Posmrtnice TuzlaPreminuo istaknuti sportski radnik Miroslav Miro Kovačević

Preminuo istaknuti sportski radnik Miroslav Miro Kovačević

U Tuzli je nakon duge bolesti u 73. godini preminuo Miroslav Miro Kovačević (1950-2023), istraknuti košarkaški i sportski radnik.

Kao igrač, sudija, komesar/delegat i sportski radnik u svijetu košarke je bio angažovan skoro 60 godina.

Košarkom se počeo baviti 1964. godine kao igrač KK Sloboda. U to vrijeme je igrao za selekciju juniora koja je bila prvak Bosne i Hercegovine, sa kojom je učestvovao i na prvenstvu Jugoslavije u Ljubljani i Zadru.

Po završetku igračke karijere položio je ispit za košarkaškog sudiju, a poslije čestiti godine stekao je zvanje saveznog košarkaškog sudije. Sudio je prvu žensku ligu Jugoslavije, kao i prvu B ligu za muškarce. Poslije sudijskog staža prelazi u delegate. Član je RKS Tuzla od njegovog osnivanja 1974. godine. Kao delegat učestvovao je u prvim završnicama prvenstva BiH. Jedan je od onih koji su obnovili rad RKS Tuzla 1993. godine, kada je učestvovao u organizovanju prve košarkaške lige u novijoj istoriji BiH. Bio je jedan od organizatora Ratnih olimpijskih igara u Tuzli.

U Regionalnom košarkaškom savezu Tuzla,  Košarkaškom savezu BiH i Sudijskim organizacijama je obavljao više funkcija. U bivšoj Jugoslaviji je imao zvanje saveznog košarkaškog sudije, a bio je i komesar/delegat u prvoj zajedničkom takmičenju nakon poslijedatnog ujedinjenja Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

Učesvovao je i u formiranju Košarkaške lige mladih Tuzlanskog kantona, kojom je rukovodio  u prvim godinama njenog osnivanja.

Bio je član više komisija u okviru RKS Tuzla i KSBiH, a smrt ga je zatekla kao člana Nadzornog odbora Regionalnog košarkaškog saveza Tuzla.

Bio angažovan i kao sportski dopisnik više jugoslovenskih novinskih izdanja, a radio je i za „Oslobođenje“, „Front slobode“ i listu „Soda so“. Radni vijek do penzije je proveo kao uposlenik Solane d.d. Tuzla.

Za svoj rad i doprinos u sportu je nagrađivan, između ostalog i priznanjima i plaketama RSD Sloboda, Sportskog saveza TK i Regionalnog košarkaškog saveza Tuzla.

Vrijeme i mjesto ukopa, te posljednjeg ispraćaja bit će objavljeno naknadno.

tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU