TuzlaUhapšen Ferid Okić, jedinice MUP-a TK pretresaju njegove...

Uhapšen Ferid Okić, jedinice MUP-a TK pretresaju njegove objekte – .

Uhapšen je Ferid Okić. Pripadnici MUP-a TK trenutno pretresaju njegove objekte. Akcija se provodi po naredbi Kantonalnog tužilaštva Tuzla. Okić je osumnjičen za trgovinu drogom, javlja “Istraga.ba”.

Podsjetimo, Ferid Okić je bio vođa prve zločinačke organizacije u BiH. 2007. godine je osuđen na 26 godina zatvora.

Ferid Okić, porijeklom s Kosova, presudom Suda BiH osuđen na 26 godina zatvora zbog organizacije i rukovođenja bh. zločinačkom organizacijom i učešća u izvršenjima najtežih krivičnih djela.

Najveću kaznu izrečenu za organizovani kriminal na Sudu BiH Okiću, bivšem policajcu, izreklo je Apelaciono vijeće kojim je predsjedavao sudija Mitja Kozamernik.

Istom presudom na jednu godinu zatvora juče je osuđen i Vasija Fevzi, zbog pomaganja Okiću i njegovim saučesnicima. Fevzi je prvostepenom presudom bio osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora.

Feridu Okiću ovo je drugo suđenje za ista krvična djela. Presuda koja je donesena krajem 2005. godine i kojom je Okić bio osuđen na 22 godine zatvora, oborena je zbog proceduralnih razloga nakon žalbe odbrane.

Osuđen je zbog organizacije i rukovođenja zločinačkom organizacijom koja se bavila međunarodnim švercom više desetina kilograma heroina i velikim količinama ekstazija. Ekstazi je u više navrata švercovan u BiH odakle je odvožen u Istanbul. Na povratku iz Istanbula u skrivenim spremnicima u rezervoarima automobila kao i u balama tekstila uvožen je heroin i švercovan srebrni nakit.

Okić i njegova zločinačka grupa optužena je i za nekoliko otmica prilikom kojih su od familija otetih tražene otkupnine i oduzimana imovina otetih. Okić je osuđen i za razbojništva i oružane pljačke Union banke i `BH pošte` prilikom kojih je ukradeno oko 630.000 KM. Zločinačkoj grupi na teret je stavljeno i ubistvo Faika Kalendera u Sarajevu, piše Slobodna Bosna.


tuzlainfo.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img