Treći odlazni terminal Tuzlanskom aerodromu donosi nove letove i kompanije

Treći odlazni terminal, odnosno gate, na Međunarodnom aerodromu Tuzla preduslov je kompanije Wizz Air za dolazak trećeg baznog aviona ovog zračnog prijevoznika.

Za spomenuti terminal postavljen je kamen temeljac, a izgradnja trećeg gatea trebala bi trajati šest mjeseci.

Ovaj aerodrom postao je strateški važan objekat za Tuzlanski kanton, a otvaranjem novog odlaznog terminala stvara se bitan preduslov kako za povećanje obima poslovanja postojećih aviokomapnije tako i za dolazak novih.

Međunarodni aerodom Tuzla prošlu godinu završio je uspješno sa 460.000 prevezenih putnika. Ni 2023. godina nije krenula ništa slabije, pa je već u januaru prevezeno 57.000 putnika. Sve to bio je dovoljan razlog da se krene s projektima proširenja, odnosno izgradnjom trećeg gatea, čija vrijednost se procjenjuje na 1.060.000 KM.

“Kada vidimo da je menadžment opredijeljen da ide putem napretka, da nam sam prezentuje određene ideje i vizije aerodroma u Tuzli, onda nemamo izbora nego da to kao odgovorna Vlada i pratimo”, kazao je premijer TK-a Irfan Halilagić.

Wizz Air je više puta ponovio uslov za dovođenje trećeg baznog aviona – izgradnju trećeg odlaznog gatea”, navodi Dževad Halilčević, v. d. direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla.

A unutrašnji radovi na izgradnji atrijuma aerodroma privode se kraju, dok će oni vanjski sačekati ljepše vrijeme. Pored izgradnje novog odlaznog terminala, Međunarodni aerodrom Tuzla u ovoj godini ima u planu i druge projekte.

“Ovih dana se očekuje otvaranje radova na parkingu sa 16.500 kvadratnih metara ili 312 parking pozicija, čime će se u velikoj mjeri dobiti na modernom izgledu aerodroma i, što je najvažnije, na funkcionalnosti i bržoj frekvenciji putnika i vozila”, dodaje Halilčević.

“U budžetu Tuzlanskog kantona predvidjeli smo sredstva u iznosu od milion i 880 hiljada KM, koje će biti na raspolaganju menadžmentu Međunarodnog aerodroma u Tuzli za njihove naredne buduće projekte”, navodi premijer.

A plan ovog aerodroma za 2023. godinu je 600.000 putnika. Trenutno kompanija Wizz Air saobraća prema 14 destinacija Zapadne Evrope, a Ryanair prema tri destinacije. A kako su letovi ovih niskobudžetnih kompanija postali izuzetni primamljivi za građane, menadžment aerodroma pregovara uvođenje novih letova za destinacije koje do sada nisu bile zastupljene s Međunarodnog aerodroma Tuzla. (federalna.ba)

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU