TuzlaciVIDEO: Tuzlak Muhamed govori 73 jezika

VIDEO: Tuzlak Muhamed govori 73 jezika

Muhamed je Tuzlak koji govori 73 svjetska jezika…

Muhamed Mešić je bosanskohercegovački pravnik, hebrejist, japanolog i jezički genije. U svom rodnom gradu je već sa 16 godina bio gradski vijećnik. S 26 godina govorio je već 56 jezika. Kod njega je potvrđena jedna vrsta Savant-sindroma, jedna forma autizma.

Njegova nadarenost privlači akademske interese.

Prvi strani jezik ovaj Tuzlak naučio je za vrijeme ljetovanja u Grčkoj, dok se želio sporazumjeti s domaćicom. Kasnije je koristio kontakte s vojnicima internacionalnih trupa, koji su za vrijeme rata boravili u BiH. Tokom rata u Tuzli nailazio je na vojnike Unprofora iz Švedske, Pakistana, Norveške i tokom rata je i naučio njihove jezike.

Osnovnu i srednju školu završio je u Tuzli, a kako su ga u vrijeme početka studiranja privlačile nauke poput japanologije, semitistike i judaistike, najbliža mjesta za studiranje tih nauka bili su Beograd i Beč. Univerzitet u Beču je veći i stariji, pa se odlučio da upravo tamo studira. Studij prava apsolvirao je 2002. u Beču. 2010. je dobio nagradu Brainswork Make a Difference Award.

tuzlak
VIDEO: Tuzlak Muhamed govori 73 jezika

Prvi kurs stranog jezika bit će mu kurs znakovnog jezika. On je vanjski Senior Consultant za održivi razvoj, Creative Industries i obrazovanje kod Brainsworka, gdje je 2005. godine bio prvi Brainswork-stipendist.

Kao mali pisao je sa desna na lijevo, a njegovi roditelji bi čitali u ogledalu šta je bilo napisano. Bilješke vodi na herbejskom i arapskom. 

Izjavio je da ga ljudi tokom posjeta Grčkoj često pitaju da li je on zapravo Grk jer posjeduje akcenat kao da se rodio u Atini.

Izvrsno govori 12 jezika, toliko da se može služiti svim stručnim terminima, dok razgovor može voditi na još 61 jeziku svijeta.

Širom svijeta govori se oko 7.000 jezika, pa Muhamed u šali kaže kako ga prijatelji “zezaju” da poznaje “samo” 73 od toliko jezika u “Božijoj bašti”. Ipak, jezike ne broji niti ih organizovano uči.

“Volim imati priliku da razgovaram s ljudima na raznim jezicima. Ali imam veliki broj prijatelja koji tu listu prate. Doslovce hodaju sa defterima i kad god me čuju da progovorim na drugom jeziku to upišu. Teško bi bilo reći da sve jezike govorim tečno i podjednako dobro”, pojasnio je.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU