Vlasti u Tuzli uspjele ušutkati radnike

Godinama su obespravljeni radnici u Tuzli svake srijede protestovali u borbi za radnička prava, bez kojih su ostali u nemilosrdnoj privatizaciji.

Posljednjih godinu dana, radnici više ne izlaze na ulice, njihova borba je utihnula. Razlog tome- nije samo pandemija koronavirusa, jer je u pandemiji izgubljeno na hiljade radnih mjesta. Razlog je što su vlasti uspjele ušutkati radnike.

Emina Busulađić godinama se borila za prava radnika Dite i svih propalih tvornica u Tuzli. I sama se prisjeća kako je Tuzla bila simbolom radničke borbe. Danas, iako prava radnika sve teža, radnička borba je utihnula.

“I ja sam sama o sebi odlučivala. Ili ću biti rob ili ću dići svoj glas. Teško je sad, teško je. Jako je puno nezainteresovanih i kažem vam opet da treba vođa. Idemo u još goru propast. I nemojte samo radnike, gdje su penzioneri, gdje su drugi, gdje su svi građani. Svima je nama metak u čelo s ovakvom politikom i neradom vlade”, kazala je aktivistkinja za ljudska prava Busulađiževa.

Vahidin Mujagić, novinar O kanala prosvjede radnika u Tuzli je pratio od 2005. godine. Ističe da su se radnici povukli, ne zbog pandemije, nego zato što ih sustav ove zemlje nije zaštitio nego stao protiv njih.

“Problemi su i dalje tu. Samo evo, radnika nema. U sve to, u gušenje radničke bune i protesta su uključeni Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, sudovi, vlast, stečajni upravnici pa i pojedini radnici i članovi sindikata koji su ušli u neku spregu s vladajućim strukturama i našli neku svoju internu korist,” istakao je Mujagić.

Profesor na Univerzitetu u Tuzli Vedad Pašić bio je uvjeren da će radnici iz Tuzle postati simbolom glasa naroda. Sudjelovao je 2014. godine u formiranju građanskog plenuma. Međutim, danas taj radnički duh kao da je netko samo ugasio.

“Sve više i više se bojim da jesmo izgubili, ovdje u Tuzli nažalost ne vidim širu podršku za zahtjeve od 6.aprila koji su upitili kolege i kolegice s Filozofskog fakulteta i drugih fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Nažalost nešto tako slično, osim u pojedinačnim slučajevima, uključujući i moj lični nije dogodilo niti ostvarilo”, rekao je Pašić.

Radnici su ostali i bez podrške svojih sindikata koji su se povinuli pred politikom pa stoga, ne treba čuditi što su brojni radnici prestali vjerovati u BiH i svoj rad i znanje poklonili drugoj državi.

“Vidimo probleme i u Sindikatu BiH, borbu između njih ko će držati određene pozicije. Mnogi su se priklonili vlastima i više su radili za vlast nego za same radnike. Tako da grad Tuzla je izgubio taj industrijski duh i radničku klasu, ali još uvijek nismo izubili jednu vrstu solidarnosti i empatije,” kazao je predsjednik Foruma građana Tuzle Vehid Šehić.

Svi se pitaju, zašto su utihnuli i rudari koji se svaki mjesec štrajkovima bore za plaće i o čijim životima i radnim mjestima ovih dana odlučuju, nitko drugi nego političari ove zemlje. (BHRT)

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU