Banja Ilidža Gradačac 10 razloga zašto posjetiti Banju Gradačac

Okružena ljepotama prirode, dovoljno odvojena od užurbanog gradskog života i buke –   na brežuljku u sjevernom dijelu grada Gradačca smještena je Banja Ilidža Gradačac

Banja Ilidža Gradačac je mjesto oporavka i relaksacije, raznih sadržaja i vrsta liječenja. Banja Ilidža posjeduje bazen, nudi razne vrste ljekovitih terapija, wellness, restorana, kao i smještaja na nekoliko dana.

Savremeni Centar za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i banjsko liječenje “Ilidža” u Gradačacu je mjesto gdje ćete pronaći razne oblike liječenja, ali i opuštanja poput bazena, wellnessa, prirodno okruženje, dva jezera i mnogo toga što će vam pružiti potpun oporavak i ugođaj.

U Banji Ilidža dolaze pacijenti sa svih strana države što svakako govri o tome koliko pomaže u liječenju, oporavku i relaksaciji.

1. Ljekovita voda koja pomaže u liječenju raznih bolesti i povreda

Najvažniji resurs je prirodna termomineralna voda po kojoj je ova banja i zasnovana, a već više od 150 godine se govori o samoj vrijednosti banje Ilidža.

Termomineralna voda se koristi u raznim terapijama, kupkama, u bazenu i u svim oblicima  a sve u svrhu liječenja pacijenata, a naravno i prevencije i opuštanja.

Prirodna termalnomineralna voda u Gradačcu  je alkalna, karbonatna, sulfatna i slabo murijatična, sa dobrim prisustvom natrija, kalcija i magnezija. 

Ova voda je blago radiokativna sa sadržajem radona, koji se koristi u liječenju mnogih bolesti, povreda i slično, te zbog toga se pacijenti odlučuju da dođu u posjetu Gradačcu i banji Ilidža.

Do sada se pokazalo mnogo korisno liječenje ovakvom vodom, a nerjetko se koristi i u prevenciji kako ne bi došlo do raznih oboljenja i stresa koji je danas mnogo zastupljen, kako kod starijih osoba tako i kod mladih.

Banja Ilidža u Gradačcu je mjesto oporavka i relaksacije, raznih sadržaja i vrsta liječenja.

2. Banja Ilidža se nalazi u prelijepom prirodnom krajoliku


Banja Ilidža  nalazi se u Gradačcu, između dva jezera – Hazna i Vidara. Do nje ćete vrlo jednostavno stići  kroz gradačačke ulice i uživati u prelijepom krajoliku koji je okružuje.

Banja Ilidža se nalazi nedaleko od centra grada, ali ipak dovoljno daleko od gradske gužve i buke. Adresa objekta banje Ilidža je Hazna bb, Gradačac, koji pripada Tuzlanskom kantonu. Smješten je na brežuljku sjevernog dijela grada.

banja ilidza u gradaccu
Banju okružuje prelijepa priroda.

3. Bazen sa ljekovitom vodom u banji Ilidža

U prelijepom ambijentu  gdje se nalaze bazeni možete provesti jedan ili nekoliko dana. Kroz stakla ćete vidjeti prirodno okruženje i potpuno se relaksirati, zaboraviti na sve obaveze, a pri tom popraviti svoje zdravlje.

U sklopu  banje Ilidža postoji i bazen banjske i slatke vode koji gosti posebno vole i gdje se opuštaju. Ova banja posjeduje rekreativni i termalni bazen koji je uglavnom namijenjen za njihove pacijente.

Međutim, postoje termini kada je bazen otvoren i za goste u sklopu turističkog programa, a to je uglavnom u poslijepodnevnim satima. Bazeni su pogodni za sve uzraste.

Temperatura u rekreativnom bazenu je 29°C, a u termalnom iznosi otprilike 33°C. Važno je napomenuti kako se termalni bazen uglavnom može koristiti samo po preporuci doktora.

Ono što je sigurno jeste da ćete se na ovim bazenima potpuno opustiti i relaksirati, zato je ovo svakako jedan od razloga zašto trebate posjetiti banju Ilidža u Gradačcu.

banja ilidza u gradaccu
Bazen sa ljekovitom vodom

4. Banja Ilidža posjeduje tursku i finsku saunu


Zamislite da se potpuno opustite i zaboravite na sve probleme i brige na nekoliko sati. Upravo takvo nešto možete postići u banji Ilidža u Gradačcu tokom relaksirajućih masaža ili boravka u sauni.

Banja Ilidža vam nudi razne vrste masaža poput čoko masaže, anticelulitne masaže, klasične masaže cijelog tijela, aroma masaže, kao i sportske masaže.

Tu je naravno i klasična masaža leđa/noge, a na vama je da odaberete koja masaža vam je najpotrebnija, ili u razgovoru sa doktorom.

Ono što će mnoge posebno oduševit, a što upravo nudi banja Ilidža jeste finska i turska sauna. Naime, finska sauna će vam donijeti prelijepe osjećaje i opuštanje.

U finskoj sauni svu ugodnost koju ćete osjetiti postiže se zagrijavanjem granitnog kamenja i tako se postiže visoka temperatura i mala vlažnost zraka.

Turska sauna  predstavlja  zapravo parno tursko kupatilo koje će vas naprosto oduševiti.

Ono što svakako možete iskoristiti jeste kombinacije turske saune sa bazenom ili finske saune sa bazenom, na vama je da odlučite.

Ovakav ljekoviti sistem kupanja u banji Ilidža u Gradačcu zvanično je otvoren 2015. godine .

Usluga Wellnessa zajedno sa boravkom u  bazenu donijet će vam odličan osjećaj i doživljaj, a i vaše zdravlje će zasigurno popraviti.

banja ilidža gradačac
Banja Ilidža Gradačac

5. U blizini banje Ilidža nalaze se dva prelijepa jezera –  Hazna i Vidara

Kada ste već u posjeti Banji Ilidža, neizostavno je posjetiti jezero Hazna i Vidara, šetati ukoliko vam to zdravlje dopušta i uživati u prirodi. Blizu jezera Hazna postoji restoran, a nekada je tu sve bilo puno ljudi koji su dolazili na kupanje.

Jezero Hazna je izgrađeno 1967. godine nakon što su rijeka Hazna i jezero Vidara poplavile Gradačac 1964. i 1967. godine.

Prije posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini Hazna  je bilo važna turistička atrakcija u Gradačcu gdje se tokom ljetnih mjeseci kupao veliki broj ljudi, ali danas nije baš tako.

Sa druge strane jezero Vidara je nastalo pregrađivanjem rijeke 1971. godine. Zanimljivo je to da je ovo jezero razgranato, te postoje 3 velika zaljeva i još nekoliko manjih. Prije nekih 9 godina jezero je poribljeno.

6. Smještaj u banji Ilidža prilagođen osobama sa invaliditetom i starijim pacijentima

Posebna pažnja se poklanja pacijentima sa invaliditetom, te su sobe na prvom spratu namijenjene i prilagođene njihovim potrebama.

Objekat banje Ilidža posjeduje dva lifta zbog praktičnosti i lakšeg kretanja.

Banja Ilidža posjeduje 150 kreveta koji su raspoređeni u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Sobe posjeduju TV, kao i balkone na kojima možete boraviti. Bitno je naglasiti da svaka soba posjeduje svoj WC i kupatilo

Ukoliko vam je bitno da iz sobe imate prelijep pogled na prirodu, onda će banja Ilidža zadovoljiti ovu vašu potrebu.

Naime, svaka od soba nudi pogled na prirodne ljepote. A ako ste baš zaljubljenik u prirodu obradovati će vas informacija da se u blizini banje nalaze jezera Hazna i Vidara, gdje možete uživati u prelijepom krajoliku.

Tu je i glavni restoran, kao i zajednička trpezariju i čajna kuhinja koju pacijenti i gosti mogu koristiti.

Za goste je obezbijeđen restoran u kome će moći uživati u finim ukusima tradicionalne bosanske kuhinje.

banja ilidža u gradačcu
Banja Ilidža u Gradačcu

7. Restoran u banji Ilidža prilagođen je  za razne svečanosti i proslave

Osim što Banja Ilidža nudi razne usluge poput wellnesa, smještaja, bazena i usluga koje će poboljšati zdravlje,  u ponudi je i restoran namijenjen za razne svečanosti, ali i poslovne sastanke. Ovaj restoran koji je u sklopu banje Ilidža nudi kapacitet do 400 mjesta.  

U restoranu su u ponudi sve vrste jela sa roštilja, kao i tradicionalna bosanska jela što će svakoga, vjerujemo, oduševiti. Možete uživati u preukusnoj hrani uz druženje sa porodicom i prijateljima.

Svakako vrijedno je naglasiti da kolektiv Banja Ilidža nudi organizaciju raznih događaja poput svadbe, doček Nove godine, 8 marta ili poslovnog ručka.

banja ilidza u gradaccu
U sklopu banje nalazi se restoran

8. Ljekovite terapije koje nudi banja Ilidža Gradačac poboljšat će vam zdravlje

Jedan od glavnih razloga zašto posjetiti banju Ilidžu jesu i ljekovite terapije  poput hidroterapije, termoterapije, elektroterapije, kineziterapije, fototerapije, magnetoterapije, ulutrazvučne terapije, manuelne.

Za hidroterapiju mineralna voda se primjenjuje kao mineralna ili biserna kupka, zatim može biti u ulozi podvodne tuš masaže, a tu je primjena termalnog bazena kao i inhalacija mineralnom vodom.

Najjednostavnije rečeno, ova terapija  obuhvata vanjsku ili unutarnju upotrebu vode u svrhu liječenja bolesti ili traume.

Termoterapija koju možete iskusiti u banji Ilidža ima mnogo pozitivnih strana i djelovanja kao što su povećanje cirkulacije, povoljno djeluje na hronična zapaljenja i na zarastanje tkiva, a često se koristi  kao uvod u vježbe jer olakšava pokrete.

Ovakva vrsta terapije je ustvari liječenje koje se vrši vještačkim dovođenjem toplote organizmu  ili  odvođenjem toplote iz organizma.

Elektroterapija – sama riječ kaže da se radi o korištenju modaliteta električne struje, a koja pojačava cirkulaciju  krvi. U banji Ilidža elektroterapija se koristi najčešće u svrhu liječenja raznih povreda, problema sa nervima ili artritisa.

Još jedna od terapija koje možete iskoristiti u banji Ilidža u Gradačcu jeste kineziterapija koja će vam pomoći u liječenju i opravku raznih povredaa.

Zanimljivu vrstu terapije možete pronaći baš u ovoj banji , a riječ je o fototerapiji gdje se koristi  svjetlosna energija  u svrhu liječenja i smanjenja bola, oporavak mišića i slično tome. Primjenjuje se iz prirodnog izvora – sunca i iz vještačkih izvora.

Ukoliko vam je potrebna magnetoterapija, a to je u suštini  primjena magnetnog polja u liječenju – onda to svakako možete pronaći u banji Ilidža. Pomaže kod metabolizma, protoka krvi, te smanjuje bol i pomaže oporavak tkiva.

Ultrazvučna terapija ima pozitivno djelovanje na ublažavanje bola, pomaže zarastanju koštanog tkiva i ubrava metaboličke funkcije.

Manuelna masaža predstavlja  jedan od najstarijih  oblika liječenja, a njeno djelovanje se ogleda u pojačavanju cirkulacije krvi. Ova vrsta terapije će vam donijeti više kisika, a istovremeno će iz organizma istjerati štetne materije iz ćelija mišića. Osim toga, ovu terapiju možete koristiti preventivno kako biste spriječili stres.

9. U blizini banje Ilidža nalazi se kula Zmaja od Bosne

U blizini banje Ilidža je kula Zmaja od Bosne, odnosno kula Huseina kapetana Gradaščevića, kao i njegova rodna kuća.

Odmah pored je park gdje možete uživati u šetnji ili odmoriti na nekoj od klupa, te iskoristiti boravak u Gradačcu na najbolji mogući način, a lokalno stanovništvo će kao i uvijek biti susretljivo te vam pomoći ukoliko tražite određeno mjesto.

Gradačac je poznat po kuli Zmaja od Bosne, banji Ilidža, ljekovitoj vodi, šljivama, dobroj hrani i prijatnim ljudima.

10. Stalna ulaganja obnovu ustanove banje Ilidža kako bi pacijentima bilo što ugodniji boravak i liječenje

Objekat banja Ilidža je u toku ratnog perioda potpuno bio uništen, ali je poslije iz određenih sredstava obnovljen. Tokom tog perioda sama ustanova je premještena u Vučkovce.

Česta su ulaganja u banju Ilidža, te se svake godine izdvaja određen iznos u renoviranje, obnavljanje opreme i ostalog.

Prije 12 godina sa radom je počeo bazen, zatim je zamijenjena stolarija i novo staklo. Poslije toga su sredstva usmjerena na kupatilo, renovirane su bolničke sobe. Vrijedi spomenuti da je lift obnovljen kao i obnova ordinacije. Tu je između ostalog i gradnja novog objekta. 

Izdvajamo za vas:

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU