GIKIL za pola godine otklanja nedostatke

Izvor: Oslobođenje Pregledano: 15 Postavljeno

Iako su najavili proteste, radnici će najprije pritiscima na upravu pokušati spriječiti zatvaranje firme

Radnici lukavačkog GIKIL-a, iako su to najavili nakon protesta u Sarajevu, neće u skorije vrijeme provoditi radikalnije mjere kako bi osigurali nastavak proizvodnje u ovoj fabrici. Istovremeno, održavaju sastanke i vrše pritisak na upravu i Nadzorni odbor fabrike, ali ne raspuštaju ni krizni štab. Iako sve ovo ne izgleda obećavajuće, radnici su uvjereni da fabrika neće biti zatvorena.


Ulaganja- Preksinoć smo imali sastanak i sa Nadzornim odborom, koji se složio da treba prioritetno ulagati u ekološke projekte koji su navedeni u inspekcijskim nalazima i rješenjima federalnim inspekcija. Dobili smo od članova NO obećanja da će biti pripremljen i detaljan plan ulaganja u narednih šest mjeseci kako bismo otklonili sve nedostatke i onemogućili blokadu fabrike, kaže nam Mirsad Imamović, predsjednik Sindikata GIKIL-a.image

Detalj sa uviđaja u GIKIL-u/


Nakon augustovskog ekološkog incidenta, u kojem je došlo do izlijevanja velikih količina otrovnih materija u rijeku Spreču i okolinu, uslijedio je i inspekcijski pregled, koji je kasnije rezultirao i izdavanjem rješenja o obustavi proizvodnje u GIKIL-u. Ovakva odluka je donesena nakon detaljnih pregleda i utvrđivanja stanja na terenu, koje je ocijenjeno kao katastrofalno. GIKIL-u je dat rok od 100 dana da otkloni nedostatke, međutim, do danas to nije učinjeno.


Kompaniji sada prijeti prvo smanjenje obima proizvodnje, koje uprava planira kako bi mogla ulagati u ekološke projekte, a čeka se i konačan nalaz posljednjeg inspekcijskog pregleda, koji bi trebao dati konačnu ocjenu da li će GIKIL raditi ili neće. Ono što GIKIL-u nimalo ne olakšava situaciju jeste i činjenica da nema okolinsku dozvolu.image

Detalji nesreće u lukavačkom GIKIL-u/Facebook


- Za više od hiljadu radnika ova fabrika je sve i mi se nećemo zaustaviti dok ne bude izvjesno da će fabrika nastaviti rad. Ne želim ni pomisliti na šta bi sve pojedinci bili spremni da očuvaju fabriku, dodaje Imamović.


Stav VladeRadnici su tražili sastanak i od federalnih institucija, međutim, iz Vlade FBiH su nakon protesta u Sarajevu dobili odgovor da privatna fabrika nije u njenoj nadležnosti. Upravo ova rečenica posebno zabrinjava, jer jasno govori o stavu Vlade FBiH prema GIKIL-u, koji nije privatno, nego većinski državno preduzeće, o čemu se još vodi i spor na lokalnim sudovima.


nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message