Na današnji dan - 15. mart

Izvor: Oslobođenje Pregledano: 34 Postavljeno

U Slavonskom Brodu 1824. godine rođen pisac Branko Radičević, najznačajniji pjesnik srpskog romantizma. Oduševljeni pristalica Karadžićeve jezičke reforme, pjesničkim slobodama označio je prodor u novu epohu srpske poezije. Umro je u Beču 1853. godine

44. pr. n. e. Republikanski zavjerenici koje su predvodili Brut i Kasije ubili su u Senatu rimskog cara i vojskovođu Gaja Julija Cezara.


1493. Kristofor Kolumbo doveo u Španiju sedam Aruak Indijanaca sa ostrva Hispanjola. To su bili prvi stanovnici Novog svijeta koji su kročili u Evropu.


1603. Francuski moreplovac i istraživač Samuel de Champlain isplovio je prema Novom svijetu (Americi). On je 1608. osnovao grad Québec i organizovao francusku kolonizaciju Kanade.


1776. Kongres SAD-a donio je odluku o ukidanju zavisnosti od britanske krune. Nezavisnost je proglašena 4. jula 1776.


1917. Pod pritiskom revolucionara, abdicirao je posljednji car Rusije Nikolaj II, čime je poslije tri vijeka okončana vladavina dinastije Romanov. Car je potom, zajedno s porodicom, interniran prvo u Carsko Selo (Puškin), pa u Tobolsk. Tokom Oktobarske revolucije carska porodica je premještena u Jekaterinburg i ubijena jula 1918.


1939. Njemačke trupe okupirale su Čehoslovačku. Bohemija (Češka) i Moravska su proglašene njemačkim protektoratom, a u Slovačkoj je proglašena marionetska država.


1957. U Parizu na povratku iz Velike Britanije umro političar, slikar i novinar Moša Pijade, predsjednik Skupštine FNR Jugoslavije. Novembra 1943. organizovao je u Jajcu Telegrafsku agenciju nove Jugoslavije - Tanjug.
image

Aristoteles Onassis1975. Umro grčki brodovlasnik Aristoteles Onassis, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Poznat je i po ljubavnoj vezi s operskom pjevačicom Mariom Callas i ženidbi s Jacqueline Kennedy, udovicom američkog predsjednika J. Kennedyja.


1983. Umrla engleska književnica Rebecca West, poznata po romanima “Vojnikov povratak” i “Harriet Hume”, kao i putopisnoj studiji “Crno jagnje i sivi soko”, koju je napisala poslije boravka u Jugoslaviji 1937. i 1941.


1991. Predsjednik Predsjedništva SFR Jugoslavije i predstavnik Srbije u tom tijelu Borisav Jović podnio ostavku jer je Predsjedništvo odbilo da objavi vanredno stanje u zemlji poslije antivladinih demonstracija 9. marta.


1998. Umro američki ljekar, pedijatar Benjamin McLane Spock. Njegova knjiga “Odgoj beba i djece po metodi dr. Spocka”, čije se prvo izdanje pojavilo 1946, štampana je u sedam izdanja i prodata u 50 miliona primjeraka. Prevedena je na više od 30 jezika.


2001. Počeli sukobi naoružanih albanskih gerilaca i makedonskih snaga bezbjednosti u predgrađu Tetova na zapadu Makedonije.
image

Mostar2004. Odlukom visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna, Mostar je postao jedinstven grad. Mostar je od rata u BiH bio podijeljen na dva dijela, tzv. istočni - bošnjački i zapadni - hrvatski.


2006. Visoki oficiri Armije BiH Enver Hadžihasanović i Amir Kubura osuđeni u Haškom tribunalu na pet, odnosno dvije i po godine zatvora za zločine koje su tokom rata počinili vojnici pod njihovom komandom nad srpskim i hrvatskim civilima.


2014. Sud u Parizu osudio je na 25 godina zatvora bivšeg oficira obavještajne službe Ruande Pascala Simbikangwu zbog saučesništva u genocidu u Ruandi.


2015. Vlada Novog Zelanda izvinila se maorskom plemenu Tuhoe za zločine od prije 150 godina u kojim je stradao veliki broj pripadnika ovog plemena u akcijama otimanja njihove zemlje i spaljivanja kuća.


nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message