TuzlaU Kalesiji dočekani volonteri koji su montirali stambene...

U Kalesiji dočekani volonteri koji su montirali stambene kontejnere u Turskoj –

Načelnik Općine Kalesija Sead Džafić sa saradnicima i predsjedavajući Općinskog vijeća Damir Džafić danas su dočekali, ispred zgrade Općine Kalesija, volontere koji su proteklih dana boravili u Turskoj u Kahramanmarašu, a radili su na montiranju stambenih kontejnera za potrebe građana koji su izgubili krov nad glavom u potresu koji je 6. februara pogodio Tursku.

 

Kako je kazao općinski načelnik Džafić, zajedništvom se može mnogo toga uraditi, a najbolji dokaz su montirani stambeni kontejneri u Kahramanmarašu.

Sve je urađeno sredstvima vijećnika, privrednika, građana kako iz Kalesije, tako i onih iz Lukavca, Srebrenika, Tuzle i Mostara koji su finansijski učestvovali. Naravno, kao načelnik zahvaljujem ljudima koji su otišli iz naše općine i koji su boravili u Turskoj da bi to sve spremili, montirali i predali na korištenje onima kojima je potrebno – kazao je Džafić.

 

Koordinator grupe za izradu stambenih kontejnera Mujo Mujkić ističe da je teško bilo raditi u porušenim mjestima. On ističe da su radili i kad je padala kiša. Sve da bi to naselje, koje je nazvano „Mahala Kalesija“, što prije moglo da se preda stanovništvu na korištenje.

 

– Teško je bilo gledati djecu i odrasle kako rove po šutu i betonu od zgrada, koje su urušene, tražeći neku uspomenu ili fotografiju na kojoj je vidljivo da je na tom mjestu nekad bila stambena zgrada, obdanište, škola – kazao je Mujkić.

 

Direktor BKC “Alija Izetbegović“ Alija Džafić također je jedan od volontera koji su boravili u Turskoj. Bio je zadužen za komunikaciju sa stanovništvom, s obzirom da poznaje turski jezik.

 

– Svakodnevno smo razgovarali sa ljudima, koji su izgubili sve što su gradili. Puno emocija je u tim razgovorima, oni cijene svaki vid pomoći koja im se pruži. Nas su zaista dočekali i bili su nam tu na dohvat ruke ako treba nešto pomoći. To je srdačan i narod koji voli Bosnu i Hercegovinu – rekao je Alija Džafić.

 

Načelnik Sead Džafić zahvalio je volonterima koji su boravili u Turskoj – Muji Mujkiću, Aliji Džafiću, Ibri Huremoviću, Ekremu Haliloviću, Senadu Džafiću, Husi Efendiću, Selimu Turiću, Mehi Huremoviću, ali i Mahiru Mulahasanoviću uposleniku Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine koji je zajedno sa Kalesijcima boravio i radio na montiranju stambenih kontejnera – saopćeno je iz Općine Kalesija.

 

Kako dodaju, općinski načelnik Džafić priredio je za volontere i zajednički iftar.

 

Kako se podsjeća, iz Kalesije je ispraćen 17. marta konvoj pomoći sa 31 stambenim kontejnerom (dva opremljena sanitarijama) napravljeni u Kalesiji te madraci, kreveti, stolovi i ćebad, dok su predstavnici Crvenog križa FBiH obezbjedili šatore, osam montažnih kuća, prehrambene i higijenske pakete.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU