Muška voda Kladanj skriveni izvor u netaknutoj prirodi

Muška voda Kladanj dobro poznata u narodu da liječi mnoge bolesti

Malo mjesto uokvireno planinama i prirodom, za neke potpuno beznačajno, krije mnoge prirodne i historijske znamenitosti. Jedno do njih je  izvor “Muška voda” koje je potpuno skriveno u netaknutoj prirodi.  Muška voda se koristila za razne bolesti, a vremenom je postala brend.

Izvor Muška voda nalazi se u Kladnju, okruženo je prirodom i krije mnoga blaga oko sebe. Neistraženo je područje i nije dovoljno iskorišten potencijal, kao i Djevojačka pećina kod Kladnja.

Nekada je ovo bilo mjesto gdje su ličnosti višeg statusa gradile vikendice kako bi što više bili u dodiru sa ovim, tajnovitim, ali ljekovitim izvorom.

Za mnoge je Muška voda bila jedini lijek, a vrlo dobro je poznata u narodu  priča da liječi mnoge bolesti. Izvor Muška voda postao je svjevrstan brend spakovan u boce.

Mjesto u kojem je ovaj izvor – Kladanj – postao je od davnina prepoznat upravo po ovoj vodi.

Muška voda je preživjela mnoge generacije, bolesti, vremena, flaširanje, status, ali i zaborav.

Osim izvora muška voda, u blizni je istoimeni kompleks Hotel Muška voda koji je mijenjao tokom vremena sve – osim imena.

Muška voda je ostao naziv po kojem je danas prepoznat  izvor i hotel koji povremeno nije bio u funkciji, te je usred okolnosti mijenjao mnoge vlasnike. Bez obzira na to i dan danas se spominje, ali i posjećuje kao jedan od bisera Tuzlanskog kantona.

Da biste došli do samog izvora, treba se namučiti, ali svakako da vrijedi zbog svojih ljekovitih, a po nekim a i nadnarevnih moći.

Kako doći do izvora Muška voda u Kladnju?

Do izvorišta Muška voda nije baš jednostavno doći, jer se nalazi u ne baš toliko pristupačnom dijelu Kladnja. Od opštine Kladanj udaljeno je oko 15 kilometara. U suštini, izvor Muška voda se nalazi na planini Konjuh.

Do izvora Muške vode dolazi se neuređenim putem. Međutim, tu je uska nepristupačna staza kojom ćete morati pješice do izvora, a to je vremenski nekih 15 minuta. Nažalost trenutno nema nikakvih znakova niti obilježija kako doći do izvora za nekoga ko se prvi put uputi tamo. Ipak, bez obzira na to, mnogi se zapute upravo do izvora Muška voda. Stalni posjetioci su najčešće bili planinari, ljubitelji prirode i razni avanturisti.

Mnogi turisti nažalost odustaju od posjete ovom izvorištu upravo zbog lošeg puta, ali i opasnosti koje se mogu dogoditi.

Nekada se ova voda skladištila u flašama, pa ste mali dio prirode mogli imati u boci, što je svakako interesantno.

muška voda
muška voda

Od davnina poznata ljekovitost muške vode u Kladnju

Ljekovitost muške vode u Kladnju je već stoljećima poznata u narodu. Mnogo je istraživanja koja su provedena nad Muškom vodom u Kladnju, a koja su potvrdila da je ova voda ljekovita. Šezdesetih godina su također istraživanja pokazala kako ova voda djeluje na razne bolesti.

Muška voda pomaže za smanjenje krvnog pritiska i šećera u krvi, da poboljšava cirkulaciju i jača vitalnost organizma, kao i još mnogo toga poput za brže izlučivanje vode, regeneraciju crijevnog i želučnog trakta, i uravnotežuje neurovegetativni sistem. Mušku vodu u Kladnju nazivaju eliksir zdravlja.

Zbog svega toga od davnina je postojala potreba upravo za ovom Muškom vodom.

Ovoj vodi se prepisuju mnoga ljekovita svojstva, a najviše u u smjeru jačanja fizičke sposobnosti, naročito muškaraca.

Prema nekim navodima muška voda utiče na potentnost, pa je otuda dobila naziv. Sam uspjeh muške vode je upravo postignut tim pričama.

muška voda kladanj skriveni izvor u netaknutoj prirodi
Muška voda Kladanj skriveni izvor u netaknutoj prirodi

Muška voda u Kladnju za vrijeme turske i austrougarske vladavine

Postoje podaci koji govore da su za vrijeme Turske age i begovi  slali svoje sluge, koji su konjima dovozili buradi ove vode kako bi se liječili ali i koristili za druge svrhe. Također za vrijeme austrougarske pili su ovu vodu, a i dan danas se priča o ovoj vodi.

Prvi zapis o nevjerovatnim moćima Muške vode opisivao je i poznati otomanski putopisac Evlija Čelebija u 17. stoljeću. Upravo u tim zapisima on je Mušku vodu nazvao vodu “izvorom mladosti”

Flaširanje muške vode u Kladnju i velika potražnja

Krajem šezdesetih godina 20. vijeka za muškom vodom bila  je ogromna potražnja. Nekoliko godina je flaširana i prodavana izabranim ličnostima širom svijeta, bila je, dakle, poznata svuda u svijetu.

Prema nekim navodima samo flaširanje vode počelo je 1968. godine, a samim tim je Kladanj kao mjesto postao popularan i razvio se. Na području Kladnja ljudi višeg statusa, kao i političari počeli su zbog vode i njene potražnje i ljekovitosti graditi vikendice,.

Ako je suditi prema nekim od navoda, generali JNA imali su ovdje svoje vikendice, a postoje i priče među narodom da su mušku vodu donosili i Josipu Brozu Titu.

Dakle, voda s izvora punila se u flaše od 1968. do 1992. godine. Međutim  vremenom je pala u zaborav i nije ono što je nekada bila.

Pojedini primjerci mogu se pronaći putem interneta, dok se neki još uvijek čuvaju na policama.

Kasnije se desilo nešto što je malo ko mogao predvidjeti, obzirom na sam izvor i lokaciju. Naime, zbog lošeg pakovanja, te pojave bakterija u flašama sve se srušilo, prestala je prodaja i potražnja, te je muška voda dobila negativne dojmove i priča o svemu se proširila u negativnom smilsu.

Pola litre kladanjske vode koštalo je dinar i pol, za razliku od druge  obične vode koja je bila drugačije cijene. Postojao je potencijal da se to razvije u jednu veliku priču, ali ipak nije.

Hotel Muška voda u Kladnju

Šezdesetih godina je počela izgradnja hotela u Kladnju upravo pod nazivom Muška voda i upravo u to vrijeme se voda  najbolje prodavala u flašama. Hotel Muška voda je prošao mnogo faza, rekonstrukcija, mijenjao je vlasnike, bio je jedno vrijeme nezaobilazno  mjesto za razne događaje, izlete, druženja.

Hotel Muška voda nalazi se nedaleko od izvora, na pristupačnom terenu. U toku aktivnog rada hotela u funkciji su sportski i nogometni stadion, restoran.

Također ovaj hotel je tokom svog rada ugostio mnoge kampere, planinare, sportske ekipe. Smješten je u prirodi i time je privlačio upravo ljubitelje prirode.

Tokom rekonstrukcija, kapacitet hotela se proširio, uvedeni su noviteti, te se zaposlilo više osoblja. Za sve one koji dođu u ovaj kraj u narednom periodu planirano je i dodatno upotpunjenje sadržaja izgradnjom novog bazena, zoološkog vrta, biciklističkih staza i sportskih terena.

muška voda
Muška voda Hotel

Spomenici i znamenitosti u blizni izvora Muška voda

U blizini izvora Muška voda nalaze se ostaci rimskog puta u Tuholju, srednjovjekovnog plemićkog grada Gojsalića, poznatijeg kao Gradina, te velikog broja dobro očuvanih stećaka.

Na nekoliko mjesta nalazi se preko 400 stećaka, među kojima je nešto više od 40 u obliku sanduka i sjemenjaka koji su od izuzetne kulturno-historijske vrijednosti.

Postoje historijski podaci da se u u drugoj polovini 16. vijeka Kladanj  pominje kao mjesto u kojoj ima hamami  lijepa potkupolna Hadžibalibegova džamija iz 1545. godine, poznatija kao Kuršumlija.

Osim Kuršumlije i Đurđi-hanumine česme, koja je nakon rušenja Hadim Ali-pašine džamije, prenesena pred ovu džamiju – nema nekih više značajnih historijskih spomenika i naslijeđa.

Razlog tome jeste što je većina toga bila od drveta, pa je požar često bio razlog uništavanja historijskih spomenika.

Prelijep prirodan krajolik se sastoji od  jezera pod planinom Konjuh, poznatijom kao Gorsko oko, pećina u Brateljevićima, odnosno svima poznata Djevojačka pećina, Bebravska pećina,  pećina Kućara u Goletićima i sutjeska rijeke Ujče.

Brateljevićka pećina ima arheološku vrijednost. Nedavna istraživanja ove  pećine otkrila su pećinske crteže za koje se pretpostavlja da potiču iz antičkog doba. Pećine su svakako još nešto po čemu je Kladanj poznat

Prirodni krajolik koji okružuje izvor Muške vode

Ljekovito bilje, gljive i ostali šumski plodovi raspoređeni su po svim predjelima planine Konjuh gdje je i  sam izvor Muške vode. Ona se odlikuje i najvećim vrhom, vrhom od 1.326 metara nadmorske visine, koji je ujedno i najveći vrh sjeveroistočne Bosne. Također su značajne planinske ture: Javorje, Mali Konjuh, Ždrijepčev skok, Konjušić, Krabanjski krš, Papala, Jaračko brdo, Bratilo i Veliki zelenboj. Na lokalitetu Javorja izgrađen je i planinarski dom, a sve ovo je vrlo značajno za bosanskohercegovački turizam.

Zbog veoma povoljne planinske klime i četinarskih šuma Kladanj je proglašen za vazdušnu banju, pa je u periodu austro-ugarske vladavine na tom području izgrađena bolnica za grudne bolesti.

Kladanj je poznat po izvoru Muška voda

Mjesto  Kladanj prvi put se spominje u 12. stoljeću,  1138. godine, u spisima mađarskog velikana Krisztofa Emerika, te kroz cijeli srednji vijek postoji kao urbana sredina, ako je suditi po dostupnim historijskim podacima.

Srednjovjekovno naselje Kladanj se pominje u Dubrovačkim spisima 1431. godine, navodno u osmom mjesecu, kao naselje na putu za Usoru, dok ga fra Marinić u svom putopisu iz 1366. godine spominje kao najveće mjesto u tuzlanskom kraju, sa skoro 1000 kuća. Prema turskim izvorima, Kladanj se prvi puta pominje 1469. godine s Trgom “Četvrkovište” na kome se četvrtkom održavao veliki sajam., iako su razna nagađanja kada je zapravo prvi put spomenut.

U okviru Osmanskog carstva Kladanj je spomenut 1557. godine kao kasaba u okviru Sarajevskog kadiluka, da bi nešto kasnije postao samostalan kadiluk, u čiji sastav ulazi i Olovo.

Općina Kladanj se prostire dolinom rijeke Drinjače, u podnožju planine Konjuh, sa jedne strane, te podnožja planine Javornik sa druge strane.

Nalazi se u sjeveroistočnoj Bosni. Po teritorijalno-administrativnoj podjeli Bosne i Hercegovine, Općina Kladanj je sastavni dio Federacije BiH, smještena je u Tuzlanskom kantonu/županiji, na njegovom jugu.

Naselje Kladanj je smješteno na putu Županja-Tuzla-Sarajevo, na 52 km od Tuzle i 76 km od Sarajeva. Nadmorska visina je 560 metara, površina 325 km2.

Pročitaj i ovo:

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU