back to top

7 razloga zašto posjetiti Gradačac

Zašto posjetiti Gradačac je grad sa bogatom historijom, skrivenim mjestima koja trebate otkriti

Gradačac je grad u Tuzlanskom kantonu sa mnogo mjesta koja će vas oduševiti, a koja su “skrivena” u blizini kule Huseina kapetana Gradaščevića.

U Gradačcu možete pronaći najukusnija bosanska jela, jahati konje na ranču, prespavati u staroj bosanskoj sobi, uživati u šetnji pored jezera, opuštati se u ljekovitoj vodi  u Banja “Ilidža”, posjetiti kulu Zmaja od Bosne kao i sjediti u parku ispod nje.

Mnogo je razloga za posjetiti Gradačac, ali smo izdvojili ovaj put sedam razloga, pa ako se dvoumite da li vrijedi doći u Gradačac ili ne, u nastavku saznajte zašto posjetiti ovaj grad.

Neka od najboljih i najpopularnijih mjesta u Gradačcu su svakako Mionički Ranch, prenoćište i restoran Čardak, kula Zmaja od Bosne, Gradski park, jezera Hazna i Vidara, Banja Ilidža.

Izvor: N1

Sva ova mjesta će vam ponuditi odličan ugođaj i osjećaj te će vam Gradačac ostati svakako u lijepom sjećanju.

Gradačac je grad kojem ćete se i rado vraćati, posjećivati možda ista mjesta, ali će osjećaj biti drugačiji – ali najbitnije, ništa manje ljepši.

Gradačac je grad sa bogatom historijom, te će vas ovdje dočekati spoj modernog i tradicionanog. Možete se zabaviti, opustiti, provesti ili osjetiti dušu prošlih vremena i posjetiti mjesta koja nude upravo takav doživljaj.

1. Jahanje konja na ranču u Gradačcu

1.1 Mionički Ranch

Jedan od razloga zašto obavezno posjetiti Gradačac jeste jer je upravo u Gradačcu “Mionički Ranch” gdje možete jahati konje, dobro se zabaviti, uživati u prirodi. Ranch se nalazi u naselju Mionica i postao je omiljeno mjesto za vrlo kratko vrijeme.

Na Ranchu u Gradačcu možete jahati konje, upisati školu jahanja, družiti se sa raznim životnjama, kao što su zečevi.

 Tu možete popiti kafu ili sok, jesti tradicionalna bosanska jela, organizovati druženje za razne prilike i slušati muziku uživo u večernjim satima.

Ranch je spoj rekreacije i dobrog provoda. Bez obzira da li dolazite zbog jahanja ili samo opuštanja uz kafu, ovo mjesto će vam se odmah svidjeti. Dočekat će vas ljubazni domaćini i osjećati ćete se kao kod kuće.

Ranch u Gradačcu je okružen prelijepom prirodom, velikim imanjima, kao i poljem suncokreta u ljetnom periodu.

Mionički Ranch je opremljen u starom bosanskom stilu, u okrugu imanja se nalazi nekoliko starih kućica, restoran, stare bosanske stvari. Tako da, ako ste ljubitelj ili čak kolekcionar starina, onda će vam se ovo mjesto još više dopasti.

Konji su mirni i druželjubivi. Svaki od njih svoje ime i omiljeno su društvo na fotografijama. Bez obzira koje godišnje doba bilo vjerujemo da će doživljaj na Ranchu u Gradačcu biti bajkovit, te da će jedan od simbola Gradačca vremenom postati upravo ovaj Ranch.

gradacac
Ranch u Gradačcu je okružen prelijepom prirodom i velikim imanjima.

2. Noćenje u staroj bosanskoj sobi u kuli Zmaja od Bosne

2.1 Prenoćište Čardak

Sve ljubitelje tradicionalnih bosanskih soba i stvari oduševit će informacija da u Gradačcu postoji prenoćište upravo inpirisano starim bosanskim stilom.

Prenoćište Čardak se nalazi u sklopu kompleksa Kule Zmaja od Bosne.

U ponudi je bosanski apartman, dvokrevetne sobe uređene u bosanskom stilu i bosanska soba.

U apartmanu ima veliki bračni krevet, dva manja kreveta kao Ii prostor za sjednje i kafu. Apartman ima pogled na Gradačac i prelijepo je uređen.

U enterijeru dominiraju drvene stvari, ćilimi, stari lusteri i lampe. Apartman posjeduje kupatilo koje je nešto savremenijeg izgleda.

Tu su i udobne dvokrevetne sobe koje posjeduju sve što vam treba za ugodnu atmosferu i noćenje.

Osim spavaćih soba tu je stara bosanska soba čiji će vas izgled naprosto oduševiti.

gradacac
Prenoćište Čardak inspirisano je tradicionalnim bosanskim stilom.

3. Tradicionalna bosanska jela u restoranima u Gradačcu

3.1 Restoran Čardak

Restoran Čardak se nalazi u sklopu kompleksa Kule Zmaja od Bosne i nudi razna tradicionalna jela bosanske kuhinje. Možete uživati u predivnom bosanskom ambijentu, pojesti ukusnu hranu, obići kulu zmaja od Bosne.

Restoran Čardak će vam pružiti jedinstven doživljaj prošlog vremena, a ujedno zabavu i druženje.

U ovom restoranu imate predivan pogled na Gradačac, domaćinsku atmosferu i preukusna jela te ovo mjesto tokom boravka u Gradačcu svakako ne biste trebali propustiti.

Neka od jela koja ovdje možete poručiti su neizostavni ćevapi, Kapetanova plata, Gradačačka kutija – koja je jelo specifično za Gradačac kako samo ime kaže.

Za ovo jelo je u meniju naglašeno da ga je neophodno poručiti dan ranije. Na meniju također možete pronaći grah, jela od krompira i paprike, Bosanski lonac, sarmu, hurmašice, baklavu te mnoga druga bosanska jela.

zašto posjetiti gradačac
Zašto posjetiti Gradačac, grad u TK

3.2 Restoran Kapija Bosne

U restoranu “Kapija Bosne”, koji se nalazi u blizni kule Zmaja od Bosne, možete poručiti Đulbastije, Ćevape, Grah, Gulaš, Čorbu, burek, sirnicu i neka druga jela osim bosanskih.

Restoran “Kapija Bosne nudi” lijepo uređen ambijent u nešto savremenijem stilu uz kombinaciju i ponudu tradicionalnih jela.

4. Šetnja u prirodi uz jezero u Gradačcu

U Gradačcu možete posjetiti i vidjeti dva prelijepa jezera, a to su Hazna i Vidara.

4.1 Jezero Hazna

Jezero Hazna je vještačko jezero koje se nalazi u blizni Banje “Ilidža” u Gradačcu.

Ovo jezero je okruženo prirodnim krajolikom, uz njega je put kojim možete šetati. Pored jezera Hazna nalazi se istoimeni restoran u koji možete svratiti i uživati u pogledu na jezero.

Ovo jezero, iako izgleda prelijepo,  trenutno nije namijenjeno za kupanje, ali svakako da nudi prelijep doživljaj prirode, mira, opuštanja, te nije daleko od centra Gradačca.

Jezero je izgrađeno 1967. godine nakon što su rijeka Hazna i jezero Vidara poplavile Gradačac 1964. i 1967. godine.

Prvo poribljavanje jezera je bilo 1967. godine, a prije rata Hazna jezero je bilo vrlo bitno i cijenjeno u Gradačcu gdje se tokom ljetnih mjeseci kupao veliki lokalnog stanovništva ali i turista.

gradacac
Jezero Hazna

4.2 Jezero Vidara

Vidara je kao i Hazna umjetno jezero koje je odlično za ribolov. Oko jezera su staze kojima možete šetati u uživati u prelijepoj prirodi.

Jezero je okruženo šumom, pruža jedinstven doživljaj. Ovo jezero je razgranato, sastoji se iz 3 veća zaljeva, te nekoliko manjih.

Ovdje se okupljaju ribolovci, ljubitelji prirode i svi oni koji žele ugodnu šetnju u prirodi. U proljeće je posebno lijepo, kada se sve budi i cvijeta.

Ukoliko želite pobjeći od gradske gužve onda je jezero Vidara u Gradačcu savršeno za vaš bijeg u prirodu gdje vas niko neće ometati.

5. Kula Zmaja od Bosne u Gradačcu

Nešto po čemu je Gradačac svakako najpoznatiji jeste Kula Zmaja od Bosne, odnosno kula Huseina Kapetana Gradaščevića. Kula Zmaja od Bosne nalazi se u centru Gradačca, iznad gradskog parka na uzvišenju i prkosi vremenu i događanjima.

Možete ući u samu kulu Zmaja od Bosne, gledati grad sa kule, ući unutra gdje postoje mnoge stare bosanske stvari, kao i bosanska soba.

Na zadnjem spratu se nalazi restoran sa kojeg se pruža prelijep pogled na okolna sela u Gradačcu, gdje se služe većinom tradicionalna bosanska jela.

U okrugu kule nalaze se razne građevine, džamija, porodična kuća Huseina kapetana Gradaščevića.

Izgradnja kule Zmaja od Bosne je prema historijskim podacima počela davne 1765. godine. Izgradnju ove kule je započeo Murat kapetan Gradaščević, koji je bio brat Huseina kapetana Gradaščevića.

Gradio je kulu zajedno sa svojim ocem, ali kula je poznata kao kula Zmaja od Bosne po Huseinu kapetanu Gradaščeviću.

gradacac
Čuvena kula Zmaja od Bosne

6. Liječilište Banja “Ilidža” Gradačac

Gradačac je poznat  po ljekovitim izvorima, a ljekovitost vode možete iskusiti u Banji Ilidža u Gradačcu.

Prirodna termomineralna voda u Gradačcu je prirodno blago, ogroman potencijal koji se koristi u sklopu usluga Banja “Ilidža” u ovom gradu.Voda u Banji Ilidža je blago radioaktivna, koristi se za liječenje mnogih bolesti, stanja, ali i za prevencije i opuštanje.

Voda u sebi sadrži mnogo korisnih elemenata koji pomažu u liječenju te je zbog toga voda, ali i Banja Ilidža u Gradačcu postala nadaleko poznata.

Banja “Ilidža” je Savremeni Centar za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i banjsko liječenje “Ilidža” u Gradačacu, gdje dolaze razni turisti i lokalno stanovništvo kako bi se liječili ili jednostavno opustili.

Banja Ilidža posjeduje bazen, tursku i finsku saunu, restoran i dovoljan broj soba za smještaj gostiju.

Banja Ilidža ima 150 kreveta koji su postavljeni u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama.

Sve prostorije posjeduju TV, kao i balkone na kojima možete boraviti kada je lijepo vrijeme tokom boravka. Bitno je naglasiti da svaka soba posjeduje svoj WC i kupatilo što je svakako prednost ovog objekta.

Iz svake sobe imate neometan pogled na prirodne ljepote što će vam svakako prijati dok se oporavljate i opuštate.

Banja Ilidža je smještena u prirodnom krajoliku, a u blizini ove banje možete prošetati do jezera Hazna i Vidara.

7. Gradski park u Gradačcu pored kule Zmaja od Bosne

Gradski park u Gradačcu je prvenstveno specifičan jer se nalazi odmah ispod kule Zmaja od Bosne. Vrlo lijepo je uređen, tokom ljetnih dana ima mngo hladovine a jednim dijelom je za to zaslužna starogradska ljepotica i uzvišenje iz kojeg se pruža biljni svijet.

U parku je postavljno mnogo klupa, tu su spomenici, mnoga drveća, kao i popločane staze. Park kao da je srastao sa kulom, pa vas svi putevi vode ka kuli Zmaja od Bosne.

Iz parka do kule možete doći iz dva pravca, koja su uglavnom popločana i gdje postoji dosta stepenica.

Nemojte se iznenaditi ako ugledate vjeverice među drvećem jer su one u parku kod kule stalni stanovnici –  a većina prolaznika im se mnogo obraduje.

gradacac
Gradski park se odmah nalazi ispod kule Zmaja od Bosne

U blizini parka se nalaze razni kafići, restorani, tržni centri i sav sadržaj koji će vam boravak u Gradačcu učiniti ugodnijim,

Niz ulicu se nalaze razne radnje i butici, a nedaleko od parka možete pronaći tržne centre kao što su Belamionix, Bingo, Robot, Yimor, kao i radnje poput Yiska.

Iz parka svaka od lokacija i znamenitosti nije daleko, te ćete vrlo lako doći do krajnje destinacije.

Gradačac će vam ponuditi jedinstven doživljaj, iako nije ogroman grad, ima velike ljude, vrijednu ponudu, potencijal za još veći razvoj i potpun ugođaj koji može pružiti kako okolnim stanovnicima tako i turistima.

Izdvajamo za vas:


spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU