine kada se pridružuje u reformski pokret jugoslovenskog premijera Ante Markovića. Iste godine pobjeđuje na prvim demokratskim izborima u Tuzli.

Tako je Tuzla postala jedina sredina u BiH u kojoj koalicija od tri nacionalne stranke nije osvojila vlast.

Selim Bešlagić usješnu političku karijeru nastavlja i na lokalnik izborima gdje je čak dva puta izabran za gradonačelnika Tuzle.

2000. godine na izborima je bio kandidat ispred Socijaldemokratske partije BiH, a na izborima 1997. godine bio je kandidat tadašnje Združene liste 97.

selim beslagic

Dva mandata kao gradonačelnik Tuzle

Pored toga što je imao dva mandata kao gradonačelnik Tuzle, 1998. godine je bio izabran za poslanika Skupštine Tuzlanskog kantona i poslanika Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine sve do   novembra 2000. godine.

Nakon općih izbora u novembru 2000. godine SDP BiH pobjeđuje na izborima u Tuzlanskog kantonu, a Selim Bešlagić koji je bio nosilac liste osvojio je najveći broj glasova.

Iste godine je Skupština Tuzlanskog kantona imenovala Selima Bešlagića za predsjednika Tuzlanskog kantona. Mandat mu je trajao punih tri godine.

Prvi predstavnik Bosanske Specijalne Olimpijade

Osim svih velikih ostvarenja u političkom angažmanu, posebno se ističe činjenica da je Selim Bešlagić bio jedan od osnivača i prvi predstavnik Bosanske Specijalne Olimpijade.

Olimpijada je uključena u svjetski pokret Specijalne Olimpijade koja ima sjedište u Washingtonu.

Glavni motiv za navedeni angažman je bio u obavezi svih da pomognu mentalno zaostalim osobama da postanu ravnopravni i poštovai članovi društva.

Svojim angažmanom u Specijalnoj olimpijadi želi doprinijeti promjeni ukupnog odnosa društva prema osobama sa umanjenim sposobnostima i njihovom prihvatanju u društvo.

selim beslagic
Bešlagić sa princezom Dianom prilikom njene posjete Tuzli 1997. godine

Nominacija za Nobelovu nagradu

Selim Bešlagić je dobitnik uglednih internacionalnih nagrada za ljudska prava, mir i demokratiju:

  • Nagrada za ljudska prava grada Weimara za 1995. godinu
  • Nagrada “Sean Mac Bride” za 1996. godinu, Internacionalnog instituta za mir
  • Zlatna povelja za mir i demokratiju za 1996. godinu , Internacionalne lige humanista
  • Nagrada za mir, Fondacije “Kurt Waldheim”, za 1996. godinu
  • Nagrada “W. Averell Hariman” za 1997. godinu, Nacionalnog demokratskog instituta Washington
  • Nominacija za Nobelovu nagradu za mir za 1997. godinu od strane International Peace Bureau, sa sjedištem u Ženevi
  • Počasni doktorat prava na Northwestern University, Chicago (2000. godine)

Zima u Tuzli: Počelo ukrašavanje Trga slobode i postavljanje zimskih kućica

Na tuzlanskom Trgu slobode 10. decembra počinje tradicionalna manifestacija Zima u Tuzli, koja će trajati do 09. januara 2022. godine. Danas je počelo postavljanje kućica,...

Preminuo je Salih Tučić