Na današnji dan 23. mart

Izvor: Oslobođenje Pregledano: 37 Postavljeno

U Bobovcu 1391. godine umro Tvrtko I Kotromanić, bosanski ban od 1353, a od 1377. kralj. Najmoćniji bosanski vladar krunisan je u Mileševi uzevši titulu kralja Srbije i Bosne, čemu je 1382. dodao titulu kralja Dalmacije, Hrvatske i Primorja

809. Umro bagdadski kalif Harun al-Rashid. Tokom vladavine od 786. do 809. uspješno je ratovao protiv Bizantije i Hazara, razmjenjivao je poslanice i darove s Karlom Velikim i održavao diplomatske odnose s Kinom. Njegov lik idealizovan je u arapskoj narodnoj poeziji i pričama iz “Hiljadu i jedne noći”.


1765. Britanski parlament donio zakon o taksama, namećući dažbine i američkim kolonijama.


1861. Ujedinjena Italija formirala prvu vladu, a prvi premijer postao grof Camillo Benso di Cavour, istaknuti borac za ujedinjenje Italije.
image

Akira Kurosawa1910. U Tokiju rođen japanski filmski režiser Akira Kurosawa, koji je proslavio japansku kinematografiju, dobitnik je dva Oscara za najbolji inostrani film (Rashomon”, “Sedam samuraja”, “Krvavi prijesto).


1912. Rođen njemački inženjer Wernher von Braun, konstruktor raketnih projektila Fau-1 i Fau-2, kojima je u Drugom svjetskom ratu bombardovana Velika Britanija. Poslije rata emigrirao je u SAD, gdje je rukovodio proizvodnjom raketnih projektila Redstoun i Jupiter C, kojim je 1958. lansiran prvi američki vještački satelit Explorer-1.


1919. Benito Mussolini osnovao u Milanu Fašističku partiju.


1950. Stupila na snagu Konvencija o osnivanju Svjetske meteorološke organizacije i taj dan se obilježava kao Svjetski meteorološki dan.


1956. Pakistan je prema novom ustavu postao Islamska Republika.


1966. Kanterberijski nadbiskup sastao se u Rimu s papom. To je bio prvi susret dva crkvena poglavara od osnivanja Anglikanske crkve prije 400 godina.


1983. Umro dr. Barney Clark, prvi čovjek kojem je ugrađeno vještačko srce. Clark je s vještačkim srcem živio 112 dana.


1994. Predsjednički kandidat vladajuće Revolucionarne institucionalne partije Meksika Luis Donaldo Colosio ubijen je na predizbornom mitingu u Tihuani.


1999. Predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević odbio, nakon višednevnih pregovora s međunarodnim posrednicima, uključujući i specijalnog izaslanika SAD-a Richarda Holbrookea, mirovni plan za Kosovo i razmještanje stranih trupa u pokrajini. Generalni sekretar NATO-a je potom aktivirao naredbu o otpočinjanju vazdušnih udara na SR Jugoslaviju, koji su počeli narednog dana.


2003. Na referendumu više od 92 posto građana Slovenije izjasnilo se za ulazak te zemlje u Evropsku uniju.


2006. Južnoafrikanac Mike Horn i Norvežanin Borg Ousland prvi su ljudi koji su skijama prešli preko zamrznutog Arktičkog okeana, čime su okončali ekspediciju dugu 1.000 km - od sjevernog Sibira do Sjevernog pola.


2008. Francuski hirurzi uspješno izveli prvu potpunu transplantaciju lica u svijetu na pacijentu Pascalu Coleru. Colerovo lice bilo je stravično deformisano Von Recklinghausenovom bolesti, koja predstavlja rijedak genetski poremećaj. Tim francuskih hirurga sa profesorom Lurentom Lantierijem na čelu uspio je dati Coleru novo lice. Kontroverzna operacija, koja je uključivala presađivanje lica sa mrtvog donatora na Colera i spajanje tkiva, živaca, vena i arterija, trajala je 16 sati. Coler je dan svoje operacije nazvao najsretnijim u životu.


2010. Predsjednik SAD-a Barack Obama potpisao historijski zakon o zdravstvenoj zaštiti koja se proširuje na desetine miliona Amerikanaca i kojim se sprečavaju zloupotrebe osiguravajućih kompanija.
image

Elizabeth Taylor2011. U Los Angelesu umrla američka glumica i jedna od najvećih holivudskih zvijezda Elizabeth Taylor. Dobitnica je dva Oscara za uloge u filmovima “Ko se boji Virginije Woolf” i “Butterfiled 8”.


nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message