OVO SU PRAVNI STRUČNjACI KOJI ĆE ZASTUPATI BiH PRED MEĐUNARODNIM SUDOM PRAVDE

Izvor: Haler Pregledano: 895 Postavljeno

Četveročlani tim pravnih eksperata Ovo su pravni stručnjaci koji će zastupati BiH pred Međunarodnim sudom pravdeFebruar 18. 2017.Ekspertni tim koji će zastupati BiH pred Međunarodnim sudom pravde u predmetu BiH protiv Srbije sastoji se od četiri člana, i čine ga Amerikanac David Scheffer, Nizozemac Phon van den Biesen, Francuz Alain Pellet te Italijan Paolo Palchetti.

Prema informacijama "ldquo;Slobodne Bosne"rdquo; ovaj pravni tim na okupu je dulje od godinu dana, i za to vrijeme uspio je prikupiti sve relevantne informacije za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije. Aplikacija je zapravo već napisana, sadrži oko 100 strana osnovnog teksta, trenutno se zavr"scaron;avaju tehničke pripreme za njeno slanje pred Međunarodni sud pravde u Hagu.

U nastavku teksta pročitajte imena i kratke izvode iz biografija četrii pravna eksperta koji će zastupati BiH pred Međunarodnim sudom u Hagu.Američki pravnik koji je član bh. ekspertnog tima je"nbsp;David Scheffer."nbsp;Scheffer je, podsjećanja radi, svojevremeno obna"scaron;ao dužnost prvog ambasadora SAD-a za pitanja ratnih zločina, a na tu je poziciju, upravo zbog ratnih de"scaron;avanja u BiH, imenovan tokom drugog predsjedničkog mandata Billa Clintona.

Danas predaje na Pravnom fakultetu Univerziteta Northwestern u Chicagu, na kojem rukovodi i Međunarodnim centrom za ljudska prava. Karijeru je započeo u firmi Coudert Brothers, a radio je i kao savjetnik u Komitetu za vanjske poslove SAD-a, najprije kao vi"scaron;i savjetnik Madeleine Albright, koja je tada obna"scaron;ala dužnost ambasadorice u Ujedinjenim narodima. Scheffer je zatim bio zastupnik u Komitetu za nacionalnu sigurnost od 1993. do 1996. godine, nakon čega je imenovan za ambasadora.

Kao ambasador je Scheffer učestvovao u stvaranju međunarodnih krivičnih tribunala za biv"scaron;u Jugoslaviju i Ruandu, Specijalni sud za Sijera Leone i Tribunal za režim Kmera. Kao predavač u predmetima međunarodnog prava i ratnih zločina je radio na univerzitetima Northwestern, Georgetown, Colombia, Duke i George Washington.

U decembru 2011. godine je objavio knjigu memoara "bdquo;Sve nestale du"scaron;e: lični prikaz tribunala za ratne zločine"ldquo; o razvoju međunarodnih tribunala 90-ih godina. U toj knjizi on pi"scaron;e o neuspjesima Washingtona tokom genocida u Ruandi 1994. i Srebrenici 1995. godine, te potrazi za zloglasnim ratnim zločincima. U svom osvrtu nakon presude Radovanu Karadžiću Scheffer ističe da su Bo"scaron;njaci decenijama čekali da Međunarodni sud donese odluku da je etničko či"scaron;ćenje koje su pretrpjeli, posebno 1992. godine koja je bila najgora godina sukoba, bilo u cilju genocida.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a iskustvo i uspjesi koji stoje iza njega mogu poslužiti kao garant da će zahtjev BiH za reviziju presude Međunarodnog suda pravde biti pravno kredibilan i u skladu sa Statutom i pravilima Međunarodnog suda pravde.Holandski advokat Phon van den Biesen bio je zamjenik glavnog zastupnika BiH u prvom procesu protiv Srbije.Phon van den"nbsp;Biesen je od kraja 1993. do februara 2007. godine bio zastupnik Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde u sporu protiv Srbije, za genocid počinjen u ratu u BiH.

Zastupao je Džibuti u sporu protiv Francuske, također pred Međunarodnim sudom pravde, od 2006. do 2008. godine.Trenutno zastupa Mar"scaron;alska ostrva u tri različita slučaja o nuklearnom razoružanju. Tužene strane su Velika Britanija, Indija i Pakistan.Također često vodi sporove pred Sudom pravde Evropske unije.

Redovno predaje na fakultetima u Holandiji, kao i u inostranstvu. Predavanja drži o ljudskim pravima, ekolo"scaron;kom pravu i Konvenciji o genocidu.Trenutno radi na disertaciji na temu "bdquo;Nezavisnost advokata iz perspektive ljudskih prava."ldquo;Alain Pellet, rođen 1947. godine u Parizu, predavao je javno međunarodno pravo na pari"scaron;kom Univerzitetu Quest Nanterre La Defene.Bio je na čelu UN-ove komisije za međunarodno pravo 1997. godine, a od 1990. do 2011. bio je njen član.

Bio je savjetnik brojnim evropskim vladama, uključujući francusku, a savjetovao i brojne druge organizacije.Bio je savjetnik i zastupnik u oko 50 različitih slučajeva pred Međunarodnim sudom pravde, Međunarodnim tribunalom za pomorsko pravo i brojne druge arbitražne slučajeve.

Bio je ekspert Badinterove komisije, kao i izvjestitelj Francuske komisije pravnika u vezi sa stvaranjem Ha"scaron;kog tribunala.Autor je brojnih knjiga i članaka.Paolo Palchetti je od 2011. godine redovni profesor na Univerzitetu Macerata, gdje predaje međunarodno pravo. Na univerzitetu je koordinator doktorskog studija i potpredsjednik dodiplomskog studija.Bio je gostujući profesor na pari"scaron;kom Univerzitetu Pantheon-Sorbonne, brazilskom Univerzitetu Santa Catarina i Univerzitetu u Nici.

Jedan je od direktora QIL (Questions of International Law) organizacije, kao i zastupnik i savjetnik brojnim vladama u pitanjima pred Međunarodnim sudom pravde.Autor je brojnih naučnih djela, posebno članaka o mehanizmima nagodbe u međunarodnim sporovima, internacionalnim organizacijama i vanjskim poslovima Evropske unije.

Međunarodnim sudom pravde u predmetu BiH protiv Srbije sastoji se od četiri člana, i čine ga Amerikanac David Scheffer, Nizozemac Phon van den Biesen, Francuz Alain Pellet te Italijan Paolo Palchetti.

(Kliker.info-Slobodna Bosna)
//////////////////////////
/////////////////


IDEJA U POVOJU: "Scaron;ta je zapravo Vučićev projekat o carinskoj uniji ...
/////////////////////


ZVIZDIĆ NA SIGURNOSNOJ KONFERENCIJI U MINHENU: Mogherini ...
//////////////////////////////
Bosna i Hercegovina

Subota 18 februar/veljača 2017

17, februar/veljača, 2017,
Beograd: Pravna borba svim sredstvima protiv revizije tužbe
Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je vest o reviziji tužbe koju Bosna i Hercegovina pokreće protiv Srbije "quot;te"scaron;ka i lo"scaron;a za odnose dve zemlje"quot;, te dodao da Srbija "quot;ničim nije izazvala takvu odluku BiH"quot;.

17, februar/veljača, 2017,
Tražiće se revizija tužbe protiv Srbije, BiH čeka nova kriza

Član Predsjedni"scaron;tva BiH Bakir Izetbegović izjavio je kako će Međunarodnom sudu pravde u Hagu biti predat zahtjev za reviziju tužbe protiv Srbije za genocid. On je ustvrdio kako nije tačna tvrdnja da se djeluje vaninstitucionalno, jer se postupa po ovla"scaron;tenju koje je Predsjedni"scaron;tvo dalo 2002, te da su aplikaciju sačinili vrhunski međunarodni pravni savjetnici.
///////////////


Azija preuzima lidersku poziciju, strmoglav pad Amerike i EU
////////////////////////////

"nbsp;
Mladen Ivanić o pokretanju procesa revizije : "ldquo;Pisaću Hagu, ovo je najveći udar na Dayton"rdquo;


/////////////////////////////////////"nbsp;
Jonathan Moore : "ldquo;Uspje"scaron;na revizija presude protiv Srbije pravda je za žrtve"rdquo;


///////////////////////////////////////"nbsp;
Nedžad Latić : Bo"scaron;njaci, večerajte Harisa ne čekajte, već podrđite one koji se ne pla"scaron;e SDA-ovih letvi !


///////////////////////////////////////"nbsp;
Srbijanski književnik Filip David : Zahtjev za reviziju dolazi jer nije presuđeno zločincima i zločinima nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message